Bližnji vzhod
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 53 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
Ameriški predsednik Trump je sporazum z Iranom označil za "najslabšega v zgodovini". Foto: Reuters
Hasan Rohani
Iranski predsednik vztraja, da je mogoče sporazum rešiti, če bodo druge države zavezane k njegovemu spoštovanju. Foto: Reuters
John Bolton
Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton je večkrat pozival k napadom na Iran in zamenjavi tamkajšnjega političnega sistema in vlade. Foto: Reuters
IranAir
Iranska flota potniških letal je zaradi dolgoletnih sankcij postarana in slabo vzdrževana, saj je bil porepovedan tudi uvoz rezervnih delov. Zaradi tega so v Iranu neredke nesreče potniških letal. Foto: Reuters
Iranski parlament
V odzivu na umik ZDA iz sporazuma je manjša skupina skrajno konservativnih iranskih poslancev v parlamentu v Teheranu zažgala ameriško zastavo in simbolno kopijo sporazuma. Skrajno konservativni poslanci so sicer od samega začetka nasprotovali sporazumu iz leta 2015 ter zaradi njega kritizirali predsednika Rohanija. Foto: EPA
VIDEO
Razočaranje in strah po a...
VIDEO
Evropske podpisnice ZDA p...
VIDEO
Odmeva odstop ZDA od spor...

Dodaj v

Evropske podpisnice pozivajo ZDA, naj po izstopu ne ovirajo iranskega jedrskega sporazuma

Bolton evropskim podjetjem grozi s sankcijami
9. maj 2018 ob 07:27,
zadnji poseg: 9. maj 2018 ob 17:57
London,Pariz,Berlin,Bruselj,Peking,Moskva,Teheran - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Potem ko so ZDA odstopile od iranskega jedrskega sporazuma, so Velika Britanija, Francija in Nemčija Washington pozvale, naj ne ovira izvajanja sporazuma. Iran medtem omenja ponovno bogatenje urana.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zagotovila, da bo Nemčija skupaj s Francijo in Veliko Britanijo ostala zavezana iranskemu jedrskemu sporazumu. Britanski zunanji minister Boris Johnson je opozoril ZDA pred kakršnimikoli potezami, ki bi ostale vpletene ovirale pri izvajanju sporazuma.

Merklova je Teheran pozvala, naj se drži obvez v okviru sporazuma, kar je sicer Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) večkrat potrdila. Merklova je poudarila moč diplomacije in medsebojnega dialoga v reševanju konfliktov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že v torek sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo Trumpovo odločitev. V telefonskem pogovoru je iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju zagotovil, da Francija ostaja zavezana sporazumu in da enako pričakujejo tudi od Irana.

Tudi rusko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost izrazilo globoko razočaranje zaradi ameriškega izstopa iz iranskega jedrskega sporazuma, zaskrbljen je tudi predsednik Vladimir Putin, za Radio Slovenija poroča Vlasta Jeseničnik. O ameriškem izstopu bo med drugim govoril z izraelskim premierom Benjaminom Natanjahujem, ki je na obisku v Kremlju in ki je sicer izrazil podporo Trumpovi odločitvi.

Rohani omenja ponovno bogatenje urana
"ZDA so oznanile, da ne spoštujejo svojih zavez," je v odzivu na Trumpovo odločitev dejal iranski predsednik Hasan Rohani. Iran je medtem sporočil, da se pripravlja na ponovno bogatenje urana, kar je ključno za proizvodnjo jedrske energije in orožja.

"Iranski organizaciji za jedrsko energijo sem ukazal, naj bo pripravljena za ukrepanje, če bo treba, tako da lahko po potrebi obnovimo bogatenje (urana) na industrijski ravni brez omejitev," je dejal Rohani. Predsednik je dodal, da bo "počakal nekaj tednov", v tem času pa bo govoril z zavezniki in drugimi podpisnicami sporazuma. "Če bomo v sodelovanju z drugimi podpisnicami sporazuma dosegli njegove cilje, bo sporazum obstal," je še dejal predsednik Irana.

Predsednik republike Borut Pahor je na pogovor sprejel ameriškega veleposlanika Brenta Hartleya, ki je predstavil razloge za ameriški umik iz iranskega sporazuma.

