Bližnji vzhod
Gaza
Palestinski protestniki so zažgali fotografijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa in zastavo ZDA, ki so v ponedeljek svoje veleposlaništvo preselile v Jeruzalem. Foto: Reuters
Gaza
Izraelska vojska je nad protestnike poslala brezpilotne letalnike s solzivcem. Foto: Reuters
Ramala
Palestinski protestniki v Ramali postavljajo blokado blizu judovske naselbine Beit El. Foto: Reuters
Številni se bojijo, da bo tudi na torkovih protestih izbruhnilo nasilje. Foto: Reuters
Izrael je zahodni del Jeruzalema je osvojil v vojni leta 1948, ko je po razglasitvi neodvisnosti dobil vojno s petimi arabskimi državami, vzhodni del mesta pa je zasedel leta 1967 v t. i. šestdnevni vojni. Združeni narodi zasedbo označujejo za protizakonito, kar pa Izrael zavrača. Foto: Reuters
VIDEO
Palestinci žalujejo za 60...
VIDEO
Palestinci na dan katastr...

Dodaj v

Palestinci žalujejo, mednarodna skupnost poziva k neodvisni preiskavi nasilja

Varnostni svet: ameriška blokada neodvisne preiskave nasilja v Gazi
15. maj 2018 ob 09:33,
zadnji poseg: 15. maj 2018 ob 21:45
New York,Jeruzalem - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Skupno izjavo ZN-a, v kateri bi pozvali k neodvisni preiskavi nasilja izraelske vojske nad Palestinci, so pričakovano blokirale ZDA. Protesti na Zahodnem bregu se nadaljujejo, ubita sta bila dva človeka.

Palestinci se dan po krvavih protestih spominjajo dneva katastrofe, t. i. nakbe, ustanovitve države Izrael. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo in sosednje države.

Danes se je na protestih po poročanju Reutersa sicer zbralo precej manj protestnikov kot v ponedeljek, ko je izraelska vojska ubila 60 Palestincev, saj so se mnogi ljudje namesto protestov udeležili žalnih shodov in pogrebov ubitih.

Protestniki tokrat spet zažigajo avtomobilske pnevmatike, da bi izraelskim ostrostrelcem otežili vidljivost. Nekateri protestniki so v vojake metali kamenje, vojska je nadnje poslala brezpilotne letalnike s solzivcem. V Betlehemu protestira kakih 200 Palestincev, v Ramali se jih je zbralo okoli sto.

V torek so na palestinskih ozemljih in v Vzhodnem Jeruzalemu zaprte vse trgovine, šole, univerze in vladne ustanove. Začelo se je tudi tridnevno žalovanje za žrtvami. Pripravljajo se na pogreb več deset ubitih v protestih, nekatere pa so pokopali že v ponedeljek zvečer. Zastave na poslopju palestinskega predsednika Mahmuda Abasa so v znak žalovanja za žrtvami spuščene na pol droga.

Blokada ZDA onemogočila pozive ZN-a
Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov so na izrednem zasedanju o Bližnjem vzhodu kritizirali ponedeljkovo nasilje izraelske vojske na meji z območjem Gaze, v katerem je bilo pobitih najmanj 60 Palestincev. Veleposlanica ZDA Nikki Haley je medtem zatrdila, da se je Izrael odzval zadržano.

Haleyjeva je po navodilu iz Washingtona najprej blokirala izjavo Varnostnega sveta, ki jo je predlagal Kuvajt in v kateri so članice izrazile ogorčenje in žalovanje zaradi nasilja, pozvale k neodvisni preiskavi nasilja in pozvale države, naj ne selijo svojih diplomatskih predstavništev v Jeruzalem v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a.

ICC spremlja dogajanje
ZDA in Izrael nasprotujejo mednarodni preiskavi, vendar pa je glavna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda v Haagu povedala, da njena ekipa pozorno spremlja dogajanje in beleži vse zločine, ki sodijo v pristojnost ICC.

Veleposlanik Kuvajta Mansur al Otaibi je po neuspešnem poskusu z izjavo, za katero je potrebno soglasje vseh članov Varnostnega sveta ZN, napovedal podobno na propad obsojeni poskus z resolucijo, katere osnutek bo razdeljen med člane Varnostnega sveta v sredo.

