Bližnji vzhod
Airbus, IranAir
Med evropskimi podjetji, ki so začela poslovati z Iranom, je tudi francoski Airbus. Foto: Reuters
Angela Merkel
"Ni prav, da se sporazum, ki ga je Varnostni svet Združenih narodov soglasno podprl, enostransko odpove. To ruši zaupanje v celotno mednarodno ureditev," je na zborovanju dejala Merklova. Foto: Reuters
Steve Mnuchin
Ameriško finančno ministrstvo pod vodstvom Steva Mnuchina uvaja nove sankcije zoper Iran. Foto: Reuters

Dodaj v

Podpisnice za ohranitev sporazuma - Francija opozarja na "nesprejemljivost" sankcij

Francija in Nemčija imata z Iranom milijardne posle
11. maj 2018 ob 11:43,
zadnji poseg: 11. maj 2018 ob 21:34
Pariz,Berlin,Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Preostale podpisnice jedrskega sporazuma so se znova zavzele za njegovo ohranitev, Francija pa je uvedbo sankcij ZDA zoper evropska podjetja označila za "nesprejemljivo". Medtem je odstopil glavni inšpektor agencije, ki je preverjala iranske jedrske aktivnosti.

Glavni inšpektor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Tero Varjoranta je nepričakovano odstopil. Razloga za njegov odstop le nekaj dni po naznanitvi izstopa ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma agencija ni podala. IAEA je sicer večkrat zagotovil, da Iran spoštuje svoje zaveze iz sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Trojica se je znova zavzela za nadaljnje spoštovanje dogovora.

Putin je izrazil globoko zaskrbljenost nad Trumpovo potezo, Merklova pa je zagotovila, da bo Nemčija naredila vse, da se bo Iran še naprej držal obvez iz sporazuma.

Turški gospodarski minister Nihat Zeybekci je medtem napovedan umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma označil kot priložnost za Turčijo. Ankara bo nadaljevala gospodarsko sodelovanje z Iranom, je dodal.

Francija: Sankcije nad evropskimi podjetji nesprejemljive
Evropska podjetja ne bi smela trpeti posledic odločitve ZDA, je že predtem dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. V pogovoru za časopis Le Parisien je dejal, da menijo, da je "ekstrateritorialnost njihovih sankcij nesprejemljiva". Dodal je, da "Evropejci ne bi smeli plačati zaradi umika ZDA iz sporazuma, h kateremu so tudi sami prispevali".

Napovedal je, da bo Evropa sprejela "potrebne ukrepe za zaščito interesov podjetij in začela pogajanja z Washingtonom" glede tega vprašanja, poroča BBC. Le Drian je še dejal, da bi morala biti zavezanost drugih podpisnic sporazuma z Iranom spoštovana.

Washington se je za novo zaostritev sankcij zoper Iran in podjetja, ki s to državo poslujejo, odločil ob umiku iz iranskega jedrskega sporazuma. ZDA so določile, da imajo podjetja po svetu na voljo šest mesecev, da prekinejo poslovanje z Iranom, ali pa tudi njim grozijo ameriške sankcije.

Francija, Velika Britanija in Nemčija so sicer že predtem sporočile, da bodo z Iranom skušale rešiti sporazum iz leta 2015. Te države zdaj želijo nova, širša pogajanja z Iranom o njegovem programu balističnih raket in njegovih regionalnih dejavnostih, tudi v Siriji in Jemnu.

Merklova kritizirala Trumpa
Nemška kanclerka Angela Merkel je na velikem katoliškem zborovanju v Münstru ostro kritizirala dejanja ameriškega predsednika Trumpa. "Sporazum seveda ni idealen, vendar ni prav, da se sporazum, ki ga je Varnostni svet Združenih narodov soglasno podprl, enostransko odpove. To ruši zaupanje v celotno mednarodno ureditev," je dejala Merklova.

Čeprav je odločitev Trumpa za odstop od tega sporazuma "resen incident", pa to vendarle ni razlog za dvom o celotnem čezatlantskem partnerstvu, je še dejala kanclerka in zatrdila, da bo Nemčija pod njenim vodstvom to čezatlantsko partnerstvo še naprej podpirala.

Merklova je na zborovanju spregovorila tudi o Zahodnem Balkanu in opozorila na številne težave v regiji, ki lahko pomenijo varnostno grožnjo Evropi. Omenila je tudi arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško.

