Bližnji vzhod
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 170 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump se odprtja veleposlaništva ni udeležil, ampak je zbrane nagovoril po videopovezavi. Foto: EPA
Steve Mnuchin
Plaketo na novem ameriškem veleposlaništvu v Jeruzalemu sta odkrila hčerka ameriškega predsednika Trumpa Ivanka in ameriški finančni minister Steve Mnuchin. Foto: Reuters
David Friedman
Ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman govori na inavguracijski slovesnosti ob odprtju veleposlaništva, ki bo imelo začasne prostore v ameriškem konzulatu. Ta leži na jugu Jeruzalema, v predelu Arnona. V Jeruzalem se bo zaenkrat preselila le kaka desetina od skupaj 850 uslužbencev dozdajšnjega ameriškega veleposlaništva v Tel Avivu. Ostali bodo sledili po dograditvi oziroma povečanju konzulata. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v govoru poudaril, da je Jeruzalem večna in nedeljiva prestolnica Izraela. Foto: Reuters
Gaza
V protestih na meji med Gazo in Izraelom je po podatkih izraelske vojske sodelovalo kakih 40.000 Palestincev. Protesti naj bi vrhunec dosegli v torek, ko se Palestinci spominjajo nakbe oziroma dneva katastrofe in žalovanja, kot sami poimenujejo dan ustanovitve Izraela. Foto: Reuters
Gaza
Ponedeljek je bil najbolj krvav dan v izraelsko-palestinskih spopadih od vojne v Gazi poleti 2014. Foto: EPA
VIDEO
Odzivi po odprtju amerišk...
VIDEO
Selitev veleposlaništva Z...
VIDEO
ZDA uradno preselile vele...

Dodaj v

ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu; v Gazi ubitih 52 Palestincev

Trump: ZDA ostajajo zavezane iskanju trajnega miru
14. maj 2018 ob 11:58,
zadnji poseg: 14. maj 2018 ob 21:08
Jeruzalem/Gaza - MMC RTV SLO, STA, Reuters

ZDA so na slovesnosti v Jeruzalemu uradno odprle veleposlaništvo in tako uresničile napoved predsednika Donalda Trumpa, ki je decembra lani "sveto mesto" priznal za prestolnico Izraela. Medtem pa je bilo v spopadih na meji med judovsko državo in Gazo ubitih najmanj 52 Palestincev.

Trumpa na odprtje veleposlaništva, ki se je v Jeruzalem preselilo iz Tel Aviva, ni bilo, je pa v videonagovoru med drugim dejal, da "gre za velik dan za Izrael, ki ima kot suverena država pravico določiti svoje glavno mesto. S selitvijo veleposlaništva smo le priznali očitno dejstvo. ZDA ostajajo zavezane iskanju trajnega mirovnega sporazuma med Palestinci in Izraelci. ZDA bodo vedno velik prijatelj Izraela in partner pri boju za svobodo in mir".

Trump je v Jeruzalem poslal visoko delegacijo, ki jo je vodil namestnik državnega sekretarja John Sullivan, v njej pa so med drugim bili še Trumpova hči Ivanka in njen mož Jared Kushner ter minister za finance Steven Mnuchin.

Odprtje veleposlaništva na simbolični 14. maj
Slovesnosti se je udeležilo okrog 800 ljudi, večinoma Američanov, med njimi kongresniki in drugi, ki čutijo posebno vez z Izraelom. Slovesnost simbolično poteka na dan 14. maja, ko (moderni) Izrael (po gregorijanskem koledarju) praznuje 70 let svoje ustanovitve (14. maj 1948). "Pred 70 leti je David Ben Gurion oznanil neodvisnost (Izraela), 70 let pozneje so ZDA končno naredile naslednji korak," je na slovesnosti ob odprtju dejal ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman. Friedman je dodal, da se je treba za ta zgodovinski trenutek zahvaliti "pogumu ene osebe" – ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Sledil je bučen aplavz.

Netanjahu: Jeruzalem je večna in nedeljiva prestolnica Izraela
Plaketo na veleposlaništvu sta odkrila ameriški finančni minister Steve Mnuchin ter Trumpova hči in njegova svetovalka Ivanka. "Uradno in prvič vas pozdravljamo na veleposlaništvu ZDA tu v Jeruzalemu, prestolnici Izraela," je dejala Ivanka Trump. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se je še enkrat zahvalil Trumpu, pa je v nagovoru povedal: "To je velik dan za Jeruzalem in Izrael. Dan, ki bo vtisnjen v naš nacionalni spomin za generacije." Netanjahu je nagovor sklenil z besedami, da je "Jeruzalem večna in nedeljiva prestolnica Izraela".