Pahor je nad odločitvijo izrazil zaskrbljenost in dodal, da si glede prihodnosti zastavlja podobna vprašanja kot kolegi iz EU-ja.

Ajatola Hamenej zahteva evropska zagotovila
Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je dejal, da bo Iran izstopil iz jedrskega sporazuma, če mu evropske podpisnice dogovora ne bodo dale trdnih zagotovil o nadaljevanju gospodarskega sodelovanja po umiku ZDA iz sporazuma. Po njegovih besedah sporazum po izstopu ZDA nima pravega smisla.

"Če vam ne bo uspelo dobiti dokončnih zagotovil - in resno dvomim, da vam bo - v tem trenutku, ne moremo nadaljevati tako," je Hamenej sporočil iranski vladi pod vodstvom predsednika Rohanija.

"Nobene logike ni vztrajati v sporazumu, če evropska trojka ne more zagotoviti njegovega izvajanja," je dodal Hamenej v govoru, ki ga je prenašala iranska televizija. Prav tako je podvomil o logiki zaupanja trem evropskim podpisnicam jedrskega sporazuma, Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji, saj da so vse ameriške zaveznice.

IAEA ponavlja: Iran spoštuje svoje zaveze
Medtem je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) še enkrat potrdila, da Iran izpolnjuje svoje zaveze iz jedrskega sporazuma, povezane z jedrskim orožjem. Generalni direktor IAEA-ja Juki Amano je ob tem ponovil, da je v okviru sporazuma "Iran deležen najstrožjega jedrskega preverjanja na svetu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Druge podpisnice podpirajo sporazum
"Naše vlade ostajajo zavezane k zagotavljanju spoštovanja sporazuma in bodo sodelovale z vsemi njegovimi preostalimi deležniki, da bo tako tudi naprej," so medtem po poročanju BBC-ja sporočili v Londonu, Parizu in Berlinu.

Kot je poročal Radio Slovenija, je Evropska unija takoj po govoru ameriškega predsednika Donalda Trumpa izrazila obžalovanje zaradi njegove odločitve. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je ponovila, da dogovor deluje, in preostale države pozvala k njegovemu nadaljnjemu uresničevanju. Kot je poudarila, je sporazum posledica 12 let diplomatskega truda in pripada celotni mednarodni skupnosti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa je zapisal, da Unija potrebuje enoten odziv, tako na odločitev glede Irana kot na trgovinska stališča Washingtona, o čemer se bodo voditelji pogovarjali prihodnji teden na zasedanju v Sofiji.

Le 29 odstotkov Američanov podpira umik

Anketa Reutersa in inštituta Ipsos ugotavlja, da le 29 odstotkov Američanov podpira odločitev Donalda Trumpa o umiku iz sporazuma z Iranom, 42 odstotkov jih podpira njegovo ohranitev, 28 odstotkov pa jih sporazuma ne pozna ali so neodločeni.


Okrog dve tretjini anketirancev, ki jih je zajela anketa, izvedena med 4. in 8. majem, meni, da umik iz sporazuma povečuje verjetnost, da bo Iran zagnal svoj jedrski program, polovica pa jih meni, da je narasla verjetnost oboroženega spopada med ZDA in Iranom.


Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so "globoko razočarani" nad Trumpovo odločitvijo. Podporo sporazumu je izrazila tudi Kitajska, ki je ob tem izrazila še obžalovanje zaradi ameriške odločitve. Kot so napovedali na kitajskem zunanjem ministrstvu, bo Peking ohranil "nepristransko, objektivno in odgovorno stališče, ostal v dialogu z vsemi stranmi in bo predan ohranitvi in uresničitvi dogovora". Kitajska bo tako ohranila "normalno ekonomsko in trgovinsko menjavo" z Iranom, je novinarjem dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang.

Arabska liga poziva k reviziji sporazuma
Arabska liga je pozvala k ponovni obravnavi jedrskega sporazuma. Arabske države so namreč ogorčene nad iransko politiko destabilizacije v regiji, AFP navaja vodjo Arabske lige Ahmeda Abula Gejta. Savdska Arabija, sovražnica Irana v regiji, umik iz sporazuma podpira in pozdravlja, podobno tudi Združeni Arabski Emirati in Bahrajn.