Airbus, Renault, Peugeot, Siemens
Po omilitvi sankcij zoper Iran po sklenitvi sporazuma je več francoskih podjetij s to državo sklenilo za več milijard dolarjev poslov. Med njimi so tudi Airbus, Total, Renault in Peugeot. Francoski izvoz v Iran se je lani podvojil na 1,5 milijarde evrov.

Nemški izvoz v Iran je medtem narasel za okoli 400 milijonov in znaša tri milijarde evrov. Okoli 120 nemških podjetij je navzočih v Iranu s svojimi delavci, med njimi tudi Siemes, z Iranom pa sicer trguje okoli 10.000 nemških podjetij.

Nove sankcije proti posameznikom in podjetjem
ZDA so medtem že uvedle sankcije proti šestim posameznikom in trem podjetjem s sedežem v Združenih arabskih emiratih, ki jih obtožujejo, da se je prek njih na milijone dolarjev prelivalo k Iranski revolucionarni gardi oziroma njenim posebnim enotam Kuds za delovanje na tujem.

Ameriško finančno ministrstvo je ob tem iransko centralno banko obtožilo, da je pomagala omenjeni skupini pridobiti dolarje z njenih računov v tujih bankah. Združeni arabski emirati so sporočili, da so te posameznike in podjetja uvrstili na seznam teroristov in terorističnih organizacij, ki poslujejo s silami Kuds.

Nemčija bo skušala "minimizirati posledice"
Medtem je nemški gospodarski minister Peter Altmaier dejal, da bo sodeloval s prizadetimi podjetji in skušal "minimizirati negativne posledice" ameriške odločitve. Kot je dejal, gre za "omejevanje škode".

Altmaier je še dejal, da Nemčija nima pravnih možnosti za zaščito nemških podjetij, ki poslujejo v ZDA. Za zdaj Nemčija sicer ne bo preklicala dovoljenja podjetju Hermes za izvoz v Iran, je še dejal minister.

Nemška kanclerka Angela Merkel je iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju v četrtek dejala, da podpira ohranitev sporazuma, dokler bo Teheran izpolnjeval svoje dolžnosti. Enako je Rohaniju dan prej dejal tudi francoski premier Emmanuel Macron.

Putin z vodjo agencije za jedrsko energijo
Ruski predsednik Vladimir Putin se bo na temi iranskega jedrskega sporazuma sešel z vodjo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Jukijem Amanom, je sporočil sodelavec Kremlja Jurij Ušakov. Po njegovih besedah Moskva tesno sodeluje s Teheranom, da bi preprečili iranski odhod iz sporazuma, ki je po mnenju Kremlja bistven za svetovno stabilnost.

IAEA je v preteklosti sicer večkrat potrdil, da Iran spoštuje zaveze iz jedrskega sporazuma.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Charles_Darwin
# 11.05.2018 ob 11:58
De Gaulle se obrača v grobu zaradi teh r*toliznikov. Američani bi si hitro premislili če bi EU uvedla povratne sankcije, ker se ne držijo mednarodnih sporazumov in jih koordinirla s Kitajsko in drugimi državami. Toliko, da jih strezne.
HOR
# 11.05.2018 ob 12:01
"...Francija, Velika Britanija in Nemčija so že sporočile, da bodo z Iranom skušale rešiti sporazum iz leta 2015. Te države zdaj želijo nova, širša pogajanja z Iranom o njegovem programu balističnih raket in njegovih regionalnih dejavnosti, tudi v Siriji in Jemnu..."

...
Kaj pa ima jedrski sporazum iz 2015 opraviti z iranskim programom balističnih raket in z iranskimi regionalnimi dejavnostmi, tudi v Siriji in sploh v Jemnu, kjer ni iranskih sil...!?
A je tu EU zastopnica interesov Izraela, Saudijcev & Co...!?
frenkb
# 11.05.2018 ob 12:11
Ko si "pudelj", to tudi ostaneš . . . in če si v napoto, te vsak brcne v rit . . . tudi prijatelj!
moj komentar
# 11.05.2018 ob 12:11
ZDA z izhodom iz nuklearnega sporazuma izgublja status odgovornega mirovnega akterja in se spreminja v izsiljevalca, ki podžiga na vojno z Iranom.
Tao3
# 11.05.2018 ob 12:11
Sramota kako USA izsiljujejo celoten svet, ubogljivi UK pudelj je pa itak vedno bil mina v EU. Francozi enkrat tako, drugič tako, tokrat končno s hrbtenico! In te USA in UK pudlje pri nas celo nekateri podpirajo, SĐS in Nsi sta šla celo tako daleč da sta hotela Ruske diplomate izgnati hrez dokazov zgolj da bi boljše služili gospodarju!

