Bližnji vzhod
Hasan Rohani, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
To je bil drugi vrh predsednikov Irana, Turčije in Rusije. Prvi je potekal novembra lani v ruskem Sočiju. Naslednji tristranski vrh bo v Teheranu, datuma pa še niso določili. Medtem ko Moskva in Teheran vojaško podpirata sirskega predsednika Bašarja Al Asada, pa Turčija podpira sirske upornike. Foto: EPA
Sirija
Ameriške sile so v Sirijo prišle zaradi boja proti Islamski državi. Foto: Reuters
Sirija
Vojna v Siriji traja že več kot sedem let. Foto: Reuters

Dodaj v

Erdogan, Putin in Rohani predlagajo trajno ustavitev ognja v Siriji

Trump želi ameriške vojake čim prej spraviti iz Sirije
4. april 2018 ob 08:31,
zadnji poseg: 4. april 2018 ob 18:39
Washington/Ankara - MMC RTV SLO

Iranski predsednik Hasan Rohani, ruski predsednik Vladimir Putin in turški Recep Tayyip Erdogan so se na srečanju v Ankari zavzeli za trajno ustavitev ognja v Siriji.

Turčija, Rusija in Iran, ki v vojni podpirajo različne strani, pri reševanju sirskega vprašanja sodelujejo v okviru mirovnega procesa v Astani. Erdogan vztraja, da tristranska srečanja in pogajanja v Astani niso alternativa mirovnemu procesu pod okriljem ZN-a v Ženevi. So pa predsedniki v skupni izjavi poudarili, da so pogovori v Astani edina učinkovita mednarodna pobuda, ki je pomagala zmanjšati nasilje v Siriji ter prispevala k miru in stabilnosti.

"Za nas so najpomembnejši rezultati. Moramo doseči rezultate. Ne prenašamo zavlačevanja. Ljudje umirajo tukaj," je na novinarski konferenci po vrhu dejal turški predsednik. Turčija od konca januarja skupaj s sirskimi zavezniki izvaja vojaško operacijo proti silam sirskih Kurdov na severu Sirije. Zaradi operacije Oljčna vejica je z domov pobegnilo več sto tisoč ljudi, ubitih pa je bilo več sto civilistov.

Rohani je Putinu in Erdoganu dejal, da mora biti nadzor v pokrajini Afrin, ki so jo zasedle turške sile in njeni zavezniki iz vrst sirskih upornikov, predan sirski vojski. "Dogajanje v Afrinu je lahko koristno le, če ne krši sirske ozemeljske celovitosti. Nadzor nad temi območji mora biti predan sirski vojski," je dejal Rohani.

Erdogan pa je dejal, da je ozemeljska celovitost Sirije odvisna od distanciranja od vseh terorističnih organizacij, pri čemer se je nanašal na ameriško podporo sirskim Kurdom, katerih sile Ankara označuje za teroristične.

Voditelji treh držav so sporočili, da so odločeni pospešiti prizadevanja za zagotovitev "mirnosti na terenu" in zaščititi civiliste na t. i. območjih zmanjšanih napetosti, poroča Reuters. Turški predsednik je še dejal, da je upanja za uspeh v Siriji vse več.

Trump: Želim, da se ZDA umaknejo
Medtem je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da si želi umika ameriških sil iz Sirije. "Želim, da se ZDA umaknejo. Želim pripeljati naše vojake domov," je dejal Trump in namignil, da načrtuje skorajšnji umik 2.000 ameriških vojakov iz Sirije. "Naša glavna naloga v Siriji je bila poraziti Islamsko državo. To nalogo smo skoraj uresničili, zato bom v sodelovanju z drugimi v zelo kratkem času sprejel odločitev, kaj storiti. Sam želim oditi. Želim, da se naše enote vrnejo domov," je dejal Trump na srečanju z voditelji treh baltskih držav v Beli hiši.

Z njim se ne strinjajo ameriški vojaški in politični svetovalci, ki menijo, da bi morala biti vloga ZDA v Siriji daljnosežnejša in dolgotrajnejša. Eden izmed teh, ameriški posebni odposlanec za svetovno koalicijo proti IS-ju Brett McGurk, je po poročanju CNBC-ja dejal: "V Siriji smo, da se bojujemo proti IS-ju. To je naša misija, in ta misija še zdaleč ni opravljena, zato jo moramo dokončati."

