V Sarajevu je v sredo zvečer domnevni islamski skrajnež ubil dva vojaka, ranil še štiri ljudi, nato pa se je po neuspešnih pogajanjih s policijo razstrelil v hiši. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Sarajevu je v sredo zvečer domnevni islamski skrajnež ubil dva vojaka, ranil še štiri ljudi, nato pa se je po neuspešnih pogajanjih s policijo razstrelil v hiši. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek zvečer potrdil, da na Hrvaškem velja najvišja stopnja pripravljenosti zaradi morebitnih terorističnih groženj. "Od mene niste nikoli slišali, da ni teroristične nevarnosti. Smo v najvišji stopnji pripravljenosti," je povedal v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Dodal je, da je hrvaška policija v četrtek zvečer za kratek čas zaprla središče Zagreba zaradi sumljive torbe pri francoskem veleposlaništvu. Hrvaški policisti so ravnali v skladu s predpisi v takšnih razmerah, kar je povzročilo zastoje v prometu. Na koncu se je pokazalo, da je šlo za lažni preplah. Na vprašanje, ali je Hrvaška okrepila nadzor na meji z BiH-om, potem ko so hrvaške obveščevalne službe ocenile, da je BiH potencialno žarišče terorizma, je Ostojić izjavil, da so to "storili že zdavnaj".

V Bosni in Hercegovini pa so po srednem strelskem napadu na vojaka v Sarajevu, v katerem so ju tudi ubili, še en človek je bil huje ranjen, razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti, in sicer zaradi teroristične grožnje.

Ruska duma za okrepljeni boj proti terorizmu
Člani obeh domov ruskega parlamenta so se na skupni seji zavzeli za strožje varnostne ukrepe in ostrejše kazni za teroristične napade. Pred dnevi je Moskva sporočila, da je bilo strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem posledica terorističnega napada. Parlament predlaga "povečanje moči" ruskih varnostnih sil in poostritev zakonov, ki "ne bi povečali zgolj odgovornosti za teroristične dejavnosti, ampak tudi odgovornost za moralno, finančno, informacijsko in drugo podporo", je dejala predsednica zgornjega doma parlamenta, Valentina Matvijenko.

Matvjienkova je Rusijo in njene partnerice pozvala tudi k oblikovanju mednarodnega sodišča, ki bi "strogo kaznovalo teroriste in njihove sodelavce", in dodala, da je vmešavanje Zahoda na Bližnjem vzhodu povzročilo kaos. Predsednik ruske dume Sergej Nariškin je zahodne države pograjal zaradi ohranjanja sankcij proti Rusiji po priključitvi Krima, češ da s tem ovirajo sodelovanje v boju proti terorizmu.

Odgovornost tako za niz terorističnih napadov v Parizu, v katerih je pretekli petek umrlo 130 ljudi, kot za strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem 31. oktobra je prevzela Islamska država.

Evakuirali Airbusovo tovarno
V Airbusovi tovarni na jugozahodu Francije so našli tri pločevinke, ki so bile povezane z eno ali več žicami, zaradi česar so iz dela poslopja evakuirali približno 200 ljudi. Posredovala je služba za detoniranje, ki je ugotovila, da pločevinke niso vsebovale eksploziva.