Macron za širši okvir
Po telefonskem pogovoru z britansko premierko Thereso May in nemško kanclerko Angelo Merkel je predsednik Francije Emmanuel Macron zapisal, da omenjene države obžalujejo Trumpovo odločitev, s katero je pod vprašaj postavljen mednarodni dogovor o neširjenju jedrskega orožja. Macron je napovedal, da si bodo skupaj prizadevali za širši okvir, ki bo zajemal jedrske dejavnosti, obdobje po letu 2025, ko se izteče jedrski sporazum, balistične dejavnosti in stabilnost na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Jemnu in Iraku.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa je dejal, da je vodja organizacije "globoko zaskrbljen", preostale države podpisnice sporazuma pa je pozval, naj še naprej spoštujejo svoje obveznosti.

V ZDA se je medtem vnel spor okrog tega, ali so ZDA izstopile iz sporazuma, kot to trdijo predstavniki vlade, ali pa so sporazum prekršile, kot to trdijo demokrati in neodvisni analitiki.

John Bolton grozi evropskim podjetjem
Trump se je tako odločil za obnovitev najhujših sankcij zoper Iran. Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da gospodarske sankcije ne bodo uvedli takoj, ampak postopoma. Tarče sankcij bodo iranski naftni sektor, uvoz letal (zaradi prepovedi nakupa letal in rezervnih delov ima Iran stara in pomanjkljivo vzdrževana potniška letala, zaradi česar so pogoste letalske nesreče), trgovanje z dragimi kovinami in poskusi iranske vlade, da kupijo dolarske bankovce.

Medtem Trumpov svetovalec za državno varnost John Bolton po poročanju evropskim podjetjem, ki poslujejo z Iranom, sporoča, naj to končajo v šestih mesecih, ali pa bodo tudi ona deležna ameriških sankcij.

Finančni minister Steve Mnuchin je dejal, da je nastopilo obdobje od treh do šestih mesecev, da se dokončajo ali razdrejo že sklenjene pogodbe za posle v Iranu ali z Iranom. Med prizadetimi bo na primer ameriško letalsko podjetje Boeing, ki je z Iranom sklenilo pogodbe za dobavo letal do leta 2020. Mnuchin je dejal, da bo te pogodbe treba razdreti. Ameriški izstop iz sporazuma zadeva sicer ves svet, saj po izteku roka od treh do šestih mesecev ne bo smel z Iranom poslovati nihče, ki želi poslovati v ali z ZDA.

Mnuchin je sicer po vztrajanju novinarjev dopustil možnost določenih izjem, vendar o podrobnostih ni želel govoriti.

Boeing in Airbus ob milijarde
Sankcije med drugim pomenijo, da bosta proizvajalca letal Boeing in Airbus ob 39 milijard dolarjev vredne posle z Iranom, poroča britanski Independent. ZDA bodo namreč preklicale dovoljenja za prodajo civilnih letal Iranu, je dejal Mnuchin. Washington Post je poročal, da so bili posli o nakupu letal v Iranu najbolj zaželeni.

Boeing je decembra 2016 s Teheranom sklenil pogodbo o prodaji letal v vrednosti 17 milijard dolarjev, Airbus pa je isti mesec sklenil za 19 milijard dolarjev poslov. Airbus ima poleg tega še tri milijarde vredno pogodbo z iranskim letalskim prevoznikom Aseman Airlines.

IranAir je tako naročil 200 potniških letal, in sicer 100 od Airbusa, 80 od Boeinga in 20 od italijansko-francoskega proizvajalca ATR. Vsi posli so bili odvisni od ameriških dovoljenj, saj več kot 10 odstotkov delov in dela prihaja iz ameriških podjetij, ko so United Technologies, Rockwell Collins in General Electric. Zato bo moral tudi evropski proizvajalec Airbus zaradi sankcij prilagoditi svoje poslovanje.

Trumpa podpirata Tel Aviv in Riad
Medtem Trumpa podpirajo v Tel Avivu in Riadu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da "v celoti podpira" Trumpov "drzen" umik od "katastrofalnega" sporazuma. Največji regionalni nasprotnik Irana, Savdska Arabija, je prav tako "podprla in pozdravila" Trumpovo potezo.