Zasedanje Varnostnega sveta se je začelo z minuto molka za žrtve nasilja, veleposlanik Bolivije pa je kasneje prebral imena umrlih.

Posebni odposlanec ZN-a za mir na Bližnjem vzhodu Nikolaj Mladenov je predstavil stanje na terenu in dejal, da ni nobenega opravičila za nasilje, ki je zaznamovalo najbolj krvav dan spopadov med Palestinci in Izraelci od leta 2014.

Ameriška veleposlanica je edina branila Izrael, ki se je po njenem mnenju na provokacije Hamasa odzval zelo zadržano. "Preteklost številnih držav tule kaže, da bi bile v podobnem primeru veliko manj zadržane," je dejala in dodala, da se vsi tisti, ki menijo, da je nasilje povezano z lokacijo ameriške ambasade, hudo motijo.

Njeni kolegi so se potem "hudo motili" naprej in po vrsti kritizirali selitev ambasade. To so med drugim v skupni izjavi po zasedanju Varnostnega sveta ZN-a poudarili veleposlaniki in veleposlanice Poljske, Velike Britanije, Francije, Švedske, Belgije, Nizozemske, Italije in Nemčije.

Pravica do mirnih protestov
Med drugim so pozvali Izrael, naj spoštuje pravico Palestincev do mirnih protestov, vse strani naj se izognejo stopnjevanju nasilja in dodatnim smrtnim žrtvam, Izrael naj se vzdrži uporabe smrtonosne sile, Hamas pa neha s provokacijami. Vsi skupaj so poudarili, da bodo še naprej spoštovali status Jeruzalema kot je, dokler ne bo sporazuma med Izraelci in Palestinci po načelu dveh držav.

Turčija začasno izgnala veleposlanika
Turčija je tamkajšnjemu izraelskemu veleposlaniku Eitanu Naehu zaradi nasilja na območju Gaze začasno odrekla gostoljublje. Hkrati so na pogovore poklicali svojega veleposlanika v Tel Avivu. Izrael je medtem izgnal turškega konzula iz Jeruzalema.

Južna Afrika je medtem iz Izraela odpoklicala svojega veleposlanika.

Turški premier Binali Yildrim je pred tem že pozval islamske države, naj preverijo svoje odnose z Izraelom. Ankara je tudi za petek zaradi nasilja na območju Gaze sklicala izredni vrh Organizacije za islamsko sodelovanje. Organizaciji trenutno predseduje turški premier Recep Tayyip Erdogan.

Iz sveta pozivi po neodvisni preiskavi nasilja
Nemčija in Velika Britanija sta prav tako pozvali k neodvisni preiskavi nasilja v Gazi, ki je izbruhnilo na protestih proti selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.

"V imenu nemške vlade lahko povem, da se zavzemamo za neodvisno preiskavo, ki bi osvetlila nasilje in krvave spopade na obmejnem območju," je povedal tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert, ki je sočasno Hamas tudi obtožil, da je zlorabil pravico do protestov in da je želel stopnjevati nasilje.

"Zaskrbljeni smo zaradi poročil o nasilju in smrtnih žrtvah v Gazi. Pozivamo k mirnosti in vzdržnosti," je dejal tiskovni predstavnik premierke Therese May, h kateri na obisk prihaja turški predsednik Erdogan.

Zaskrbljenost nad nasiljem je izrazil tudi Kremelj. "Že od začetka Moskva izraža zaskrbljenost, da bi dejanja ZDA lahko povzročala napetosti na Bližnjem vzhodu. Žal se dogaja prav to," je dejal tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov.

V Uradu visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice so poudarili, da mora biti uporaba smrtonosne sile zadnja možnost. "Dejstvo, da se nekdo približuje meji, ne ogroža življenj in ne upravičuje, da se ga ustreli," je ob tem povedal tiskovni predstavnik urada ZN-a Rupert Colville.

Preiskavo ZN-a o nasilju na območju Gaze je zahtevala tudi Belgija in na pogovor na zunanje ministrstvo poklicala izraelsko veleposlanico Simono Frankel zaradi njene izjave, da so vse palestinske žrtve teroristi. Neodvisno preiskavo je podprla tudi Irska, ki je prav tako poklicala na pogovor izraelskega veleposlanika Zeeva Bookerja.

