Benjamin Netanjahu bo najverjetneje postal izraelski premier z najdaljšim stažem. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu bo najverjetneje postal izraelski premier z najdaljšim stažem. Foto: Reuters

"Tokrat nismo zmagali, spoštujem voljo volivcev," je na novinarski konferenci dejal Lapid. A je dodal, da "vidi odlično orodje za zmago v naslednjem poskusu," s čimer je po poročanju tujih tiskovnih agencij imel v mislih prihodnje volitve.

"Kampanje še ni konec," je poudaril tudi nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Beni Ganc, ki je na volitvah veljal za najnevarnejšega Netanjahujevega tekmeca. Kot je dejal, se zavezništvo pogovarja z drugimi strankami.

Zmago sta sicer razglasila tako Ganc kot Netanjahu. Foto: Reuters
Zmago sta sicer razglasila tako Ganc kot Netanjahu. Foto: Reuters

Po preštetih 97 odstotkih glasov naj bi sicer Netanjahujeva stranka Likud ter Modro in belo zavezništvo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Ganca prejela enako število poslanskih sedežev, in sicer 35. Vendar pa naj bi Netanjahu s podporo drugih desnih strank v parlamentu dobil skupno 65 poslanskih sedežev od 120.

"To je noč izjemne zmage," je dejal Netanjahu. "Zelo ganjen sem, da so mi Izraelci že petič izkazali zaupanje." Ob tem je dejal, da bo že v torek začel pogovore za oblikovanje desne vlade in da od predsednika pričakuje podelitev mandata. Pred navdušeno množico je še sporočil, da bo njegova vlada desno usmerjena, da pa bo sam premier za vse.

Nobena stranka ni nikdar osvojila večine v izraelskem parlamentu, zato je država vedno imela koalicijske vlade, navaja BBC.

Vlada že do maja?

Zaradi povedanega je najverjetneje, da bo izraelski predsednik Reuven Rivlin zaupal oblikovanje koalicijske vlade 69-letnemu Netanjahuju. Rivlin ima sicer do 23. aprila čas za odločitev, komu bo poveril mandat za oblikovanje vlade. 23. aprila je predvidena tudi ustanovna seja novega, 21. kneseta.

Slavje Netanjahujevih podpornikov. Foto: Reuters
Slavje Netanjahujevih podpornikov. Foto: Reuters

Partnerji v novi vladi bi lahko do konca maja podpisali koalicijsko pogodbo. S tem bi lahko nova vlada že v začetku junija začela z delom, piše nemška tiskovna agencija DPA. Francoska tiskovna agencija AFP sicer ocenjuje, da bi se lahko koalicijska pogajanja vlekla več tednov.

Tudi Ganc je sprva razglasil zmago: "Zmagali smo! Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca. Netanjahu je obljubljal 40 sedežev in izgubil."

Rekordni peti mandat

Po poročanju spletnega časnika ynet morajo zdaj prešteti še okoli 200.000 glasov vojakov, mornarjev, diplomatov, zapornikov in bolnikov v bolnišnicah. Dokončni izidi bodo znani do četrtka zvečer oziroma petka zjutraj.

V primeru petega mandata na čelu vlade bi Netanjahu postal izraelski premier z najdaljšim stažem. S tem bi prehitel ustanovnega očeta izraelske države Davida Bena-Guriona.

Vojaški vidik v ospredju

Netanjahu je svojo predvolilno kampanjo zgradil na ostrih sporočilih varnosti države, ta tema pa je postala ena osrednjih v kampanji.

V zadnjih dneh kampanje je tudi naznanil, da bo nova vlada priključila judovske naselbine na okupiranem Zahodnem bregu. Naselbine po mednarodnem pravu veljajo za nezakonite, čemur pa Izrael oporeka.

Netanjahu se tudi brani očitkov korupcije, kar zanika in pravi, da je žrtev političnega "lova na čarovnice", katerega namen je vplivati na izid volitev.

V Izraelu slavi Benjamin Netanjahu