Jedrski sporazum med šesterico svetovnih sil (ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija, Kitajska in Nemčija) in Iranom je omejil iranske jedrske dejavnosti v zameno za umik sankcij, ki so jih proti Iranu izvajali ZDA, EU in ZN. Namen sporazuma je bil preprečiti, da Iran razvije jedrsko orožje, čeprav je Teheran ves čas trdil, da razvija jedrsko tehnologijo zgolj v civilne, energetske namene.

Arabska liga je danes pozvala k ponovni obravnavi jedrskega sporazuma z Iranom. Arabske države so namreč ogorčene v luči iranske politike destabilizacije v regiji, navaja vodjo Arabske lige Ahmeda Abula Gejta francoska tiskovna agencija AFP.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Svit-1
# 09.05.2018 ob 07:38
Praktično vse vojne, tudi svetovne, so se začele z lažmi. In to sedaj (ponovno) počneta Izrael in ZDA!!!
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 07:46
In zakaj ne bi bojkotirali Ameriških izdelkov? Whirlpool, McDonalds itd? Tako bi jim kaj kmalu postalo jasno.
zeitgeist
# 09.05.2018 ob 07:41
ZDA in zahodne velesile izgubljajo gospodarsko premoč. Privilegije svojega kapitala ohranjajo s finančnimi manipulacijami in vojaškimi sredstvi. Pod pretvezo t. i. vojne proti terorizmu poskušajo ohraniti nadzor nad naravnimi viri Bližnjega vzhoda in na vsak način zatreti vzpon držav, ki ogrožajo njihovo prevlado, predvsem Ruske federacije in Kitajske.
Največje žrtve te politike so begunci, edini zmagovalec pa vojaško-industrijski kompleks, ki živi na račun neprestane navidezne zaostrene varnostne situacije, ki jo sam ustvarja.
Izvidnik
# 09.05.2018 ob 07:37
kdo še jemlje resno Američane?
generacija56
# 09.05.2018 ob 08:13
Idealna priložnost, da EU shodi samostojno.
In da zleze iz plenic....
Čas je.
Kekec99
# 09.05.2018 ob 07:52
Kaj pa če bi ZDA vpeljali sankcije? Druge smo na ta način prisiljevali v spoštovanje dogovorjenega, zakaj tega ne bi naredili tudi ZDA?
Norland
# 09.05.2018 ob 07:41
In kdo zdaj ogroza svetovni mir!? ZDA so rakrana tega planeta. In ta neuravnovesenc bo stvari samo se poslabsal..
5tane
# 09.05.2018 ob 08:19
No, pa da vidimo ali imajo naši kaj v hlačah ali pa se bomo pokazali kot ameriški hlapci.
CarlosCars
# 09.05.2018 ob 07:36
Ko je bil še Obama prezident, ni imel skoraj nobene besede, niti zakona o bveznem WC papirju na klozetih ni mogel sam odločit, medtem ko Tramp dela kar hoče, če se bo jutri zjutraj ob pol petih vstal na levo nogo, bo kar z svoje spalnice spustu ene tri medcelinske na Irak, kuj tak, ker on lahko???
vrtojb5
# 09.05.2018 ob 09:01
Zopet ZDA izsiljuje cel svet. Pa Iran naj bi moral plačati odškodnino žrtvam 9-11, med napadalci pa je bila večina savdijcev. Kdo je tu nor?
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 08:12
Če bodo podjetjem A, ki poslujejo tudi z ZDA grozile sankcije, bodo prišla na vrsto podjetja B. Obstaja veliko podjetij, ki so že na seznamu za sankcije in sploh ne poslujejo z ZDA. Gospodarska moč Kitajske, Rusije in drugih se krepi.
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 08:00
Klovn dela točno to, kar je potrebno, da ZDA pade s prestola in to je dobro.
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 07:55
GSO Monsanto sojo bodo pa Iranci res pogrešali. Saj je ne bodo.
Triplemind
# 09.05.2018 ob 07:59
Kako se pa bodo ostale države držale sporazuma, če tudi njihovim podjetjem grozijo sankcije v primeru poslovanja z Iranom? To bo še zanimivo
Guinness
# 09.05.2018 ob 08:22
Tvoja Killary bi bolj dejavno podpirala Sirske teroriste.