Izrael je na slovesnost povabil vse veleposlanike, a večina Evrope dogodek bojkotira. Povabilu so se odzvali le veleposlaniki Avstrije, Madžarske, Romunije in Češke.

Na meji z Gazo 52 ubitih in 2.200 ranjenih
Že dopoldne pa so na meji med Izraelom in Gazo izbruhnili protesti in spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, v katerih je bilo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih 52 Palestincev, najmanj 2.200 pa ranjenih. Islamistično gibanje Hamas, ki vlada v Gazi, že šest tednov ob meji z Izraelom organizira proteste in demonstracije "Velikega pohoda vrnitve".

Abas: ZDA niso več posrednik v sporu
Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil "izraelski pokol" in razglasil tridnevno žalovanje, na palestinskih ozemljih pa pozval k splošni stavki. ZDA je znova obsodil zaradi selitve veleposlaništva v Jeruzalem. Poudaril je, da ZDA "niso več posrednik na Bližnjem vzhodu" in da je ameriško veleposlaništvo v Jeruzalemu "nova ameriška naselbina" v mestu.

Izraelska vojska: S silo nad teroristična dejanja
Izraelske oblasti protestnikom očitajo, da želijo prebiti mejno ograjo in vdreti v Izrael, kar želijo preprečiti. Po podatkih izraelske vojske je v "nasilnih protestih" vzdolž meje sodelovalo približno 40.000 Palestincev, varnostne sile pa so ravnale v skladu s "standardnim postopkom", navaja BBC. "Izraelske obrambne sile (IDF) bodo s silo odgovorile na vsako teroristično dejavnost in bodo storile vse, da Izrael obvarujejo pred napadi," je v izjavi zapisala izraelska vojska. Premier Netanjahu pa je pozneje na Twitterju zapisal, "da ima vsaka država dolžnost, da brani svoje meje. Teroristična organizacija Hamas želi uničiti Izrael, zato je poslala tisoče, da bi prečkali mejo. Odločno bomo še naprej branili svojo suverenost in državljane".

Bela hiša: Hamas je namerno izzval takšen odgovor
Tudi ameriška Bela hiša je za 52 smrtnih žrtev med Palestinci okrivila Hamas. Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah je dodal, da je "Hamas namerno in cinično izzval takšen odgovor" in da se ima Izrael pravico braniti.

Hamas pozival "k pohodu milijona" ob meji
K "pohodu milijona" ob meji je predtem Hamas Palestince pozival po zvočnikih mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki. Nekateri izmed protestnikov so metali kamenje, zažigali gume in se približali ograji na meji, na drugi strani katere so jih "čakale" oborožene izraelske varnostne sile. Mladi so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike. Zaradi protestov so bila v Gazi zaprta podjetja, šole, univerze, trgovine in banke.

Pozivi k umiritvi razmer in preprečitvi stopnjevanja napetosti
Na nasilje ob meji Gaze in Izraela se je odzvala tudi mednarodna skupnost. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je sprti strani pozvala k zadržanosti in preprečevanju nadaljnjega stopnjevanja napetosti. Pozvala je k nadaljevanju pogajanj in iskanju politične rešitve za izraelsko-palestinsko vprašanje. "Izrael mora spoštovati pravico do mirnih protestov in načelo sorazmerne uporabe sile. Hamas in drugi, ki vodijo protest v Gazi, pa morajo zagotoviti, da ta ostane nenasilen in da ga ne izkoriščajo za druge cilje," je dejala. Podobni pozivi prihajajo tudi iz Velike Britanije, Francije, Nemčije in Rusije. Nad razmerami v Gazi je zaskrbljen tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. "Zelo sem zaskrbljen nad incidenti, ki so se zgodili v Gazi," je dejal Guterres, ki meni, da dogodki kažejo, da je potrebna politična rešitev za izraelsko-palestinsko vprašanje.