Tukaj sedaj EU pade ali obstane! Če podležemo izsiljevanju USA tukaj, Evrope ni več, mednarodno pravo pa samo še črka na papirju ...
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:15
Heh. Jasna stvar. Predsednik ZDA je v prvi vrsti biznismen. Je.eš patriotizem in politko; gre se za denar. Zanimivo, kako so Francozi skočili v luft zdaj, ko se gre za njihov denar in zaslužke z Iranom. Ko pa se je brisal Južni tok in uvajalo sankcije za Rusijo, pa so bili med najbolj glasnimi, ker so imeli najmanj dealov z Rusi...

Trump pa seveda logično - od sodelovanja z Iranom nimajo ZDA praktično nič, zato je treba preurediti določene naveze in pogodbe.
Krtomir
# 11.05.2018 ob 12:21
A so se Francozeki mal zainvestiral in so jih Američani malo nategnili sedaj pa jočejo? (retorično) A ni makaron še par tednov nazaj žarel od sreče, ko se je nastavljal Trumpu?
moj komentar
# 11.05.2018 ob 12:16
Zanimivo, da države EU šele zdaj ugotavljajo, da je ameriška politika proti Rusiji in Iranu, hkrati tudi politika v škodo evropskih držav.
Ampak zdaj je že prepozno. EU se je naivno zakalkulirala, v upanju, da bo s hlapčevskim odnosom do ZDA, iztržila priboljške, dobila pa je le obrane kosti in kup težav.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:33
ZDA bodo za svoje interese žrtvovale slehernega zaveznika. Boli njih za evropske interese in evropsko gospodarstvo. Važno, da so pridobili evropske hlapce, ki jih bodo lahko uporabili vedno, ko bo treba zaščititi ameriški pohlepni interes, četudi na njihovo škodo.
generacija56
# 11.05.2018 ob 12:28
Počasi bodo dojeli tudi najzvestejši EU pudlji, da se s to ameriško administracijo ne da nič dogovoriti!
Potrebno pa bo še VELIKO globlje spoznanje, kot so ga trenutno sposobni!
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:24
ZDA so najprej nahujskale države EU, da uvedejo sankcije proti Rusiji, kar so slednje z veseljem storile in upale, kako bodo nagrajene in kako bodo postale enakopravne zaveznice ZDA.
Zdaj, ko države EU dojemajo nateg in odklanjajo ameriško početje, ki škoduje Evropi, pa ZDA kažejo svoj pravi hinavski obraz in grozijo s sankcijami tudi neposlušnim evropskim državam.
In potem se nekateri čudijo, ko rečem, da so ZDA okupirale Evropo in si jo z grožnjami in izsiljevanjem podrejajo na vseh nivojih.
mb128
# 11.05.2018 ob 12:02
Ja no temu bi lahko rekli nusprodukt Dumpove norije, Dumpovega izsiljevanja. Tisto z jeklom in aluminijem mu očitno ni najbolj uspelo. Dump je več kot očitno po sistemu my way or highway. In, kar se tiče Evrope oz. Eu bi bilo za nas najbolje da bi prišlo do highway čimprej. Škoda da do highway ni prišlo že včeraj. Tako samo zgubljamo predragoceni čas. Je že več kot potrata, pravzaprav se tako manifestira kako malo cenimo sami sebe, da, temu se reče prepričevanje dejansko pa ni nič drugega kot lezenje v rit, časa da bi Dumpa odvrnili od njegovih bedarij ker če ga že boš odvrnil od ene bo že jutri imel novo, najnovejšo!
Jep, treba se bo pogledati v ogledalo in si priznati, da imamo opravka z wanabe rimskim cesarjem 21. stoletja Dumpus I!
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:27
Ameriška strategija "skregaj in vladaj" očitno še vedno dobro deluje. Le naivkoti, ki mislijo, da so jim ZDA iskren prijatelj, se vseskozi menjajo.
moj komentar
# 11.05.2018 ob 12:13
Tukaj sedaj EU pade ali obstane! Če podležemo izsiljevanju USA tukaj, Evrope ni več, mednarodno pravo pa samo še črka na papirju