Lepo si se izrazil...bolj dejavno...ker Trumpove akcije so dejansko tudi podpora teroristom.

Sicer pa zakaj se takoj smatra, da ce ne kdo ne mara Trumpa, da je takoj za Hillary ali Obamo? Vsakemu, ki razmislja s svojo glavo je jasno, da so vsi podobno sr.... Mogoce bodo celo forumski patrioti pocasi le spregledali, da Trump ni noben anti-establishment ali anti-globalizem resitelj, kot so si nekateri zeleli...
Homer.
# 09.05.2018 ob 08:56
EU bi se morala gospodarsko bolj navezati na Kitajsko in Rusijo......., potem pa naj se ZDA "čmari" v tistem kar si bo sama zakuhala.
Pametni to že počnejo .....
mihael1
# 09.05.2018 ob 08:28
Ne moreš podpisovat sporazume in se iz njih umikat kakor ti paše.

Če bi to obveljalo, potem noben sporazum ne velja nič.
Orionstar
# 09.05.2018 ob 08:17
Izrael btw že odpira zapečatena zaklonišča na S države in postavlja vojsko v stanje visoke pripravljenosti!
copcop
# 09.05.2018 ob 07:58
Kje je sedaj 3/4 tega foruma, ki je glasno navijal za izvolitev klovna Trumpa? Zakaj ne ploskate in navijate še naprej, saj klovn dela točno to kar je obljubljal? America first, na ostali svet pa se poserje, dobesedno. Predvsem na EU in njeno gospodarstvo, saj bo EU največ izgubila. To je obljubljal in to izpolnjuje.

Za klovna ste navijali, kovna ste dobili.
grenadir
# 09.05.2018 ob 08:59
Gledam prenos parade v Moskvi in obenem čestitam vsem, dan zmage nad fašizmom... O tem, kako boste antifašizem potrebovali še naprej, pa kdaj drugič...
red_tree
# 09.05.2018 ob 08:55
Orli
Evropa se ne sme udeleziti vojne z Iranom.

Moralno pravilno je, da se te morebitne vojne Evropa udeleži. Na strani Irana.
kop
# 09.05.2018 ob 08:49
Ja res je... Evropa ima velik presežek izvoza v Ameriko. Lahko nam blokira. AMPAK, če Evropa zapre in odpove gostoljubje ameriškim vojaškim bazam, kaj pa potem?
Če Evropske države zahtevajo vrnitev zlatih rezerv? Za katere vsi vemo da jih v stanju, kakršnem bi morale biti itak ni več?
Kaj če Evropa celotno dobavo vojaške opreme preneha dobavljati iz USA? Kaj če Evropa izstopi iz Nata?

Kdor misli da ima samo Trump ase v rokavu, je naiven
GoodFella
# 09.05.2018 ob 08:41
@Jagoda Lilit

Sicer nisem navijal za Trumpa, niti nisem bil navdušen nad Hillary, vendar pa je Trump na nek način tudi "proizvod" nobelovca Obame, ki je med drugim vojaško interveniral v Libiji in Siriji ter s tem v teh državah povzročil "arabsko-pomladni shitstorm" , zaradi česar se sedaj k nam vijejo še daljše kolone migrantov. In nisem 100 %, da Hillary ne bi zakuhala še kakšne dodatne vojne. Za Trumpa upam, da se bo njegov predsedniški mandat sklenil prej kot v štirih letih. Je na dobri poti, da povsem pomendra mednarodno avtoriteto in podobo ZDA (kolikor jo je še sploh ostalo) ter jih odmakne celo od svojih zaveznikov (z izjemo savdijskih vahabitov in izraelskih hujskačev - zanimivo kakšna pisana druščina).
PomisliSe1x
# 09.05.2018 ob 09:20
A je kdo prebral kaj Trump drzi v rokah:

"Iran remains the leading sponsor of terrorism in the world"

kako lahko americani ignorirajo dejstvo, da je Al Kaida, ISIS, itd vsi sunitski! Medtem ko je Iran shiitski.