Egipt in Jordanija obsodila čezmerno uporabo sile; Turčija "žuga" ZDA
Na streljanje na palestinske protestnike sta se odzvala tudi Jordanija in Egipt, sicer edini arabski državi, ki imata vzpostavljene diplomatske odnose z Izraelom. Obe državi sta obsodili uporabo čezmerne sile zoper neoboroženo in nebogljeno palestinsko civilno prebivalstvo. Jordanija je nasilje označila za zločin. Napade so obsodili tudi Libanon, Kuvajt, Iran in Turčija, ki ob tem s prstom žuga tudi proti ZDA, saj so po njenem mnenju ob Izraelu prav tako odgovorne za poboje ob meji med Gazo in Izraelom. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med obiskom v Londonu dejal celo, da ZDA niso več del rešitve bližnjevzhodnega vprašanja, ampak del problema. Al Kaida je vnovič pozvala k sveti vojni.


Izrael navdušen, preostali svet potezo Trumpa zavrača
Trumpova odločitev o selitvi veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je navdušila Izraelce, po drugi strani pa močno razburila Palestince in zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v okviru izraelsko-palestinskih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje prihodnje države. Odločitev je s posebno resolucijo decembra lani obsodila tudi Generalna skupščina Združenih narodov, podprla jo je tudi Slovenija.

Jeruzalem sveto mesto za Jude, kristjane in muslimane
Odločitev o selitvi ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem je sporna, saj mesto velja za sveti kraj kristjanov, Judov in muslimanov in simbolizira stoletja njihove skupne in hkrati krvave zgodovine. Palestinci zahtevajo Vzhodni Jeruzalem, na katerem Izrael nezakonito gradi judovske naselbine, za prestolnico svoje države. Izrael vztraja, da mu zaradi zgodovinskih, verskih in političnih razlogov pripada celotni Jeruzalem, ki ga je razglasil "za večno in nedeljivo prestolnico judovske države." Zahodni del mesta je osvojil v vojni leta 1948, ko je po razglasitvi neodvisnosti dobil vojno s petimi arabskimi državami, vzhodni del mesta pa je zasedel leta 1967 v t. i. šestdnevni vojni. Združeni narodi zasedbo označujejo za protizakonito, kar pa Izrael zavrača.

Poseben status Palestincev v Vzhodnem Jeruzalemu
Palestincem, živečim v Vzhodnem Jeruzalemu, je Izrael dodelil poseben status. Tako kljub pripojitvi tega dela mesta k Izraelu niso izraelski državljani, ampak imajo, kot opozarja Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA), status "stalnih prebivalcev" Izraela. To jim omogoča večjo svobodo gibanja po Izraelu kot Palestincem na preostalih zasedenih ozemljih, deležni pa so tudi nekaterih socialnih pravic. Ob tem Palestinci v Vzhodnem Jeruzalemu niso niti državljani Palestine niti polnopravni državljani Jordanije. Imajo le začasne jordanske potne liste. Vzhodni Jeruzalem je bil nekoč središče palestinskega političnega, komercialnega, verskega in kulturnega življenja, po zasedbi pa ga je Izrael odrezal tako od Gaze kot od preostanka Zahodnega brega.

A. P. J., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
JozekVeseli
# 14.05.2018 ob 12:08
Trump nima koristi od mira. Ce je mir, se orozje ne prodaja. Ce se orozje ne prodaja, ni vojn. Ce ni vojn, se drzave in regije posvecajo k napredku, ce je v drzavi napredek, ni migracij. Ce ni migracij, ni Trumpa.
alcatraz
# 14.05.2018 ob 12:03
A je treba tega?
DrKult
# 14.05.2018 ob 12:09
Še ena Trumpova popolnoma idiotska poteza. S tem se popolnoma nič ne reši, dobesedno nihče ne profitira od tega, kje ima država veleposlaništvo, edina stvar, ki iz tega rezultira, je konflikt.
Jeruzalem je mesto, ki je sveto trem abrahamskim religijam, ki se med seboj že tako ali tako s težavo prenašajo. Posledično mora biti mesto Jeruzalem politično nevtralno.
čik
# 14.05.2018 ob 12:06
@alkatraz
židje lahko
anjago2
# 14.05.2018 ob 12:15
judje so lastniki polovico amerike, drugo polovico pa kontrolirajo naftaši iz savdske arabije....... vse je jasno
alcatraz
# 14.05.2018 ob 12:15
Trump nima koristi od mira.

