Hamas je med napadom na Izrael zajel približno 250 talcev. Foto: Reuters
Hamas je med napadom na Izrael zajel približno 250 talcev. Foto: Reuters

"Izpustitev talcev je za nas glavna prednostna naloga," je dejal zunanji minister v intervjuju za izraelsko televizijo Channel 12. Na vprašanje, ali to vključuje odložitev načrtovane operacije za uničenje Hamasovih bataljonov v mestu Rafa, je Katz odgovoril: "Da." "Če bo sklenjen dogovor, bomo operacijo prekinili," je zatrdil.

Hamas je pred tem sporočil, da je prejel uradni odgovor Izraela na najnovejši predlog o prekinitvi ognja v Gazi, ki sta ga posredovala Egipt in Katar, da bi po šestih mesecih vojna pogajanja premaknili z mrtve točke.

"Hamas je danes prejel uradni odgovor sionističnih okupatorjev na predlog, ki je bil 13. aprila predstavljen egipčanskim in katarskim posrednikom," je v izjavi za javnost sporočilo palestinsko gibanje, ki je do zdaj vztrajalo pri zahtevi, da mora vsak sporazum končati vojno v Gazi.

Egiptovska delegacija je v petek obiskala Izrael, kjer je s predstavniki izraelskih oblasti iskala način za vnovični začetek pogovorov za končanje vojne v Gazi in vrnitev preostalih talcev, ki so jih zajeli pripadniki Hamasa med napadom na jug Izraela 7. oktobra lani.

Kot je povedal neimenovani izraelski uradnik, Izrael nima novih predlogov, čeprav je pripravljen razmisliti o omejenem premirju, v katerem bi Hamas izpustil 33 talcev namesto 40, o katerih se je prej razpravljalo.

Pogajanja na začetku aprila so se osredotočala na šest tednov trajajoče premirje in izpustitev 40 civilnih in bolnih talcev v zameno za izpustitev več sto palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

Izraelska vojska naj bi končala priprave za napad na Rafo in naj bi čakala le še odobritev premierja Netanjahuja. Foto: Reuters
Izraelska vojska naj bi končala priprave za napad na Rafo in naj bi čakala le še odobritev premierja Netanjahuja. Foto: Reuters

V četrtek so ZDA in 17 drugih držav pozvale Hamas, naj izpusti vse talce za končanje krize. Čeprav je Hamas zavrnil te zahteve in odgovoril, da ne bo popustil mednarodnim pritiskom, pa je v petek sporočil, da je "odprt za vse ideje ali predloge, ki upoštevajo potrebe in pravice palestinskih ljudi".

Posnetek dveh talcev

Hamas je v soboto objavil nov videoposnetek, na katerem sta dva talca, ki sta bila med tistimi, ki jih je palestinsko gibanje zajelo med napadom na Izrael. 64-letni Keith Siegel in 47-letni Omri Miran govorita vsak zase pred praznim ozadjem.

Mirana so med Hamasovim napadom zajeli na njegovem domu v kibucu Nahal Oz, medtem ko je bil Siegel, ki je dvojni državljan ZDA, v drugem mestu ob meji z Gazo zajet z ženo, ki so jo izpustili med kratkotrajnim novembrskim premirjem, ko je bilo skupno izpuščenih 105 talcev, med njimi večinoma ženske in otroci.

Hamas naj bi v podzemnih predorih zadrževal še nekaj več kot sto talcev, za okoli 30 ljudi pa v Izraelu domnevajo, da so mrtvi.

"V ujetništvu Hamasa se že 202 dneva. Razmere tukaj so neprijetne, težke in veliko je bomb," je dejal Miran.

Posnetek je bil objavljen med praznikom paše, ko Judje tradicionalno praznujejo svetopisemsko zgodbo o osvoboditvi izpod suženjstva v Egiptu. V nekem trenutku Siegel zajoka, ko pripoveduje, kako je lani s svojo družino praznoval praznik, ob tem pa je izrazil upanje, da se bodo znova srečali.

Posnetka sta posneta podobno kot prejšnji posnetki talcev, ki jih je objavil Hamas in jih je Izrael obsodil kot psihološki terorizem.

Izrael trdi, da želi z napadom na Rafo uničiti še zadnje bataljone Hamasa. Foto: Reuters
Izrael trdi, da želi z napadom na Rafo uničiti še zadnje bataljone Hamasa. Foto: Reuters

Vojska pripravljena za napad na Rafo

Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan je v petek dejal, da vidi nov zagon v pogovorih za končanje vojne in vrnitev preostalih talcev.

Sklicujoč se na predstavnika izraelskih oblasti, je ameriški portal Axios poročal, da je Izrael v petek egiptovskim posrednikom povedal, da je pripravljen dati pogajanjem o talcih zadnjo priložnost, da dosežejo dogovor s Hamasom, preden sproži kopenski napad na Rafo, kamor se je zateklo več kot milijon palestinskih civilistov, ki so na začetku vojne pobegnili pred izraelskimi silami s severa Gaze.

Po poročanju Axiosa in izraelskih medijev se Hamas in Izrael ne strinjata glede obsega dogovora, vključno s tem, koliko talcev bi lahko izpustili in kako dolgo bi trajala prekinitev ognja. Hamas zahteva trajno prekinitev ognja, kar Izrael zavrača.

Izraelski zavezniki in kritiki že več mesecev prosijo premierja Benjamina Netanjahuja, naj ne izvede kopenske invazije na Rafo zaradi bojazni pred množičnimi žrtvami med civilisti.

Izrael je kljub mednarodnim opozorilom odločen izvesti vojaško operacijo v Rafi, ki je še zadnje naselje v Gazi, kamor niso vstopile izraelske kopenske sile.

Po poročanju virov iz izraelske vojske se lahko operacija sproži v katerem koli trenutku, vendar se čaka na Netanjahujevo odobritev. Izraelski vladni vir je povedal, da se namerava Netanjahujev vojni kabinet sestati v prihodnjih dveh tednih, da bi odobril evakuacijo civilistov, kar naj bi trajalo približno mesec dni.

V palestinski enklavi je bilo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 34.388 ljudi, več kot 77.400 pa je bilo ranjenih.