Na posnetku je fotografija Osame bin Ladna z njegovega petekovega vidoposnetka. Foto: Reuters
Na posnetku je fotografija Osame bin Ladna z njegovega petekovega vidoposnetka. Foto: Reuters
Svetovni trgovinski center
V teroristični napadih na ZDA, ki jih je izvedlo 19 ugrabiteljev, je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Foto: EPA
Vodja Al Kaide na novem posnetku

To je že drugi posnetek vodje teroristične mreže Al Kaida v nekaj dneh, potem ko se je v petek na spletu prvič po treh letih pojavil njegov videoposnetek. Tokrat je slišati samo glas bin Ladna, ki napove izpoved enega od samomorilskih napadalcev Valida Al Šehrija, ki je s prvim letalom treščil v severni stolp Svetovnega trgovinskega centra. Bin Laden je med drugim pozval vse mlade muslimane, da se pridružijo "karavani" mučenikov, drugim muslimanom pa naročil, naj iz ameriških zaporov v Afganistanu in Iraku ter izraelskih zaporov osvobodijo muslimanske ženske.

47-minutni posnetek ne vsebuje gibiljivh slik bin Ladna in Al Šehrija, ampak samo njuni fotografiji, medtem ko se v ozadju vrtijo prizori napada na ZDA. Al Šehri je na posnetku pojasnil svojo odločitev za samomorilski napad in prebral oporoko, v kateri je sovražnike označil za strahopetce, ki se bojijo smrti, medtem ko muslimani hrepenijo po njej.

O bin Ladnu ne duha ne sluha
Ameriški obveščevalci so potrdili, da glas na posnetku pripada bin Ladnu, za katerega se že dolgo domneva, da se skriva na odročnih predelih ob meji med Afganistanom in Pakistanom. Afganistanske oblasti so kot že večkrat v preteklosti znova zagotovile, da se ne nahaja v njihovi državi, čeprav tudi sami ne vedo, kje naj bi bil. Najbolj verjetno skrivališče poleg Afganistana je gorati predel Pakistana, kjer zatočišče nudijo talibanom in Al Kaidi naklonjeni plemenski voditelji.

Al Kaida se vrača močnejša
Kljub temu, da Al Kaida po 11. septembru 2001 ni izvedla napada večjih razsežnosti in so številni njeni voditelji ter operativci končali v rokah Američanov, pa analitki opozarjajo, da je teroristična mreža trenutno najmočnejša po napadih na ZDA. Nekateri opozarjajo, da bi bil lahko petkov posnetek, v katerem bin Laden poziva Američen k spreobrnitvi v islam celo napoved novih napadov Al Kaide na ameriške cilje.

G. V.

Vodja Al Kaide na novem posnetku