Naslednji cilj: stabilizacija Sirije
Tudi general Joseph Votel, ki nadzoruje delovanje ameriških sil na Bližnjem vzhodu, se strinja: "Čeprav se je moč IS-ja v regiji zmanjšala, ta organizacija še ni izginila." Po njegovih podstkih so koalicijske sile pod vodstvom ZDA prevzele nadzor na 90 odstotkih ozemlja, ki ga je pred tem osvojila ta skrajna teroristična skupina. Dodal je, da je naslednji korak za okoli 2.000 ameriških vojakov v državi pomoč pri stabilizaciji. "To bo težji del. Moramo utrditi naše zmage na bojišču in omogočiti, da se ljudje začnejo počasi vračati domov."

Trump je lani sicer večkrat namignil tudi, da bo ameriške vojake umaknil iz Afganistana, a se to potem ni zgodilo.

Bela hiša: IS bomo v celoti uničili
Po torkovem srečanju Trumpa in njegovih svetovalcev za nacionalno varnost je Bela hiša danes sporočila, da se bo vojaška misija proti IS-ju v Siriji kmalu končala, saj naj bi bila skupina skoraj v celoti uničena. Poudarili pa so, da so skupaj z zaveznicami v tem boju odločeni, da jo bodo v celoti uničili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še naprej se bomo posvetovali z zaveznicami in prijatelji glede prihodnjih načrtov," so dodali v sporočilu iz Bele hiše, ki časovnice morebitnega umika ni objavila.

Domneve, da bodo ZDA naznanile umik svoje vojske iz Sirije, so dodatno okrepile današnje izjave ameriškega direktorja za obveščevalne dejavnosti Dana Coatsa, ki je dejal, da so ZDA sprejele odločitev glede morebitnega umika in da je pri njenem sprejemu sodeloval tudi Trump na omenjenem srečanju s svetovalci za nacionalno varnost. Napovedal je skorajšnjo izjavo glede te odločitve.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 04.04.2018 ob 08:42
Klasika. Vdrli, razdejali, stisnili rep med noge. Sicer pa, dokler so ZDA prisotne v Siriji, n nitii najmanjše možnosti za stabilizacijo. Že videno v Iraku in Afghanistanu.
SamoRes
# 04.04.2018 ob 08:39
Diplomatski izraz kako hud poraz spremeniti v umik.
abzng
# 04.04.2018 ob 08:53
Tale Trumpl pa ima tudi kake pametne (če mu ni Melanija prišepnila seveda!); le upam, da bo od besed tudi k dejanjem. Sicer pa je jasno, da so ves ta "drek" v Siriji v bistvu skuhali Američani s Savsdkim denarjem.
Ave Me!
# 04.04.2018 ob 09:03
A jim ni deloval GPS, da so se znašli v Siriji?
Nepovabljeni vkorakali v suvereno državo, pod pretvezo ISIS-a. Če to ni agresija, potem ne vem kaj je...
grenadir
# 04.04.2018 ob 08:47
Jp.. Umikov bo povsod čedalje več.. In vrok za umike je zel hecen... Šanghajska naftna termiska borza.... Dollarčkov bo namreč čedakje manj... Sicer pa se je Trump že prilagolil.. Pravi, da naj Saudska Arabija plača za delovanje USrA vjakov v Siriji..
spicy
# 04.04.2018 ob 08:55
Na kratko: naredil smo sr***, tak je bil namen, eu polna migrantov.... srečno...
handanovic
# 04.04.2018 ob 08:57
Vsakič, ko preberem kaj takšnega, nadrealističnega, me zanima kaj sledi.
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 09:03
"V Siriji smo, da se borimo proti IS-ju. To je naša misija in ta misija še zdaleč ni opravljena, zato jo moramo dokončati."

??????
Ha,hahahahaa......
bilzerian
# 04.04.2018 ob 09:06
turki podporajo sirsko opozicijo.
tudi kurdi so sirska opozicija.
le-te pa turki veselo pobijajo.
zeuss-zeng
# 04.04.2018 ob 09:04
"Želim, da se ZDA umaknejo. Želim pripeljati naše vojake domov."
----------------
ta novica je že zastarela . To kar je povedal Trump namreč pomeni sporočilo Saudom - V Siriji bomo ostali če nam plačate stroške . Trump pač deluje v skladu s ,,profitno politiko ,, . Enako bo povedal tudi Litvi , Latviji in Estoniji glede njihovega popolnoma napačnega pogleda na vzhodno sosedo ....
SamoRes
# 04.04.2018 ob 08:57
@sas
Če se ne spomniš pogooglaj leto 2006 kako so Izraelci bežali pred Hezbolahom. Drobili so jim tiste Merkave kot orehe.
audiac
# 04.04.2018 ob 09:15
Daj ti raje malo manj rt.com
Tudi CNN škoduje.
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 09:12
V Siriji so tudi Francozi, Britanci....
Kdo jih je povabil?
Robiland
# 04.04.2018 ob 08:50
On ni globalist, vojska pa ne pusti, saj so orozarske firme zadaj.
Režimek
# 04.04.2018 ob 09:08
To je samo medijski spin, dejstva so nadvse drugačna, ZDA v Siriji celo povečujejo navzočnost...
audiac
# 04.04.2018 ob 09:10
Moramo utrditi naše zmage na bojišču in omogočiti, da se ljudje začnejo počasi vračati domov."

