Nemška fregata Hesse. Foto: EPA
Nemška fregata Hesse. Foto: EPA

Kot poročanje evropskih diplomatov navaja Reuters, je politični in varnostni odbor EU-ja, ki je odgovoren za zunanjo in obrambno politiko povezave, prvič podprl misijo, ki bo predvidoma sodelovala s podobnimi misijami partnerskih držav. Cilj vzpostavitve take misije je najpozneje do 19. februarja in začetek delovanja kmalu po tem datumu.

Več evropskih diplomatov je izrazilo upanje na hiter proces odločanja o misiji zaradi napetosti v regiji, zato bodo o tem 22. januarja razpravljali zunanji ministri članic EU-ja.

Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS), ki je predlagala misijo, ni želela komentirati navedb zaradi zaupnosti razprave.

ZDA so že prejšnji mesec naznanile koalicijo držav pod njihovim vodstvom, ki bodo sodelovale pri zaščiti ladij v Rdečem morju pred napadi hutijevskih upornikov z ozemlja v Jemnu pod njihovim nadzorom. Čeprav v koaliciji sodelujejo nekatere članice EU-ja, kot so Danska, Grčija in Nizozemska, pa so druge izrazile zadržke, da bi morale delovati pod poveljstvom ZDA.

Francoska regata Languedoc. Foto: AP
Francoska regata Languedoc. Foto: AP

Trije neimenovani evropski diplomati so povedali, da bodo sprva v misiji pod poveljstvom EU-ja tri vojaške ladje, ki bodo delovale v okviru skupne varnostne in obrambne politike EU-ja. Po eno ladjo bodo sprva prispevale Nemčija, Francija in Italija. Nemčija bo sodelovala s fregato Hesse, Francija pa s fregato Languedoc.

Francija je sporočila, da njena fregata Languedoc že sodeluje z ameriško misijo in si izmenjuje obveščevalne podatke.

Misijo v Rdečem morju bi financiral EU, države pa bi nato v njej menjevale svoje vojaške ladje.

Še vedno bo treba natančno opredeliti pravila delovanja poleg patruljiranja in sodelovanje z drugimi misijami EU-ja ob obali Somalije in v Hormuški ožini.

Napad na grško ladjo

Medtem je bila grška ladja za prevoz razsutega tovora ob obali Jemna tarča raketnega napada, je sporočila britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey.

Hutijevci, ki jih podpira Iran, od leta 2014 nadzorujejo velik del Jemna. Foto: Reuters
Hutijevci, ki jih podpira Iran, od leta 2014 nadzorujejo velik del Jemna. Foto: Reuters

"Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo," je sporočila družba Ambrey in dodala, da se je ladja, ki je bila namenjena proti Sueškemu prekopu, po napadu preusmerila proti pristanišču.

Odgovornost za napad so prevzeli jemenski hutijevco, ki so dodali, da so ladjo napadi z raketami, potem ko se posadka ni odzvala na svarila.

Hutijevci napadajo trgovske ladje v Rdečem morju v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo. Predstavniki hutijevcev današnjega dogodka za zdaj niso komentirali.

ZDA zasegle dele raket iranske izdelave

Jemenski uporniki so v nedeljo na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila, v ponedeljek pa so ob obali Jemna z raketo zadeli ameriško tovorno ladjo. Poročil o poškodovanih in večji škodi ni bilo.

Številne svetovne ladijske družbe so se namesto za plovbo skozi Sueški kanal odločile za pot okoli Afrike zaradi napadov v Rdečem morju. Foto: Reuters
Številne svetovne ladijske družbe so se namesto za plovbo skozi Sueški kanal odločile za pot okoli Afrike zaradi napadov v Rdečem morju. Foto: Reuters

Na napade hutijevcev so se že pretekli konec tedna odzvale oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki so izvedle več zračnih napadov na položaje jemenskih upornikov. Ti so odgovorili, da nameravajo kljub posredovanju zahodnih zaveznic še naprej napadati ladje.

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so danes sporočili, da je ameriška mornarica na ladji v Arabskem morju blizu obale Somalije zasegla sestavne dele balističnih in manevrirnih raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijevcem.

"To je prvi zaseg naprednega konvencionalnega orožja, ki ga Iran dobavlja hutijevcem, od začetka napadov na trgovske ladje novembra 2023. Prva analiza kaže, da so hutijevci enako orožje uporabili za napade na trgovske ladje, ki plujejo po Rdečem morju," je zapisano v poročilu Centcoma.

Nova ameriški napad na hutijevce

Ameriška vojska je izvedla napade na štiri balistične rakete hutijevcev, je sporočil ameriški uradnik in dodal, da so rakete ogrožale civilne in vojaške ladje v regiji.

"ZDA so v samoobrambi izvedle napade na štiri hutijske balistične rakete, ki so neposredno ogrožale trgovske ladje in ladje ameriške mornarice," je pod pogojem anonimnosti povedal ameriški uradnik.

Kljub napadom na Jemen pa si ZDA prizadevajo za deeskalacijo razmer na Bližnjem vzhodu, je na današnjem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu dejal Sullivan. Potek konflikta med ZDA in hutijevci je po njegovem mnenju odvisen od "tistih, ki imajo vpliv v Teheranu in vpliv v drugih prestolnicah na Bližnjem vzhodu".