Predvsem zda nimajo nobene koristi od tega. Gospodarstvo bazira na orožju, vojnah in izkoriščanju multinacionalk, ki izčrpavajo tretji svet.
Neuvrščeni so bili dobra ideja, škoda da je propadla.
Vse taglavne iz tistega časa so pospravili / strmoglavili američani. Države pa pahnili v vojno in revščino.
Krtomir
# 14.05.2018 ob 12:28
Hvala ne vsemu kar je povezano z Izraelom.
Kekec99
# 14.05.2018 ob 12:10
Kaj ni njegova hči poročena z judom? ZDA bi spopade povsod po svetu, tudi premestitev veleposlaništva je del te "igre".
marque
# 14.05.2018 ob 12:13
to je verjetno overtura v 3. intifado...
[MOD]Beslic
# 14.05.2018 ob 12:22
Ravno včeraj se bral primerjavo, da če bi bil Hitler Američan, bi bil narodni heroj v ZDA, tako hudo je. Trump nikoli ne bo obsojen za svoje zločino zgolj zaradi naroda, ki ima oprane možgane.
pigl
# 14.05.2018 ob 12:30
Kot posameznik težko narediš kakršnokoli razliko vendar sam ne kupim NOBENEGA proizvoda več iz Izraela, začenši z datelji!!!
Sibid
# 14.05.2018 ob 12:18
Posebna vez ZDA z Izraelom... denar na ameriških računih...
Evrovizija pa bo v Palestini naslednje leto.
heristalski166
# 14.05.2018 ob 12:13
čisto petelinjenje in samo provociranje, zelo po trumpovsko, ker je tudi veliko bolj verjetno da jim v jeruzalemu kdo razstreli ambasado
Hardworker
# 14.05.2018 ob 12:37
Dobro se ZDA zakurile novo sovraštvo..
Miru na BV ne bo še naslednjih sto let.
alcatraz
# 14.05.2018 ob 12:42
Zakaj antisemitsko, če so avtohtoni Palestinci večji semiti kot uvoženi židovski kolonialisti evropskega porekla?

točn tko.
ob ustanovitvi tega promislanda je tam živelo 8 % židovskega življa.
Vse ostalo, kar je tam živelo, so sterali ven in naseljevali evropske žide.
Celine
# 14.05.2018 ob 18:59
Američani nam bodo kompleten Bližnji vzhod poslali v Evropo. SDS pa govori "bravo USA, bravo Izrael". A ste popolnoma znoreli!!?
EU, zbudi se!
SamoRes
# 14.05.2018 ob 19:01
Janša pa po tviterju čestita zločinskemu Izraelu.
Za bruhat.
d1sident
# 14.05.2018 ob 12:35
Potrebno je samo pogledati kdo je / so največji sponzor republikancev /tudi donalda trumpa pa bo jasno zakaj taka ''odstopnica'' Izraelcem.
Hardworker
# 14.05.2018 ob 12:40

dijobono
a nasilni izgredi zarad selitve veleposlanistva ene drzave pa niso sporni...kot vedno zelo antisemitisticno porocanje


Zakaj antisemitsko, če so avtohtoni Palestinci večji semiti kot uvoženi židovski kolonialisti evropskega porekla?
Vse imate pomešano.
1986
# 14.05.2018 ob 12:38
Tako bo dokler bo Izrael obstajal. Samooklicani nebeški narod. Saj bi napisal, kar resnično mislim, pa ne smem.
severna zvezda
# 14.05.2018 ob 12:33
Pred napovedanim popoldanskim odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu so na meji med Izraelom in območjem Gaze izbruhnili protesti in množični spopadi. Izraelska vojska je sedem Palestincev ubila.

''Krasno'', zdaj se niti ne trudijo skrivati več, da delajo vse v smeri 3WW.... Saj ne, da nismo mogli vedeti ali predvideti, preveč je tega (Iran, naveza s SA, natovci v. Rusi, Sirija, Jemen.....itd. itd.).

Za češnjo na torti pa še ta dva: ivanka in jared......
polarni123
# 14.05.2018 ob 12:56
Vsi mrtvi danes so posredno zaradi Donalda Trumpa, neposredno pa zaradi zgrešenih politik vseh vpletenih v zadnjih 60 letih. Upam, da se tega zaveda - seveda ne.
mike1968
# 14.05.2018 ob 17:28
Očitno ni noben problem, da Izraelci pobijejo 41 Palestincev, ko pa se kaj takega zgodi v Siriji, pa takoj sklic Varnostnega sveta OZN, sankcije itd...... Kje je tu pravica???
Drncl
# 14.05.2018 ob 17:24
Tam se slikajo pa smejejo ob teh tablah, na drugi strani pa isti narod kolje ljudi. Na tak način še dolgo ne bo miru v tem delu.
Hardworker
# 14.05.2018 ob 12:54
alcatraz