Občasno metanje bomb po puščavi in bombardiranje sirske vojske človek ne more okarakterizirati kot zmago.Pa zravnano in pobito Rako tudi ne (razen bolnic seveda).Mosul pa so na tleh itak osvobodile proiranske milice in iraška vojska.Enkrat ste (po pomoti?) pobili kar nekaj sto iraških vojakov pri bitki za Mosul.V bistvu ste pri tem navideznem boju proti ISIS-u vedno mešali d.rek.Zmeraj ste v resnici pazili,da ga ne bi oslabili.Bolje,da vas ne bi bilo.Tisto v Mosulu bi lahko opravilo brez problema tudi iraško letalstvo.
Se ve,kdo je v resnici porezal krila ISIS-u&Co.SAA,Iran,Rusi in sami Iračani.Nekaj so jih sicer tudi proamyjevski Kurdi.Ampak predvsem zato,da so širili svoje ozemlje.In to tam,kjer nikoli niso bili prisotni.Recimo vzhodna stran Eufrata pri Deir-Ez Zoru.Slučajno so tam največja naftna polja sirske države.
generacija56
# 04.04.2018 ob 09:35
Trump je že povedal. Potrošili so 7000 milijard dolarjev za vojskovanje po bližnjem vzhodu, pa jih celo nekdanje marionete mečejo ven. Irak, recimo...
Iz Sirije lahko odneseje le toliko nafte, kolikor gre v osebno prtrljago...
Ni naftovoda, ni pristanišča...
Vsak dan, ko so tam, gre vsaj 100 milijonov v nič. Ne dobijo nič za to.
Vreče za trupla pa se nabirajo...
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 09:12
@gicek 007
"Sedaj bo pa fanj ko bo Rusija harala bo BV."

Ko bo napadla prvo državo in pobila vsaj pol toliko ljudi koz ZDA pa se le kaj oglasi.
DRegos
# 04.04.2018 ob 09:11
To samo pomeni, da jih bo prelociral. Vprašanje je. kam?
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 10:18
Prosim kakega ljubitelja Amerike in Nata da nam razloži kaj so Amerika in Nato dosegli v Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Jemnu....razen milijona mrtvih civilistov, več milijonov ranjenih, največjega begunskega vala po drugi svetovni vojni, totalno porušenih držav....
Kje je ta svoboda, demokracija.....???
Odgovorov se že neizmerno veselim.
generacija56
# 04.04.2018 ob 09:17
Kaj bodo v Siriji, ko iz oporišča pokukati ne smejo?
Proti njim poteka že gverilska vojna Sirijskih plemen, ki jih nočejo tam.
Že prvi mrtvi vojaki, pa ne od IS-a...
Zelo verjetno bi Trump umik želel, a bomo videli, ali mu bo vojska dovolila.
Je pa zadnji čas.
Turki gredo nad Manbij, Sirijci imajo desttisoče prostih najboljših vojakov...
Če ne bodo šli sedaj, se lahko zgodi, da bodo šli na silo.
Kot iz Vietnama.
polarni123
# 04.04.2018 ob 09:41
Lepo, za seboj pustili opustošeno državo, ki si dolgo ne bo opomogla, ugotovili so da nafte tam ni, z begunskim valom oslabili EU. Vsi cilji doseženi za ZDA.
Odslej jim bo umazane posle na bližnjem vzhodu delala Saudska Arabija. Dobri so ni kaj.
Mirko Tipka
# 04.04.2018 ob 09:31
Ameriške sile so v Sirijo prišle zaradi boja proti Islamski državi.

Sedaj pa res ne vem, ali jaz živim v paralelnem svetu?
Homer.
# 04.04.2018 ob 09:29
To je izjavil zjutraj.....
Do večera bo še trikrat spremenil mnenje.