V protestih ubitih 60 Palestincev
Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze je bilo v ponedeljek ubitih 60 Palestincev. 2.771 ji je bilo v spopadih z izraelskimi silami ranjenih. Med temi jih ima približno polovica strelne rane. Med smrtnimi žrtvami je tudi osemmesečna dojenčica, za katero je bilo usodno vdihavanje solzivca.

Nasilje se je stopnjevalo, ko so ZDA s slovesnostjo obeležile selitev svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izrael in ZDA so nasilje upravičile s pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa okrivile skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze. Protestniki so proti izraelskim vojakom metali kamne in eksplozivna telesa ter zažigali gume. Hamas naj bi zbrane pozival, naj predrejo ograjo med območjema. Protesti, na kateri se je po oceni izraelske vojske zbralo 40.000 Palestincev, so bili vrhunec šestih tednom protestov ob meji z Izraelom, med katerimi je bilo ubitih več deset Palestincev, ponedeljek pa je bil najbolj krvav dan izraelsko-palestinskega konflikta od vojne leta 2014.

Ameriški predsednik Donald Trump je decembra lani Jeruzalem priznal za glavno mesto Izraela, odprtje veleposlaništva, ki se je v "sveto mesto" preselilo iz Tel Aviva, pa je simbolično potekalo na dan, ko je (moderni) Izrael praznoval 70 let svoje ustanovitve. Izrael je na slovesnost povabil vse veleposlanike, a je večina Evrope dogodek bojkotirala. Povabilu so se odzvali le veleposlaniki Avstrije, Madžarske, Romunije in Češke.

Palestinci zahtevajo Vzhodni Jeruzalem
Trumpova odločitev o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je navdušila Izraelce, po drugi strani pa močno razburila Palestince in zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v okviru izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje prihodnje države. Odločitev je s posebno resolucijo decembra lani obsodila tudi Generalna skupščina ZN-a.

Jeruzalem velja za sveti kraj kristjanov, Judov in muslimanov in simbolizira stoletja njihove skupne in hkrati krvave zgodovine. Palestinci zahtevajo Vzhodni Jeruzalem, na katerem Izrael nezakonito gradi judovske naselbine, za prestolnico svoje države. Izrael vztraja, da mu zaradi zgodovinskih, verskih in političnih razlogov pripada celotni Jeruzalem, ki ga je razglasil "za večno in nedeljivo prestolnico judovske države."

T. J., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
nonparel
# 15.05.2018 ob 09:44
Vračajo se trideseta leta prejšnjega stoletja, le da so nekdanje žrtve nacifašizma, Židi, danes zamenjali vloge, postali so krvniki. Kavboji jim pa pri tem štango držijo.
svabo
# 15.05.2018 ob 09:57
Palestinci so najprej ljudje. Homo sapiens/ljudje z imeni, družinami, prijatelji in hobiji. Ljudje, ki želijo živeti v miru in uživati svoje življenje tako kot Vremenko in Miša tukaj gor, ki pametujeta nekje izza nekega računalnika po možnosti še na misiji. Ko ubiješ 50 ljudi brez kakršnihkoli posledic je do poboja 100 ljudi en korak do poboja na tisoče ljudi pa te zapelje že kar skušnjava, ker pač nimaš posledic. Do genocida pride pa kar samo od sebe........
Ko so z mrzlo vodo iz šlaufov umivali otroke v Siriji je svet "zahodnih vrednot" napadel Sirijo. Ko v imenu "zahodnih vrednot" branijo Izrael pred Barbari, ki jih imajo zaprte za žico pa je to "standardni postopek". Ljudje so to, z imeni, družinami, prijatelji, hobiji.....
Krtomir
# 15.05.2018 ob 09:50
A bomo kar rakete poslal? Preiskava se po novi praksi tako in tako opravlja šele potem.