Mnogi enačijo besedo semit z židovsko veroizpovedjo, kar seveda ni res in je propagandna izmišljotina, ki iz židov dela večno žrtev.
Izraz semit se nanaša na vse hebrejske in še nekatere druge arabske narode ali plemena, ne glede na njihovo veroizpoved. Namreč večina teh plemen je kasneje sprejela islamsko vero, tako da je na BV največ islamskih semitov, med katerimi so tudi Palestinci.
Današnji Izralci pa so v 90% kolonialisti iz Evrope, ki so židovske veroizpovedi in nimajo z semitiskim genomom skoraj nobenih povezav. Prevladujejo genomi evropskih in azijskih narodov.
Ob ustanovitvi Izraela je bilo v njem samo pol milijona židov. Danes jih je ob okupaciji celotne Palestine več kot 6 milijonov. Mislim, da to pove vse. Če se bo trend nadaljeval, se bo Izrael nasilno širil na Sirijo in Libanon, kar se je dejansko že začelo dogajati z preleti izraelskih vojaških letal in občasnimi provokacijskimi vojnimi napadi. Vse to je del načrta ustvarjanja velikega Izraela, ki nastaja na krvi in uničevanju okoliških držav. Ko omenjam Izrael seveda mislim obenem na cionistične ZDA, ki so udarna moč tega načrta.
heristalski166
# 14.05.2018 ob 12:17
ja alcatraz
multinacionalne majo profite, država pa tone v dolgu, irak jo je fajn potunkal, zelo tipično za duh časa
Dionezij
# 14.05.2018 ob 18:54
Pa se naj oglasi še naš predsednik PAHOR in obsodi prekomerno silo, ki jo Izrael uporablja zoper demonstrante. Cerar naj pokliče njihovega veleposlanika na pogovor. Nič od tega se seveda ne bo zgodilo. Razen, če bi to storila Rusija, potem bi vsa svetovna politika bila na nogeh in uvedla še dodatne ukrepe proti Rusiji.
WeeBay
# 14.05.2018 ob 14:49
Masaker v Gazi. Že preko 37 mrtvih...

Apolo11

Je to ta delujoča demokracija o kateri si govoril včeraj? Očitno gre res za sodobno liberalno družbo kjer veljajo človekove pravice in vladavina prava ane :)
nonparel
# 14.05.2018 ob 19:45
A bodo kakšne sankcije proti Izraelu zaradi njihovih današnjih zločinov?
Ne, ne bodo, sankcije se uvajajo samo zaradi izmišljenih "dokazov", fatamorgane.
POIVRE
# 14.05.2018 ob 18:53
Kaj ni nobene možnosti, da bi svet ustavil izraelske naciste, ki izvajajo holokavst nad Palestinci?
Hardworker
# 14.05.2018 ob 18:51
ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu; v Gazi ubitih 43 Palestincev

Bolj bi pristajal naslov: "ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu z masakrom nad Palestinci."
alcatraz
# 14.05.2018 ob 17:39
Umorjenih, ne "ubitih"!!

se strinjam, boljši izraz
HOR
# 14.05.2018 ob 13:00
Vedno bolj noro...
Trump je izbral radikalnega krščanskega pridigarja pastorja Roberta Jeffressa za vodenje molitev ob odprtju veleposlaništva ZDA v Jerusalemu.
Radikalni pastor Robert Jeffress Jeffress pridiga med drugim tudi, da če niste kristjan, oziroma točno določen vrste kristjan greste v pekel...
Židje pa seveda niso nobene vrste kristjani...
klik...
peglezn
# 14.05.2018 ob 13:40
US and A bi lahko priznale tudi Trst kot glavno mesto Slovenije?
Asus75
# 14.05.2018 ob 19:11
Janša cestital Izraelu, Pahor pa medtem kokice je.... v Izraelu pa vec kot 50 mrtvih v zgolj nekaj urah.
GeorgeB
# 14.05.2018 ob 17:40
Rusi bi morali v Iranu nastaniti svojo bazo in tako zaščititi Iran pred napadom sionistične osi zla...
Tenochtitlan
# 14.05.2018 ob 16:24
"gre za velik dan za Izrael. ZDA ostajajo zavezane iskanju trajnega mirovnega sporazuma med Palestinci in Izraelci. ZDA bodo vedno velik prijatelj Izraela in partner pri boju za svobodo in mir".