EU je že podlegla. Bruselj je poln poameriško usmerjenih plačancev, ki počnejo vse, da ugodijo izsiljevanju ZDA.
SpookyDonk
# 11.05.2018 ob 12:24
Če se eu ni sposobna postaviti na lastne noge politično in obrambno, je najboljše da se samoukine. Stable genius je takšen kakšen pač je, butelj na kvadrat.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:37
Zdaj se jasno vidi da v bistvu kapital vodi svetovno politiko. Orožarski jastrebi v ZDA si želijo vecjih dobickov od prodaje orozja zato poizkušajo zakuhati novo vojno. Predsednik ZDA ni politik tevec ohola, izsiljevalska oseba ki nastopa s pzicije moci. Takšna politika se bo Americanom prej ali slej mascevala.
jarovit
# 11.05.2018 ob 12:47
Ne sanjajte in ne računajte na kako resno kontriranje Američanom s strani Evrope. Ta je je že dolga leta okupirana: vojaško, finančno in geopolitično. Predvsem to velja za Nemčijo - mašino EU.
Hardworker
# 11.05.2018 ob 12:40
ZDA so končno snele masko demokracije in kažejo svoj pravi fašistični obraz.
Krtomir
# 11.05.2018 ob 12:30
badžo

Točno tako. Sicer pa je tudi za biznis povprečnega človeka daleč najbolj koristen mir in neobstoj carin. Od vojaških poslov ponavadi povprečen človek nima kaj dosti. Imajo pa tisti, ki od njih profitirajo običajno nadpovprečen vpliv na politiko.
Hardworker
# 11.05.2018 ob 12:47
Zanimivo, kako so EU države brez pomislekov ubogale ZDA in izvrševale vse, kar so slednje zaukazale izvajati v škodo Rusiji. Zdaj ko se ista šiba lomi na njihovih plečih pa jok in stok.
PomisliSe1x
# 11.05.2018 ob 13:33
unilateralno

vse je jasno, ce se ve, da imajo pripadniki izraelskega naroda (PIN, ne morem napisat krajsega imena, ker je admin triggered v 0.1 sekunde) v ZDA izredno velik vpliv. Ker so izredno sposobni, grebatorski in si pomagajo med sabo so dosegli veliko kljucnih polozajev v industriji, na univerzah, v drzavnem aparatu. Sam Trump ima vse polnoletne otroke porocene s PIN. Recimo njegov zet, moz od Ivanke tudi PIN, Trumpov uradni svetovalec, je bil na odprtju ZDA ambasade v Jeruzalemu namesto Trumpa.

Tako da ZDA delajo tako kot Izrael hoce.

Obenem imajo ZDA veliko izmenjavo s Savdsko Arabijo, ki je tudi tekmec Irana na BV. Mirno ignorirajo dejstvo, da so v glavnem sunitski teroristi financirani od SA napadli ZDA (Al Qaida, ISIS)...

In zdaj, da mora cel svet izvajati interese Izraela in SA...? Zakaj so oni vec od ostalih?
To je preprosto nepravicno in diskriminacija. Temu bi se morali odlocno upreti.
Hardworker
# 11.05.2018 ob 13:10

sel
pač EU omeji / sankcionira... Apple, Microsoft, Mcdonalds, CocaColo, Amazon, Google.... pa problem rešen.... se nebojo već šli kavboje....


To je dobro. A kdo bo imel jajca to narest?
Jaz ga v tej EU ne vidim, ki bi se kaj takega upal storiti.
generacija56
# 11.05.2018 ob 13:13
Dragi sokomentatorji, NE IZPUŠČAJTE ENE OSEBE:
Merkel-Macron-MAY...
To je nova fašistična naveza, ki se je pojavila.
Nekoč Rim, Berlin, Tokyo...
Brez teh pudljev bi imela Evropa mir.
To so krivci za vso sranje v Evropi.
Hardworker
# 11.05.2018 ob 13:02
V reševanju svojega vojaka Rajana bo kot kaže ZDA najprej žrtvovala Evropo.
jarovit
# 11.05.2018 ob 12:53
@cairns
# 11.05.2018 ob 12:47
Vsak dan na tapeti samo ZDA, Trump in podobne stvari.