Vsekakor bi bilo najbolje da čimprej zapustijo Sirijo (skupaj z ostalimi, ki so tam nepovabljeno).
Le tako je mogoč hiter konec vojne!

Ampak to se ne bo zgodilo, saj je za tem vojaški lobi, in "višji strateški interesi" finančnega izčrpavanja nasprotnika (Rusije) v dolgotrajnih vojnah. V bistvu je ameriška logika zelo enostavna: smo bogati in si lahko vojno privoščimo (beri: lahko natisnemo $ kolikor hočemo), vi (Rusija) pa boste bankrotirali. Skratka, radi bi imeli reprizo Afganistana. Tam so oboroževali Talibane, tu ISIS ......
grenadir
# 04.04.2018 ob 09:18
"Daj ti raje malo manj rt.com"... Me veseli, da si to tako dobro argumentiral...Prava redkost na MMC...
audiac
# 04.04.2018 ob 09:14
Kako dolgo bo pa Izrael gledal Iran oz. njihov podaljšek hezolah pred svojim pragom?

Upam,da še dolgo.Hezbolah je tam na meji z Libanonom zaenkrat edini garant,da se izraelska ekspedicijsko-okupacijska vojska ne pase tam,kjer se ji zljubi.
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 09:11
Res je kar pravi @grenadir.
Trump je izjavil naj Saudijci plačajo, če hočejo da Ameri ostanejo v Siriji.
Da bi o tem odločal VS OZN ali Sirijsko ljudstvo, Trumpa seveda ne briga.
HOR
# 04.04.2018 ob 10:18
"...Naša glavna naloga v Siriji je bila poraziti Islamsko državo. To nalogo smo skoraj uresničili,..."

...
Trump se rad heca....
jodlzi
# 04.04.2018 ob 09:55
po linku @grenadirja sodeč je ameriška vojska vojska plačancev...zanimivo priznanje...
SF-SN
# 04.04.2018 ob 21:01
Bela hiša: IS bomo v celoti uničili

Hmmm, nevem od kdaj kot uničenje šteje trgovanje z ISISom?
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 12:09
biberkopf
bratenje z turki je pač izdaja ljudi na balkanu,in to je golo dejstvo.

Srbija in Turčija sta zadnja leta v strašno dobrih prijateljskih odnosih. V zadnjem konfliktu na Kosovu (napad na srbske politike) je Turčija opozorila Kosovo, da naj si nikakor ne privošči napada na Srbe, ker bo njenega potrpljenja konec. Kosovo je pod vplivom gulenistov, ki so v Turčiji zagrešili državni udar in Erdogan jim tega ne oprosti.
Zgodovinske zamere se počasi umikajo pred razumom in tako je tudi prav.
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 10:22
Turcija je poleg ZDA ena glavnih krivcev za sirsko vojno in ta ista Turcija je EU partner, je NATO zaveznica in proti tej agresorski drzavi gospod Pahor in Cmercek nista predlagala nobene sankcije ali protiukrepa. Zaradi nepojasnene smrti dvojnega agenta v Britaniji pa bi se rad repencil proti Rusiji.
Homer.
# 04.04.2018 ob 10:19
@metod.zaplotnik
Zakaj bi Sirija morala odpirati še eno fronto, če pa ima že dovolj problemov na svojem ozemlju z NATO agresorjem in njihovimi plačanci?
Trenutno je na "meji" demilitarizirano območje pod nadzorom OZN.
Svoj del pa poleg Sirije zahteva tudi Jordanija.
gizmolinux
# 04.04.2018 ob 09:18
Imajo sirijci res nekaj ameriških obveščevalcev in vojnih hujskačev iz Gouthe v rokah? Pa šebritanskih in izraelskih nekaj. Lahko da so se zaradi tega malce umirili vsi skupaj?
KLIPAN
# 04.04.2018 ob 09:09
@sas
"Kako dolgo bo pa Izrael gledal Iran oz. njihov podaljšek hezolah pred svojim pragom?"

Če jih bo tako dolgo, kot gleda Isis, Al-Nusro, Al-Kaido, FSA.....ni nobene panike.
PONOS
# 04.04.2018 ob 10:51
EU je lutka ZDA..ZDA je lutka lastnikov ti so vsi zionisti in so ustanovitelji Izraela glej Rothshild in Beaulfort declaration.Tako nekako deluje na grobo svet.Kitajska je ravno tako poligon Rotshildov delno tudi Rusija Glej lastništvo centralnih bank.
Kdor ne verjame bo moral verjet.
PONOS
# 04.04.2018 ob 10:43
Trump je lutka kot je razvidno iz izjav in dejanj kot vsak predsednik ZDA.Je pa do zdaj najboljši predsednik ZDA ker še ni začel nove vojne.
HOR
# 04.04.2018 ob 10:27
"...Trump želi ameriške vojake čim prej spraviti iz Sirije..."