Izrael je potrebno popolnoma osamit, kajti izvajanje vojnih zločinov je v vsakem primeru nedopustno.
SamoRes
# 15.05.2018 ob 09:55
Kdo bo ustavil te ponorele Izraelce?
Obnašajo se kot pobesneli stekli psi, totalno razčlovečeni in predstavljajo največjo grožnjo demokraciji.
Slovenska politika mora takoj odpoklicat izraelske in ameriške diplomate.
šurda
# 15.05.2018 ob 09:54
Sankcije proti ZDA in Izraelu so več kot opravičene,
ne moreš kar tako pobijati LJUDI, ne glede na njihovo
vero, barvo kože....
G.Bruno
# 15.05.2018 ob 09:43
Ameriška blokada neodvisne preiskave nasilja v Gazi

Presenetljivo. :)
Velesile so iz varnostnega sveta naredile nevarni svet.
QUENDI
# 15.05.2018 ob 09:43
.....vse diktatorske, rasistične države v zadnjih 70 letih so se preoblikovale v za prebivalce sprejemljivejšo obliko enakopravnosti.....le Izrael vztraja in celo nadgrajuje rasistični apartheid. - pa ne samo v primeru Palestincev.... .na sanjah o nekem novem Sionu......je to država Judovski Vatikan ali Pprebivalcev.......
blue_night
# 15.05.2018 ob 10:20
magjack
kako je lahko nekdo tako zelo prizadet, da izpostavi otroka na takem obmocju!!? Otroka! Nicesar si ne zasluzijo! Nicesar!

Ampak a ni bolj kriv tisti, ki je streljal?
m72
# 15.05.2018 ob 10:19
"Varnostni svet: Ameriška blokada neodvisne preiskave nasilja v Gazi"

Ameri, vse se enkrat vrne!
pepar
# 15.05.2018 ob 10:04
Vem da naši politiki nimajo svojega mnenja o tej temi,ker morajo govoriti in delati po diktatu iz tujine(pustmo Erjavca,ki je populist),zame osebno pa vse kar vonja po ameriki ni več dobrodošlo v moji bližini.
GeorgeB
# 15.05.2018 ob 10:26
da nekdo strelja na neoborožene ljudi, ki celo stojijo za ograjo, je zločinec. zločinci morajo biti kaznovani. kdor jih brani, je tudi zločinec in tudi temu je potrebnio soditi... PIKA
čik
# 15.05.2018 ob 10:30
ali je ker slovenski politik že obsodil včerajšni pokol?
GeorgeB
# 15.05.2018 ob 10:25
Sorry vremenko

Zate se ve kdo si, koga zagovarjaš in za koga delaš...
Raje se vprašaj akaj so se vojne začele in ne kdo jih je dobil. Lahko je dobiti vojno, če ti USA in njene zaveznice dobavljajo naboljše orožje na zemlji, vključno z atomnko bombo.
Torej, zakaj so se vojne začele? To se vprašaj.
Bljak....
šurda
# 15.05.2018 ob 10:23
vremenko
Tebi je tista prava zgodovina tega komflikta res zelo
tuja, to niso pravljice v stilu filmov iz Hollwooda !
čik
# 15.05.2018 ob 10:30
oziroma je cela evropa tiho ko riti.
blue_night
# 15.05.2018 ob 10:18
vremenko
Zakaj bi se moral izrael obnasati kot poraženec, če je zmagovalec vseh vojn

Ker so demografsko izgubljen narod. Če želijo preživeti, morajo najti skupen jezik s sosedi.
gorenc25
# 15.05.2018 ob 10:39
Če bi katerakoli druga država počela take svinjarije kot jih počne Izrael, bi bila podvržena totalni izolaciji in najstrožjim sankcijam.
blue_night
# 15.05.2018 ob 10:25
Zanimivo pa je, da se je odprtja ambasade v Jeruzalemu udeležila tudi skupina fundamentalističnih protestantih pastorjev. Da je ameriška vlada enaka talibanom ni več samo prispodoba, gre za popolno ekvivalenco. Le da imajo ameriški talibani nuklearno orožje.
LukaH
# 15.05.2018 ob 10:32
Dokler bomo tule virtualno modrovali ne bo nič... se spomnim mladosti... leto 68, takrat smo imeli več "jajc"... danes smo "zvodonela generacija" - "shame on me".
J@st
# 15.05.2018 ob 10:33
vremenko
# 15.05.2018 ob 09:49
Prijavi neprimerno vsebino
Palestina je tvorba, ki že več kot deset let ni imela volitev, in v kateri oblast tvori Hamas, ki ni nič drugega kot teroristična organizacija, ki sistematično izpostavlja civiliste (še najraje otroke) in Izraelu, ki je suverena država ne priznava pravice do obstoja.
----------------------
Torej ljudstvo v tej tvorbi nima pravice na življenje, ki je zapisana v ustavi OZN?