In da je bila velika vecina napadalcev na dvojcka iz Savdske Arabije (kot tudi Osama bin Laden)...
Tao3
# 09.05.2018 ob 09:37
Goljuf, ki je z bankroti oguljufal veliko vlagateljev, sedaj krši še en sporazum - KRŠI! Hrvati in američani so isti ... izsiljevalci celega sveta, če pa ne bo po naše te bomo pa uničili vojaško. Zelo stavilen debil, ki si zdravniška poročila piše kar sam!
Bivši uporabnik
# 09.05.2018 ob 08:03
Dobro je, da se moč Kitajske, Rusije in Brazilije zelo krepi... Prišel bo dan, ko bodo sužnji vstali in bodo gospodarji postali sužnji...
Jasno je, da bi Cintonova zakuhala trejo svetovno vojno, tu pa ne bo nobene vojne, samo nižja politična moč ZDA, ker ji bodo ljudje (Kim in ostali) manj zaupali in to je samo dobro.
audiac
# 09.05.2018 ob 11:12
ZDA se umikajo...kaj vem iz česa danes...
Super.Ko se bodo s svojo vojsko vred umaknili še na svoj domači kontinent,bo pa sploh veselica.
džeko
# 09.05.2018 ob 08:21
Kje je sedaj 3/4 tega foruma, ki je glasno navijal za izvolitev klovna Trumpa? Zakaj ne ploskate in navijate še naprej, saj klovn dela točno to kar je obljubljal? America first, na ostali svet pa se poserje, dobesedno. Predvsem na EU in njeno gospodarstvo, saj bo EU največ izgubila. To je obljubljal in to izpolnjuje.

Za klovna ste navijali, kovna ste dobili.

Odgovor ti vseznalec: bila sta dva klovna, navijali smo za manjše zlo. Jasno zdaj??
Nha Trang
# 09.05.2018 ob 11:40
EU bi morala danes uvesti sankcije proti ZDA, ker so kršile mednarodni sporazum in ne spoštujejo svojih zavez. Druge opcije tukaj sploh ni.
KLIPAN
# 09.05.2018 ob 11:15
Desničar Trump dela škodo EU-ju, Sloveniji in celemu svetu.
Vojna z Iranom je seveda samo vprašanje časa, tukaj ni nobene dileme.
Se pravi spet na stotisoče mrtvih in na stotisoče beguncev, za katere bomo seveda krivi levičarji in Hanžek.
Orli
# 09.05.2018 ob 08:55
Pa ta je nor Iran teroristicna drzava(mogoce).Savdijska Arabija pa ne.Kolko je bilo Iracanov 11 septembra kolko pa savdijcov.Jederski program ne velja za nekatere drzave Izraela pa nobeden ne kontrolira.Dvojna merila.Evropa se ne sme udeleziti vojne z Iranom.Amerika zeli da bi tudi iz Irana prisli begunci in da bi destebilizirali Evropo.To pomeni da bi imeli probleme z prisleki kot jih imajo oni ceprav o tem ne govorijo radi.Treba jih na sodisce saj vojni zlocini ne zastarajo.Indijanci Vjetnam in se vec kot deset drzav ki so jih napadli americani.
red_tree
# 09.05.2018 ob 08:43
Bondjanez
Od vsakega sporazuma lahko odstopis. Celo od vsake pogodbe lahko odstopis. Celo iz zakonske sveze lahko izstopis. Samo smrt in davcna sta baje nepreklicni obvezi.

Pa od posledic nuklearne vojne težko odstopiš. To je pa to ja, sva naštela vse.
jurlin
# 09.05.2018 ob 13:13
Ameriški izstop iz sporazuma zadeva sicer ves svet, saj po izteku roka od treh do šestih mesecev ne bo smel z Iranom poslovati nihče, ki želi poslovati v ali z ZDA.
--------------------------
Upam, da se mednarodna skupnost postavi na stran Irana proti ZDA in tistim, ki teroristične ZDA, ki jih upravljajo sionisti podpirajo.
Kekec99
# 09.05.2018 ob 11:40
Sankcije na škodo tudi evropskih podjetij.
------------------------
A bejž no res? Tudi sankcije Rusiji so na škodo evropskih podjetij, američani tako hočejo, njihovi podrepniki pa slepo poslušajo.
royayers
# 09.05.2018 ob 10:35
Kaj pa grozi ta Bolton? Vojni zločinec! V Haag z njim, odgovoren je za milijone mrtvih. Na volitvah dam glas tistemu, ki zločinsko ZDA razglasi za neprijateljsko državo!
pepar
# 09.05.2018 ob 10:07
Prav za prav je napovedal sankcije proti celemu svetu,proti vsem ki si bodo drznili poslovat z Iranom.
Odpira si fronte proti vsem in vsakomur,ki mu ni po volji.
Zanimivo pa je,da na borzah ni nobenih reakcij na njegovo divjanje po trgovini s porcelanom....
friks
# 09.05.2018 ob 09:51
Moram priznati, da so me Britanci in Francozi prijetno presenetili.