...
Saudijci bi pa radi, da ostanejo...
klik...
sv
# 04.04.2018 ob 09:24
Lepo napisano kaj hočejo veliki. Kaj pa hočejo Sirci? In s tem mislil prebivalstvo, ne s strani zahodnih sil podkupljeno opozicijo. Kako so opozicije sposobne obvladovati državo se je že izkazalo v Libiji, Iraku,...
Druga Švica
# 04.04.2018 ob 20:39
Vsi se strinjajo s celovitostjo Sirije (kakor ji tudi zagotavlja lista Združenih narodov). Torej: Izrael naj takoj zapusti okupiran Golan, ZDA okupiran vzhodni, Turčija pa okupiran severni del Sirije!
Druga Švica
# 04.04.2018 ob 20:35
Joseph Votel: "Po mojih podatkih so koalicijske sile pod vodstvom ZDA prevzele nadzor na 90 odstotkih ozemlja, ki ga je pred tem osvojila ta skrajna teroristična skupina."

Druga Švica: "Po mojih podatkih, pa so ZDA krive za nastanek ISIS-a, 90 odstotkov njihovega ozemlja pa so osvobodili sirska vojska in iraška vojska z veliko pomočjo Rusije in Kurdi."

P.S. ZDA so napadale (in še napadajo) predvsem sirsko vojsko, ter hkrati pomagajo s helikopterji evakuirati teroriste, ki bežijo pred sirsko vojsko.
audiac
# 04.04.2018 ob 16:11
Komentar pod zgornjo sliko...

Ameriške sile so v Sirijo prišle zaradi boja proti Islamski državi. :))

Ampak...ampak...dokler ni bilo Rusov in Irancev,so se ISIS-ovci v Siriji množili kot zajci.Kako naj si zdaj to razlagam???
oziris.va
# 04.04.2018 ob 11:09
Z njim se ne strinjajo ameriški vojaški in politični svetovalci, ki menijo, da bi morala biti vloga ZDA v Siriji daljnosežnejša in dolgotrajnejša.

Money, money, money ...
mataj-finance
# 04.04.2018 ob 09:55
Trumpova želja se ne bo izpolnila.
timoti
# 04.04.2018 ob 09:51
saj vem da smo že 100x videli.... pa dajmo , po propagandno, še 101.

grenadir
# 04.04.2018 ob 19:42
"Erdogan, Putin in Rohani predlagajo trajno ustavitev ognja v Siriji"

"Uf, super ideja! Za kaj so se pa zavzemali do zdaj?"....Enako... Skoraj enaka izjava je bila podana tudi v Sočiju... Kaj so se pa zares pogovarjali, pa ti in jaz ne bova zvedela...
Kekec99
# 04.04.2018 ob 17:40
@janezi
Prazen nič? Če se v vojno ne bi vmešali Rusi bi Makedonija in Kosovo že bili del kalifata.
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 12:15
Kar se tiče Trumpa je treba te njegove izjave jemati zelo z rezervo. Na terenu ni videti nobenega umika ampak dodatne krepitve sil in zidanje novih vojaških baz.
Tudi urjenje arabskih terorističnih plačancev je v teh bazah vse bolj aktivno, tako da bodo nadomestili ameriške vojake.
Bivši uporabnik
# 04.04.2018 ob 12:05
j@st
bratenje z turki je pač izdaja ljudi na balkanu,in to je golo dejstvo.


O kakšnem bratenju ti to?
Normalni prijateljski odnosi med državami so zate bratenje?
Daj ne fantaziraj, no.
A, ko se s Turčijo brati Vatikan in skoraj kompleten protestansko-katoliški svet, nihče ne zganja panike.
Prijateljstvo med Turčijo in Rusijo je garant za varnost in mir na Balkanu, pa če je to veromrzcem všeč ali ne.
Korošec
# 04.04.2018 ob 10:13
Da bo začel umikat vojake po svetu je obljubil že precedniški kampanji, če bi manj poslušali globalistične medije tipa mmc, ki niso počeli drugega kot se norčevali iz njega in bolj poslušali to kar je povedal, to danes ne bi bilo presenečenje.
Kazalo