O tem da so v Italiji razbili dve đihadistični muslimanski teroristični celici pa niti besede. Ena od njih je delovala v severni Italiji. V njej so bili Sirci in Maročani.
--------------------------------
Oprosti so lahko samo borci ISISa, vse ostalo pa so zmerni, oboroženi uporniki ali sirska opozicija teroristov ni. Teroristi so lahko samo Iranci.
Tako nas perejo MSM
alessio444
# 11.05.2018 ob 12:40
Morda pa so američani in Izrael samo ljubosumni, ker so druge xržave pobrale večino poslov z Iranom.
fruci
# 11.05.2018 ob 13:43
Američani pod Trumpom rušijo svetovni red. Če ti dogovor ne ustreza, ga prekličeš. Ali ne ravna podobno tudi Hrvaška?

Seveda lahko dosežeš nekaj, če si svetovna velesila. Vendar če bi vsi ravnali na takšen način, bi bili vsi dogovori brez smisla.
boro007
# 11.05.2018 ob 13:33
Nesprejemljivo je že to da se pet+ držav izpogaja nek dogovor, kasneje pa lahko ena sama citira sankcije in vse ostale naj bi se morale držati teh sankcij. V tem primeru ni dogovorov le policaj reče, ne smeš.
jarovit
# 11.05.2018 ob 12:57
Za zdaj Nemčija sicer ne bo preklicala dovoljenja podjetju Hermes za izvoz v Iran, je še dejal minister
------------------------------
To je napoved kapitulacije odpora proti Američnom.

Bo tako kot Želijo Gospodar in nič drugače.
Ramus
# 11.05.2018 ob 12:51
"Nemčija bo skušala "minimizirati posledice"

Ne moreš minimalizirati,.... treba se je upreti noremu Trumpu!
Krtomir
# 11.05.2018 ob 12:46
NoriPlanet

Tudi mogoče, dober pokazatelj resnice so verjetno posli Alstoma v Iranu.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 12:38
Krtomir
A so se Francozeki mal zainvestiral in so jih Američani malo nategnili sedaj pa jočejo? (retorično) A ni makaron še par tednov nazaj žarel od sreče, ko se je nastavljal Trumpu?


Macaron samo igra razočaranje, da Evropejci ne podvomijo vanj. On je nastavljenec ameriškega IMF-a in njegova lutka, tako kot Merklova. Oba se plazita pred Trumpov in ubogljivo izpolnjujeta ukaze ameriškega finačnega in gospodarskega "deep state-a".
HOR
# 11.05.2018 ob 12:28
EU...
Hardworker
# 11.05.2018 ob 13:38
Hik
@Hardworker
ZDA so končno snele masko demokracije in kažejo svoj pravi fašistični obraz.

Končno? Vsaj 200 let zamujaš s to ugotovitvijo.


Narobe si me razumel.
Želel sem povedati, da so ZDA trenutno tako prepričane v svojo moč, da svoj fašizem do ostanka sveta kažejo povsem odkrito in s pozicije totalnega vsiljevanja in groženj z vojnami.
Iz prejšjega namišljenega svetovnega policaja, so se ZDA spremenile v svetovnega kriminalca in globalnega fašističnega totalitarista.
grenadir
# 11.05.2018 ob 13:20
"EU bi morala dejansko zdaj uvesti proti ZDA simetričen ukrep in uvesti embargo na ameriški uvoz."... Ne... Mnogo boljši bi bil asimetrični z ukinitvijo sankcij Rusiji... Več, kot pol Evrope je proti sankcijam.. Nemški gospodarstveniki težijo Merklovi skoraj vsak dan da naj ukine sankcije... Pa, nič !! Zato pa, kot sem napisal... Nesmiselno je kar koli komentirat, ker ta plejada brezhrbteničarjev tudi pod razno ne upa Evropo izviti iz USrA okupacije....Pa nima zastonj USrA na desetine vojaških baz po Evropi in pod svojim okriljem Baltik in Poljsko... Ali je morda še vedno kdo tako naiven, da misli, da so baze zaradi Rusije in, da naši kekci patruljirajo po Baltiku tudi zaradi Rusije...
HOR
# 11.05.2018 ob 12:42
Rusi pa očitno diplomatsko trgujejo saj so kmalu po obisku Netanjahuja v Moskvi objavili, da zaenkrat Siriji ne bodo dobavili obrambnega sistem S-300, ker, da ima Sirija vse kar potrebuje...
klik...
TASS... ( za v prevajalnik)
Jarik
# 11.05.2018 ob 13:43
To je produkt Macronovog lizanja riti Trumpu. hihihihi.
forhand
# 11.05.2018 ob 13:41
Trump, katastrofa vseh katastrof.
Krtomir
# 11.05.2018 ob 13:34
@qurwalook