Očitno so ugotovili, da se prezpogojno sledenje temu neuravnovešencu ne bo dobro končalo.
red_tree
# 09.05.2018 ob 08:48
QqQq

Kul - torej, če potegnemo črto, je po tvoje Iran največja grožnja svetovnemu miru, kot pravita edina nepodkupljena politika na svetu, Trump in Netanyahu (in saduski princ bin Salman)?
socrates
# 09.05.2018 ob 11:23
Razvoj dogodkov poznan in enak kot v 3.Reichu: Hitler pride na oblast z volilno prevaro (GWBush), postavi privatno vojsko SS z Rohmom (Bush starejši in krog okoli njega s CIA), s požigom Reichtstaga poenoti nacijo (9/11), z orožarsko industrijo dvigne gospodarstvo, ki je sicer v težavah (ta je trenutno glavna v ZDA, namesto Thyssen Krupp se bohoti Locheed Martin in podobni), najde Žide, ki so krivi za vse in jim pobere lastnino, da lahko financira "Drang nach Osten" (predvsem šiitski muslimani), oblikuje trojno os z Italijo in Japonsko (VB in Avstralija), sklene sporazum z največjim ideološkim nasprotnikom Stalinom (S.Koreja in K.J.Un), da ga lahko kasneje "napade iz zasede", zasede Alzacijo in izsili aneksijo Čehoslovaške in Avstrije ( Irak, Libija, Sirija, Afganistan), z izmišljenim napadom na svojo radijsko postajo napade Poljsko (jedrski program in Iran), Francija in Anglija se vse do takrat obotavljata in vlečeta defenzivne poteze (EU je v tem pogledu razsuta) .... in začne se ww2 s poznanimi posledicami. Kdo bo to ustavil??? Da kapital (Wall Street) podpira nacizem, je 1930 pred senatom izjavil visoko odlikovani general Smedley Butler potem, ko so ga tajkuni hoteli z državnim udarom ustoličiti za malega Hitlerja v ZDA. Je bil pa ta poštenjak preveč ponosen, da bi izdal domovino in demokracijo - žal Roosevelt takrat ni šel zadevi do konca in tajkune Rockefellerje, Morgane, Harrimane itd. obsodil pučizma in veleizdaje s smrtno kaznijo (denar je pač sveta vladar). ZDA so tako močno zakorakale v nacizem, ki je bil do Bushov in Trumpa še precej prikrit.
grenadir
# 09.05.2018 ob 11:55
"Me prav zanima, kako dolgo bi to Trumpovo lomastenje po celem Svetu še trajalo, če bi se EU postavila ob bok Kitajski in Rusiji."... To je bistvo vse zgodbe.. Se pa bojim, da se EU še dolgo ne bo postavila ob kakršen koli bok, kaj šele Rusko- Kitajski...... Evropa je pod okupacijo že več. kot 70 let in ta okupacija nič ne popušča... Ali morda kdo misli, da so USrA baze v Nemčiji zaradi Rusije.... Povsem enaka je zgodba s paradiranjem NATO kekcev ob ruskih mejah ...Evropa bo šla skupaj z USrA na smetišče zahodne hegemonije, s tem, da bo USrA relativno z lahkoto preživela padec.. Evropa s svojim pomankanjem resursov (takšnih in drugačnih ), pač ne...
junkmail
# 09.05.2018 ob 11:42
Izrael je že napadel "neregularne" iranske položaje v Siriji. Zanimiva retorika.
Ne glede na vse kritike iz moje strani, lahko rečem samo, da imamo srečo, ker je jeziček na tehtnici Putin.
mike1968
# 09.05.2018 ob 11:18
Me zanima ali se bodo sedaj države EU zavzele za sankcije proti ZDA, tako kot so se zavzele za sankcije proti Rusiji....
grenadir
# 09.05.2018 ob 11:00
Lavrov je že potrdil, da Rusija ostaja pri sporazumu.... Enaka bo sigurno tudi izjava Kitajske, če ne bo Trumpa enostavno kar ignorirala..
Bondjanez
# 09.05.2018 ob 08:28
Po mojem spominu je Killary odkrito napovedala napad na Iran. Zdej ko pa to oranzni pripravlja je pa vse samo clovek ne. Kot je vceraj rekel profesor na TV. Trumpu s za svet je..e in nima pojma. Nekje pa mora spucat svoje zaloge. Na vrsti je Iran verjetno.
Hardworker
# 09.05.2018 ob 11:38
Ravno te dni, ko se je svet – z Ameriko vred – na vse pretege zgražal nad uporabo kemičnega orožja v predmestju Damaska, je ameriška revija Foreign Policy objavila članek Cijini dosjeji dokazujejo, da je Amerika pomagala Sadamu Huseinu pri zaplinjanju Irana...