No, potolaži se, danes bodo tvoji izraelski gosti, pred očmi svetovne javnosti, pobili še 60 neoboroženih "teroristov" (še najraje otroke)
šurda
# 15.05.2018 ob 10:34
Predsednik ZDA Donald Trump je na otvoritev poslal svoj
hči Ivanko ( ZARADI NJE so nad Sirijo leteli 1 tomahavki )
in svojega zeta, hči je po svojem možu prevzela Judovsko
vero, vse je jasno kot beli dan !

Vsi, smo ljudje, tudi Palestinci !
KovacevaKobila
# 15.05.2018 ob 11:11
Diplomatski viri navajajo, da so ZDA blokirale osnutek izjave, s katero naj bi Varnostni svet Združenih narodov pozval k neodvisni preiskavi nasilja na meji med Gazo in Izraelom.

Dva zastrupljena v VB: izganjanje diplomatov na podlagi 'indicev', zahteva se solidarnost od mednarodne skupnosti.

59 ubitih na meji med Gazo in Izraelom: ukrepov ni, neodvisna preiskava blokirana.

Zanimivo selektivna je ta ameriška pravičnost.
LukaH
# 15.05.2018 ob 10:52
"Palestinci niso nobeni reveži, kot se jih skuša prikazati. Dokler bo njihov edini cilj uničiti Izrael, toliko časa ni nobene možnosti za mirno rešitev.

Zanimivo, človek napiše resnico in naleti na neodovravanje. Očitno resnica preveč boli."


Vedno moramo izhajati iz zgodovine :

"Slovenci niso bili niso nobeni reveži, kot se jih skuša prikazati. Dokler je bil njihov edini cilj uničiti Tretji Rajh, toliko časa ni bilo nobene možnosti za mirno rešitev."... recimo...
Chopin
# 15.05.2018 ob 10:46
Mislite, da se bo tista druzina in prijatelji, ki so jim s solzilcem ubili 8 mesecno dojencico, bolj vneto ali manj vneto borila za pravice in proti zatiranju?

Z vsakim takim pokolom in pohabljanjem (vec kot 10.000 ranjenih v zadnjem mesecu) ustvari Izrael na desettisoce novih jeznih ljudi (prijateljev, sorodnikov) itd. In to Izraelu ustreza, ker lahko Palestince prikaze kot jezne teroriste. Vec kot je jeznih teroristov med Palestinci bolje je za Izrael in posledicno tudi za ZDA, da opravici svojo podporo Izraelu, zato se bodo pokoli in zatiranje nadaljevali. Svetovni politiki v najmocnejsih drzavah sveta bodo se naprej tiho, ker imajo sionisti preveliko moc. Tudi v Rusiji, od koder prihaja dobrsen del danasnjih Izraelcev. Tudi Putin je proizraelski.
SF-SN
# 15.05.2018 ob 11:10
Čudno, Izrael se počuti ogroženega zaradi nekaj Palestincev oboroženih s pračami na drugi strani močnega zidu.
Na sirski strani meje pa se udobno pogovarjajo z jihadisti od Al-Kaide in ISISa, ki pridejo celo na izraelsko stran okupirane Golanske planote z kalašnikom v roki
Chopin
# 15.05.2018 ob 10:35
Očitno ima največjo korist od izvolitve Trumpa za predsednika Izrael, ne Rusija.


Tako kot od izvolitve vsakega predsednika do sedaj. Eden bolj drugi manj proizraelski, ampak vsi brez izjeme so delali za Izrael.

In tudi davkoplacevalci v ZDA dajejo vsako leto milijone nepovratnih sredstev Izraelu, tudi zato lahko izkazujejo premoc tako nad Palestinci.

Zakaj je ze drugo vprasanje. Spada pa pod teorijo zarote, ki niti ni zarota, ampak normalno delovanje ljudi in kapitala skozi celotno clovestvo.
HOR
# 15.05.2018 ob 15:20
@james blake
# 15.05.2018 ob 14:06
"...to kar se dogaja trenutno na mestih komentiranja zločinov absolutno načrtovano namnoženega arabskega prebivalstva, ki nima drugega cilja, kot pobijati jude je sramota za človeka, kot posameznika, sramota za omiko, sramota za, na znanosti, etiki pravičnosti zahodnoevropske civilizacije,.."


