Američani imajo v Iraku nastanjenih 900 vojakov. Foto: Reuters
Američani imajo v Iraku nastanjenih 900 vojakov. Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je sporočil, da so ameriške sile na iraškem ozemlju napadle tri lokacije, ki jih uporabljajo proiranske sile v Iraku.

Austin je pojasnil, da gre pri napadih za odgovor na niz napadov milic, ki jih podpira Iran, na ameriško osebje v Iraku in Siriji, vključno z napadom na letalsko oporišče Erbil na severu Iraka. V napadu z brezpilotnim letalnikom so bili ranjeni trije pripadniki ameriške vojske, eden od njih kritično.

Po navedbah iraških varnostnih sil je bil v povračilnih ameriških napadih ubit pripadnik proiranskih sil, še 24 ljudi pa je bilo ranjenih. Kot je povedal predstavnik iraškega notranjega ministrstva, je bil tarča napada sedež sil Hašed al Šabi v mestu Hila v pokrajini Babilon.

"Napad na iraško suverenost"

Irak je ameriške zračne napade danes obsodil kot "sovražno dejanje". Vlada v Bagdadu je sporočila, da napadi, v katerih je bil ubit en pripadnik varnostnih sil, več civilistov pa ranjenih, predstavljajo "nesprejemljiv napad na iraško suverenost", ki škodi dvostranskim odnosom.

Ameriške sile so v preteklih tednih večkrat napadle položaje in zmogljivosti, ki jih uporabljajo Iran in njegovi posredniki v Iraku in Siriji kot odgovor na desetine napadov na ameriške in zavezniške sile v regiji od izbruha vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra.

ZDA imajo v Iraku nameščenih 900 vojakov in v Siriji še 2500, katerih namen je po besedah Američanov svetovati in pomagati lokalnim oblastem v boju proti skupini Islamska država, da bi ji preprečili morebiten ponoven vzpon.