To zaplinjanje predmestja Damaska se je izkazalo kot ameriško podtikanje.
Kar pa se tiče zaplinjanja Irana, so ZDA Sadama podpirale in mu nudile vso tehnično in drugo pomoč.
Kar si dovolijo početi Američani, je ostalim prepovedano početi. ZDA ne bodo nikoli odgovarjale za zločine proti človeštvu, vse dokler bodo ZN pod njihovo polno kontrolo.
Vse mednarodne institucije so kupili zase in lahko počnejo kar hočejo.
junkmail
# 09.05.2018 ob 11:25
Ravno te dni, ko se je svet – z Ameriko vred – na vse pretege zgražal nad uporabo kemičnega orožja v predmestju Damaska, je ameriška revija Foreign Policy objavila članek Cijini dosjeji dokazujejo, da je Amerika pomagala Sadamu Huseinu pri zaplinjanju Irana...

http://www.mladina.si/148060/velika-vojna/

Napad na Iran je na mizi že vse tam od leta 2002, ko je o tem na veliko predel ameriški podpredsednik Dick Cheney...

http://www.mladina.si/95818/posel-stoletja/
Homer.
# 09.05.2018 ob 09:40
Vsa dejanja Trumpa so v smeri destabilizacije sveta (tako gospodarsko, kot vojaško).
Definitivno je to do sedaj najslabši možni predsednik ZDA!

Upajmo samo, da dejansko ne zakuha tudi svetovno vojno .......
generacija56
# 09.05.2018 ob 11:34
Neki neizobraženi in posledično brezposelni brezdelneži ponovno smetijo ta forum, ker pod milim bogom nimajo kaj drugega početi...
Nimajo niti vrta, da bi malo opleli plevel...

Kitajska zna narediti letala.
Civilna in vojaška.
Vojaško je trenutno največje na svetu.

https://sputniknews.com/military/2018050
81064265870-worlds-largest-military-aircraft-first-mission/

Ostala so tukaj:

https://www.google.com/search?q=china+ma
de+aircraft&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ
&sa=X&ved=0ahUKEwjvxoPwp_jaAhVQy
KQKHc3eBrYQsAQIQA&biw=1680&bih=8
31

Bilo bi zelo dobrodošlo, če bi se tile brezdelneži naučili natipkati v google iskalnik:
"China made aircraft!"
Guinness
# 09.05.2018 ob 09:20
kingeston: kdor meni da dela slabo, je največji kavč klovn in pametnjakovič, ki nima končane osnovne šole a spozna se na vse od zunanje politike naprej...

ojoj...tudi ti bos nekega dne spregledal...upam
Homer.
# 09.05.2018 ob 15:04
Očitno Iranu ne preostane nič drugega, kot centrifuge na "full gas" in čimprej testiranje ene atomske bombe.
Iz primera S. Koreje je popolnoma jasno, da si edino z A bombo enakopraven partner v pogovorih.
Očitno je to nova "realpolitik" ......
Kazalo