...
Nakladanje brez resne podlage!
Stopnja rasti arabskega prebivasltva upada in je ca 2%/leto, upada tudi pri palestincih in je pod 2,9 %/leto, oziroma podobna, kot globalno pri vseh z nizkimi dohodki...
Od na primer 1991 do 2008 pa so imeli izraelci večjo letno stopnjo rasti prebivalcev od arabcev...!
Arabci, palestinci...
Nizki dohodki globalno...
Izrael...
Podatki kažejo, da je od leta 2005 na 24 mrtvih v konfliktu med izraelci (judi) in palestinci (arabci) 23 mrtvih palestincev oziroma arabcev in 1 (eden) mrtev izraelec oziroma jud...
Take statistike niso dosegali niti naciji v 2 sv. vojni naspoti ostalim...!
V obdobju od 2000 do 2013 pa podatki kažejo , da je Izrael povprečno na ca- vsake 3 dni ubil enega palestinskega (arabskega) otroka...
Od 2005 so tako 4% ubiti izraelci na 96% ubitih palestincev...!
15 x večja stopnja in verjetnost je, da bo palestinca ubil izraelec, kot pa obratno...
itd...
Kdo zdaj tu v tem primeru koga nesorazmerno in zločinsko pobija in na koga pade sramota zahodnoevropske civilizacije...!?
klik...
klik...
link...
blue_night
# 15.05.2018 ob 11:01
Krucefix

Se pravi je po tvoje kazen za približevanje meji, metanje kamnov in zažiganje gum - smrtna?
Kozi03
# 15.05.2018 ob 10:49
ZDA so premočni svetovni trgovinski partner, da bi kdo upal in za Izrael implementiral sankcije. Žalostno.
nightwing
# 15.05.2018 ob 12:13
Irska je tudi pokazala jajca. Kje sta Pahor, Cerar?
šurda
# 15.05.2018 ob 10:51
No vidim, da sem bil znova izbrisan, moj 1 današnji
komentar pa sem samo obrnil besed Nuladove, kar je
ona rekla pred nekaj leti za EU !

Tule bo še zelo pestro, kar si dovoli Izrael in njihov
glavni pozor ZDA presega že vse meje dobrega
okusa !
GeorgeB
# 15.05.2018 ob 12:16
VREMENKO

hahahahah.. ti ga pa pihneš.. ampak res... Izrael, da brani Evropo? Hahahahha....
No, takole ti bom povedal pametnjakovič: skupaj z USA širijo nemir na bližnjem vzhodu, zaradi katerega je nastal begunski val. So tudi naročniki terorističnih akcij, zaradi katerih trpi tudi Evropa. So preprosto problem, ki je rešljiv le na en način...
LukaH
# 15.05.2018 ob 11:00
Naj smo omenim mlajšim generacijam:
Leta 1974 je bila v Ljubljani na zdravljenju palestinska deklica, s katero sem se spoprijateljil. Dve leti pozneje se je vrnila v Libanon k staršem v Sabro. Ves čas sva bila v stiku preko dopisovanja, leta 1982 je bil stik prekinjen. Deklica je izginila... ja Davidova zvezda je lahko nekaznovana, njeno sestro svastiko smo uničili in tako je bilo prav... sfsn.
HOR
# 15.05.2018 ob 16:26
@Korošec
# 15.05.2018 ob 15:38
"... Da so odšli prostovoljno?. Predniki Palestincev in Izraelcev so se med seboj spopadali že 1000 let pred našim štetjem..."

...
Jude so iz levanta pregnali rimljani....
Že prej pa sta se spopadala tudi homo sapiens in homo neanderthalis...

Židi so se uprli proti Rimu leta 66 n. š.. Po štirih letih boja proti rimljanom so ti zatrli upor leta 70 in uničil drugi tempelj v Jeruzalemu (prvega pa je sesel babilonski kralj Nebukadnezar že pred pol tisočletja pred n.š, ca 500 let pred n.š. pa so zgradili drugega). Rimljani so masakrirali veliko prebivalstva. Čeprav so nekateri Judje ostali, se je večina med njimi odselila in se selila naokrog do ustanovitve države Izrael...
Že mnogo prej pa je juadizem (in ne samo judaizem) napajal svoje korenine v afriški kulturi...
klik...
klik...
HOR
# 15.05.2018 ob 12:07
@vremenko
# 15.05.2018 ob 09:49
"...Na desetine palestinskih novinarjev in intelektualcev je po zaporih v Gazi, ker se ne strinjajo s politiko Hamasa. Ampak o tem praktično noben zahodni medij ne piše..."


