"Glede perečega vprašanja osmih častnikov Grčija spoštuje odločitve, ki jih sprejme pravosodje," je dejal grški premier in nadaljeval: "V Grčiji pučisti sicer niso dobrodošli. Soočiti se moramo z vsemi kriminalnimi organizacijami, ki onemogočajo sodelovanje med državama." Ob tem je grški premier dejal, da je njegova vlada pripravljena na dialog s Turčijo o odprtih vprašanjih. "Zelo sem zadovoljen, da so komunikacijski kanali odprti, da lahko naredimo nadaljnje konstruktivne korake."

"Mi v Turčiji verjamemo, da je vse probleme z Grčijo mogoče rešiti mirno," je dejal Erdogan na skupni novinarski konferenci s Ciprasom. Foto: Reuters

Drugi obisk v štirih letih
Cipras je kot premier v Turčiji že drugič v zadnjih štirih letih. Med njegovim dvodnevnim obiskom v Ankari naj bi z Erdoganom poskušala predvsem zgladiti napetosti v dvostranskih odnosih, ki se vlečejo še iz časa razpada Osmanskega cesarstva, med glavnimi temami pogovorov pa so sodelovanje v boju proti nezakonitim migracijam, krepitev gospodarskega sodelovanja, ciprsko vprašanje in s tem povezani energetski viri na spornem območju.

Decembra 2017 je Erdogan kot prvi turški predsednik v zadnjih 65 letih obiskal Grčijo. Takrat je presenetil s predlogom revizije pogodbe iz Lozane iz leta 1923, s katero so ob razpadu cesarstva določili mejo med današnjo Turčijo in Grčijo. Atenam je očital tudi, da zanemarjajo muslimansko manjšino na severu Grčije.

Cipras končuje obisk v Turčiji