Benjaminu Netanjahuju, ki je tretjič premier Izraela, preti tudi sojenje zaradi domnevne korupcije. Foto: Reuters
Benjaminu Netanjahuju, ki je tretjič premier Izraela, preti tudi sojenje zaradi domnevne korupcije. Foto: Reuters

Netanjahu je sporočil, da bodo opustili sporni predlog reforme, po katerem bi izraelski parlament lahko razveljavil sodbe vrhovnega sodišča. Prav tako bodo spremenili sporno določilo, po katerem bi vladajoča koalicija imela več moči pri imenovanju sodnikov.

Javnost sicer močno nasprotuje pravosodni reformi Netanjahujeve skrajno desničarske koalicije. Proti njej že okoli pet mesecev potekajo množični protesti.

"Pozoren sem na utrip javnosti in na to, kar bo sprejeto kot ustrezno," je sicer izraelski premier dejal za Wall Street Journal. Hkrati je dodal, da mu ni popolnoma jasno, kako bo videti nova različica pravosodne reforme.

Izraelski parlament je prejšnji teden začel razpravljati o predlogu zakona, ki bi omejil pooblastila vrhovnega sodišča, kar je sprožilo nove proteste.

Sorodna novica Protesti proti izraelski pravosodni reformi: Obramba demokracije ali "fantazijske dežele"?

Protestniki in tudi mednarodna skupnost so zaskrbljeni glede stanja izraelske demokracije, saj pravosodno reformo številni vidijo kot Netanjahujev poskus zajezitve neodvisnosti sodstva, saj proti njemu poteka sojenje zaradi domnevne korupcije.

Netanjahu zavrača pozive za oboroževanje Ukrajine

Netanjahu je v intervjuju komentiral tudi zunanjepolitično dogajanje. Zavrnil je pozive, naj se Izrael pridruži zahodnemu oboroževanju Ukrajine, dodal pa je, da je Moskvi izrazil zaskrbljenost zaradi ruskih vojaških povezav z Iranom. Izraelski premier je v torek razkril, da je sprejel povabilo na obisk Kitajske, pri tem pa je poudaril, da ZDA ostajajo ključna zaveznica Izraela.