...
Pa tudi množica palestincev je v zaporu, tudi več sto mladoletnih, in na na tisoče je bilo pobitih, ker se ne strinjajo s politiko Izraela ter med cionističnim zasedanjem Palestine in pregoni palestincev...
Ja in tudi palestinci zapirajo palestince (kriminal, izdaje, itd,...mogoče tudi politično...) saj imajo delujočo upravo. Hamas pa je med palestinci dobil neke demokratične volitve...
Izrael je od leta 1967 zaprl vsaj 700000 arabcev večinoma s političnim ozadjem, večino palestincev ...
(Kako pa kaj ameriški izvenpravni zapor in mučilnica Guantanamo...!?)
klik....
klik...
Tenochtitlan
# 15.05.2018 ob 11:34
Ko je Rusija blokirala preiskave v Siriji se je pa Haleyeva skor razpočla od groze sred OZN. Hinavci.
Lupo
# 15.05.2018 ob 10:56
ZN... promasena institucija brez avtoritete!
Homer.
# 15.05.2018 ob 15:56
@mrki1
# 15.05.2018 ob 15:22
zeuss-zeng

boš moral še mal pred tem datumom pogledat , Britanci so bili še vedno glavni , židi so od arabcev kupovali zemljo , ustanavljali kibuce , nato so začeli arabci napadat kibuce , potem se je vse skupaj začelo !!
---------------------------
Seveda to nesporno drži!
Drži tudi, da so prvo resno vojno med Židi in Palestinci vodili nacisti, ki so zbežali iz Nemčije in našli zatočišče v arabskem svetu.......

Ampak to še vedno ne daje pravico Židom da izvajajo 70 letni genocid nad Palestinci in prisvajajo ozemlja izven tistih, ki so bili določeni leta 1948.

Za sedanje pokole pa je (so)odgovoren Trump, ki je naredil popolnoma nepremišljeno potezo s selitvijo veleposlaništva........
zeuss-zeng
# 15.05.2018 ob 15:01
pokol v Sabri in Šatili so pa izvedli domačini, ne Izraelci,..
--------------
ko smo že ravno pri teh pokolov v režiji Izraela še en dokaz kako jim te zadeve niso bile ravno tuje - poročilo iz knjige ,, dolga roka Izraela ,, (Janusz Ppiekalkiewicz) ki govori o letu formiranja države Izrael - odlomek :
Medtem ko v Izrael nepretrgano priteka orožje , je na zaprašenih cestah že velika množica izgnancev . V petek 8.aprila 1948 , napadeta Irgun in Stern mirno arabsko vasico Deir Jassin . Na grozoten način so pobili 254 mož , žensk in otrok , potem pa so jih v bližnjem kamnilomu polili z bencinom in sežgali ............... Dva dni po pokolu je zbežalo čez mejo več kot 150.000 Arabcev ... je potreben komentar ?
zeuss-zeng
# 15.05.2018 ob 13:41
Janša pa pošilja čestitke Izraelu ob 70 letnici.
Za bruhat.
--------
saj se ve kateremu ,, stricu ,, službuje - tudi ni naključje kako to da je za ,,našega,, precednika trenutno najbolj važen obisk na Kosovu in v Ukrajini ...
Plavica1
# 15.05.2018 ob 11:40
copcop # 15.05.2018 ob 11:34 Ko si Izraelci z Ameriško pomočjo prisvajajo ozemlje in se svetovna javnost zgraža nad nasiljem, mirno počneta isto. Ko jima bo oranžni kaj očital, pa bosta odgovorila, da zgolj ravnata kot njegovi prijatelji Židje. Problem z Krimom in Južnokitajskim morjem je tako rešen.