Tale izjava pa drži tolko vode, kot narobe obrnjen kozarc.
severna zvezda
# 14.05.2018 ob 16:08
Netanjahu je čisto ''napaljen'' v govoru. V njegovi glavi obstajata le Izrael in ZDA........ potem pa dolgo nič - groteskna percepcija sveta.
samogledam
# 14.05.2018 ob 12:37
to je priblizno tako kot to pocnejo hrvaski drzavljani v Piranskem zalivu ko vmescajo skoljcisca v slovenskem zalivu.
heristalski166
# 14.05.2018 ob 12:15
to mi je bilo vedno smešno kako zionistično so ameriški "krščanski" neokon jastrebi, k pa zionisti po cerkvi kristusovega groba in sploh po jeruzalemu pišejo grafite v smislu " jezusk pankrt, heretik prav da si umrl na križu"
Kekec99
# 14.05.2018 ob 20:31
Kaj niso Asadu vpeljali sankcije ker naj bi ta ukazal streljnje na protestnike?
HOR
# 14.05.2018 ob 20:19
ISIS je napadel v Libiji, Iraku, Siriji, Jemnu, Kabulu, Parizu, Nici, Londonu, Nemčiji, Španiji, Iranu, Egiptu, Bejrutu, Rusiji, Filipinih, Indoneziji,...
ISIS je napadel v 29 državah
ISIS pa ni nikoli napadel v Izraelu ali Izraela...
alcatraz
# 14.05.2018 ob 19:33
Janša pa po tviterju čestita zločinskemu Izraelu.
Za bruhat.


prou res.
alcatraz
# 14.05.2018 ob 18:26
So že pobrisal komentar. Ja, pazimo skupaj, da ne bomo ljudi razsvetlili, a ne RTVSLO? Zdej pa vrnite komentar, da bom izpadel nestrpen čudak.

Pobrisan je bil tudi moj komentar da bi si marsikateri od ameriških predsednikov za svoje zločine nad človeštvom zaslužil nurnberški proces.
pr_holistar
# 14.05.2018 ob 17:46
Sramota! Smrt fašizmu!
blond4
# 14.05.2018 ob 17:18
nad obnašanjem izraela sploh nisem presenečena, to da je eu brez ene same obsodbe tega genocida pa je mal smešno... ko so pa policaji na meji razganjali migrante pa vsi aktivisti glasni in evropa z obsodbami,da ne ravnamo človeško.... mal smešno....
za_vse_sem_sam
# 14.05.2018 ob 16:48
Slika 1, za te elite se preliva kri po svetu, za te elite se sovražimo med sabo. Kdaj bomo navadni kmetje na šahovnici prišli k pameti. To je sedaj vprašanje.
zeuss-zeng
# 14.05.2018 ob 15:16
Na bruhanje mi gre kaj počneta ZDA in Izrael, to je res bolano. Namesto, da bi EU pritisnila sankcije na obe državi, samo mirno gleda vse to.
-------------
denar , predvsem židovski je pač sveta vladar , EU pa je že toliko potrošniško zasvojena in vitalno oslabela , da si ne upa niti ugovarjati . Verjetno bodo morali zadevo res rešiti rusija , kitajska , države tretjega sveta in Arabci ..
Hardworker
# 14.05.2018 ob 13:10
Izvaja se bolestni načrt ustvarjanja velikega Izraela:
[url="https://www.globalresearch.ca/grea
ter-israel-the-zionist-plan-for-the-middle-east/5324815"]The Infamous "Oded Yinon Plan". Introduction by Michel Chossudovsky
By Israel Shahak and Prof Michel Chossudovsky
[/url]
Vse ostalo je propagandno zavajanje celotne svetovne javnosti.
mb128
# 14.05.2018 ob 12:49
Ja no je pač tako. Preostali svet to potezo zavrača. In kaj imajo palestinci od tega?! No oni tudi v tem trenutku umirajo medtem ko pa preostali svet razen tega, da pač izjavi, da to potezo zavrača ni sposoben niti tega, da bi svoje veleposlanike v Izraelu pozval naj se vrnejo v domovino zaradi, oprostite visoki lataovščini, konzultacij!
Jep pa dober dan realizem!
Kazalo