Točno tako. Saj pri sedanji ponudbi to v večini primer vsaj do neke meje ni tako težko. Namesto HP pač kupiš Lenovo, saj je zelo podobna stvar. Če ZDA določena masa potrošnikov obrne hrbet so 0. Če politiki niso sposobni narest prvega koraka, ga lahko naredimo mi.
jodlzi
# 11.05.2018 ob 13:09
Res zanimivo, da evropa noce brcnit te amere nazaj cez luzo...
Hardworker
# 11.05.2018 ob 12:59
"Nemčija bo skušala "minimizirati posledice"

Ona jih bo minimizirala tako, da bo sebi (in nemško-ameriškemu gospodarstvu) napeljevala še dva ruska plinska toka, hkrati pa bo vso škodo, ki jo Evropi počnejo ZDA, prevalila na male države in tiste države, ki so Bruslju finačno in obrambno popolnoma podrejene. Nemčija je okupirana država, ki jo ZDA morajo držati nad gladino, ostale lahko mirno utonejo oziroma se že avtomatsko podrejajo, ne glede na škodo, ki jo trpijo.
Naseljevanje Arabcev in Afričanov v Evropo je načrt, da se Kitajski parira z ceneno delovno silo in ji tako prepreči gospodarski napredek. Zahod želi podjetja, ki jih je selil na Kitajsko vrniti nazaj domov in hkrati zadržati profite, ki jih dobiva z cenejšim delom kitajcev.
grenadir
# 11.05.2018 ob 12:50
Makaron - Merkel --- fantastična naveza osamosvojitve EU.... Eh... Nima smisla, da kar koli komentiram...
WeeBay
# 11.05.2018 ob 16:45
Je pa res da Iran ni Irak, Sirija, Severna Koreja, Libija. Gre za ogromno državo s skoraj 100M prebivalci. Poleg tega je skoraj celotni Iran gorat kar pomeni da je kakršna koli invazija praktično nemogoča. Ameriški vojaki bi se izgubili podobno kot v labirintu. Poleg tega ima Iran za seboj Rusijo in pa predvsem Kitajsko pa morda tudi Pakistan. Kitajska bi ob resnih napadih na Iran poslala v Teheran (preko Pakistana) nekaj 10 tisoč vojakov in situacija bi se kaj hitro umirila. Vsi, ki mislite da bi Kitajci samo gledali se hudo motite saj, si Kitajska zagotovo ne želi ameriške prevlade na Bližnjem vzhodu. Kot sem že nekajkrat napisal, napad na Iran bi bil lahko zadnji tovrstni napad ZDA.
Kekec99
# 11.05.2018 ob 13:39
Vpeljati sankcije ZDA, naj tudi sami en krat poskusijo kako je živeti pod sankcijami. Obtožiti terorizma (napad na Libijo, Irak in Sirijo), ter podpiranja teroristov (ISIS), vpletene obsoditi ter zaprti.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 13:32
Namesto, da EU ubere politiko povezovalnosti z vsemi velesilami in tako okrepi nevtralnost in svojo gospodarsko moč, je postala ameriško-angleški koristni hlapec in vse bolj varnostno nesigurno območje, ki mu pretijo vojne in milijoni beguncev.
Hardworker
# 11.05.2018 ob 13:27
Za EU je zadosti, da ukine sankcije proti Rusiji in iz nje začne uvažati vse energente, rudnine in žito. Da o skupnih naložbah na ostalih gospodarskih področjih sploh ne govorimo. Tu je še možnost večjega gospodarskega povezovanja s Kitajsko in podpora kitajski svileni poti.
To bi ZDA zagotovo vrglo na rit in EU bi si s tem izborila dobre pogajalske pozicije, če ne celo najboljše.
sel
# 11.05.2018 ob 13:05
pač EU omeji / sankcionira... Apple, Microsoft, Mcdonalds, CocaColo, Amazon, Google.... pa problem rešen.... se nebojo već šli kavboje....
mimogredezdaj
# 11.05.2018 ob 14:36
Le kaj poreče na to JJ in njegov prijatelj Dimsi. Zagotovo se strinjata z Jenkiji.
Kazalo