Ali je referendum (plebiscit) na krimu, v katerem so prebivalci republike Krim glasovali za izstop iz Ukrajine in ponovno priključitev Rusiji, slučajno rusko prisvajanje ozemlja? A potem tudi slovenski plebiscit EU prisvajanje koškov nekdanje Jugoslavije, kjer se EU in NATO pokažeta kot izraelci, Rusi in Kitajci?
J@st
# 15.05.2018 ob 11:13
Izgleda da admin ne ve da Palestina ima svoje predstavnike v ZN in od leta 2012 status opazovalke.
Zanimivo da se ne brišejo komentarji ki megleno pozivajo k nadalnjemu poboju palestincev in zmerjajo celo ljudstvo s tvorbo.
sportivko
# 15.05.2018 ob 10:37
Očitno bo moral Putin red naredit.
Hardworker
# 15.05.2018 ob 17:29
@james blake
"...to kar se dogaja trenutno na mestih komentiranja zločinov absolutno načrtovano namnoženega arabskega prebivalstva, ki nima drugega cilja, kot pobijati jude je sramota za človeka, kot posameznika, sramota za omiko, sramota za, na znanosti, etiki pravičnosti zahodnoevropske civilizacije,.."


Leta 1948 je bilo ob priznanju Izraela našteto malo manj kot 500.000 Izraelcev.
Danes leta 2018 jih je 6 milijonov.
Mislim, da je vse jasno.
nightwing
# 15.05.2018 ob 16:50
Vsa čast bolivijskemu diplomatu. Tip ima jajca za razliko od naših klovnov.
Hardworker
# 15.05.2018 ob 16:39
In kdor trdi, da Izrael pripada židom zaradi zgodovinskih dejstev, naj vas opomnim, da tistih semitskih plemen, ki so pred 3000 leti tvorili mitski izrael že dolgo ni več na tem planetu. Njihovi potomci so pomešani z vsemi arabskimi in evropskimi narodi. Genetske raziskave pač ne lažejo in lepo povejo, da Davidova plemena oziroma narodi več ne obstajajo. Palestinci so jim še najbližje po genih in so pravi nasledniki mitske Judeje oziroma mitskega Izraela. To da so sprejeli islam, ne spremeni dejstva. Genov vera ne more spremeniti.
Plavica1
# 15.05.2018 ob 14:02
blue_night # 15.05.2018 ob 11:42 Ja, gre za ilegalno dejanje, ki ni v skladu z mednarodnim pravom. Enako kot Kosovo. Pri Palestincih pa je ta kršitev še toliko hujša.

Bla, bla, Krim je bil v Ukrajini republika in imel ravno take pravice do odcepitve, kot Slovenija iz Jugoslavije. A potem je Slovenija neskladna z mednarodnim pravom. Na Kosovu pa sploh ni bilo nobenega referenduma, so jih kar Američani potrdili, da so samostojni. Kaj pa naj kršijo tisti, ki nočejo podpisati mirovnega sporazuma, ne sprejemajo dejstev iz sporazuma in se predstavljajo kot država, ki pa nima mej, mejnega nadzora, lastnega denarja, demokratično izvoljene vlde ...???
mile
# 15.05.2018 ob 11:37
Sramotno in vse obsodbe vredno :/
SF-SN
# 15.05.2018 ob 11:16
 VS bo sicer na torkovi seji razpravljal o nasilnih dogodkih, ki so zasenčili odprtje ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu

V ZDA in VB poboji Palestincev niti slučajno niso zasenčili otvoritve veleposlaništva, mediji so komajkaj poročali o tem.
V VB pa je seveda na prvih straneh poroka, tako idealno preusmerjanje pozornosti z drugih tem.
Tem kot je meddrugim priznanje britanskega zunanjega ministrstva, da so 2006 ugrabili civilista skupaj z nosečo ženo, ga teden dni mučili v zaporu na tujem ozemlju, nato pa par obvili s pentljo in predali Gadafiju.
No, o tem tudi na MMC nisem nič zasledil.
Si pa nemorem predstavljati medijske gonje, če bi to naredila Rusija
Homer.
# 15.05.2018 ob 20:37
@kapljač
Eno je vojna, drugo pa protest.
In to ni kaj več kot protest, kjer se obmetavajo z granitnimi kockami, zažigajo smetnjake in podobno.
Če se spomnimo so pred leti ruvali kocke tudi v Ljubljani, a ne...., pa ni nihče streljal po protestnikih
Kazalo