Posledice Hamasovega napada na jugu Izraela. Foto: Reuters
Posledice Hamasovega napada na jugu Izraela. Foto: Reuters

"Preiskava incidenta je razkrila, da je (izraelski) vojaški helikopter, ki je priletel na prizorišče iz oporišča Ramat David, streljal na teroriste in očitno zadel tudi nekatere udeležence (festivala)," je po poročanju Haaretza, ki ga prenaša Al Džazira, dejal neimenovan predstavnik policije.

Več podrobnosti ni znanih. Policijsko poročilo je ob tem povišalo število ubitih v napadu z 270 na 364, vključno s 17 policisti. Število ugrabljenih udeležencev festivala je 40, sporoča policija.

Policija je v svojem prvem poročilu o napadu ugotovila tudi, da borci Hamasa, ki so napadli udeležence festivala, verjetno niso vnaprej vedeli za dogodek in so se za napad nanj odločili na licu mesta.

Izraelska televizija Channel 12, ki je pridobila kopijo policijskega poročila, poroča, da so palestinski oboroženi napadalci sprva nameravali napasti bližnje naselje Re'im in druge vasi blizu Gaze. Za festival so izvedeli z brezpilotnimi letalniki in iz zraka, ko so z jadralnimi padali vstopili na ozemlje Izraela.

Tudi Haaretz poroča, da je na osnovi policijskega poročila in zasliševanj zajetih pripadnikov Hamasa "vse bolj razširjena ocena izraelskega varnostnega aparata", da ta skupina ni načrtovala napada na festival, na katerem je bilo tisto soboto okoli 4400 ljudi.

Policija je pri ubitih članih Hamasa našla zemljevide z lokacijami tarč, na nobenem pa ni bila označena lokacija festivala. Dodaten znak, ki potrjuje oceno, da Hamas ni nameraval napasti festivala, je to, da so njegovi pripadniki do prizorišča festivala prišli iz smeri bližnje avtoceste, ne iz smeri meje z Gazo.

Dogodek naj bi prvotno trajal v četrtek in petek, a je bil dva dni pred začetkom na program dodana tudi sobota.

Poročilo policije je še ugotovilo, da je večini udeležencev festivala uspelo pobegniti s prizorišča, preden so se tam pojavili pripadniki Hamasa in se je začel pokol.

Popravljeno število žrtev napada

V napadu 7. oktobra je bilo v Izraelu po izraelskih podatkih ubitih okoli 1200 ljudi, večinoma civilistov. Hamas je prav tako ugrabil in v Gazo odpeljal okoli 240 ljudi.

Izrael je do nedavnega trdil, da je bilo žrtev Hamasovega napada okoli 1400, a so to številko zmanjšali na okoli 1200. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je namreč pojasnil, da so sprva mislili, da je šlo pri požganih truplih za Izraelce, ki jih je ubil Hamas, a so nato ugotovili, da so bili to pravzaprav pripadniki Hamasa.

V odzivu na Hamasov vdor je Izrael sprožil obsežne zračne in kopenske napade na okupirano Gazo, v katerih je bilo ubitih več kot 12.300 ljudi, vključno s 5000 otroki, več kot 30.000 je ranjenih, 1,6 milijona pa je razseljenih. Zoper celotno območje z 2,3 milijona prebivalcev je Izrael uvedel obleganje, ki ne omogoča dobave hrane, vode, elektrike, zdravil in goriva.

Pohod v Jeruzalem. Foto: Reuters
Pohod v Jeruzalem. Foto: Reuters

Množični pohod sorodnikov talcev in podpornikov v Jeruzalem

Medtem so v soboto po petdnevnem pohodu iz Tel Aviva v Jeruzalem prispeli družine talcev in tisoče njihovih podpornikov. Okoli 20.000 ljudi je od vlade zahtevalo, naj "stori vse, kar lahko, da nazaj pripelje talce".

25-letni Noam Alon, čigar dekle je bilo ugrabljeno, je izrazil pričakovanje, da se bodo predstavniki vlade z njimi sestali in jim pojasnili, kaj nameravajo storiti. "Ne moremo več čakati, zato zahtevamo, naj to storijo zdaj, naj plačajo kakršno koli ceno za vrnitev talcev," je dejal.

Številni sorodniki in prijatelji talcev se bojijo, da se jim bo kaj zgodilo v izraelskih napadih na Gazo. Vlada medtem vztraja, da napadi povečujejo možnosti za vrnitev talcev, morda s pomočjo zamenjave s palestinskimi zaporniki v izraelskih zaporih.

Med protestniki, ki so prišli v Jeruzalem, je bil tudi opozicijski politik Jair Lapid, ki sicer podpira napade na Gazo, a obenem zahteva odstop premierja Benjamina Netanjahuja.

Hamas je v zgodnjih dneh izraelskih napadov grozil z usmrtitvijo talcev, če bo Izrael napade nadaljeval, kasneje pa je sporočil, da je bilo več talcev v napadih ubitih.

Zaradi tega sorodniki talcev in njihovi podporniki vlado pozivajo k pospešitvi dogovora o izpustitvi talcev. Vladi očitaj tudi, da z njimi ni v stiku in da jim ničesar ne pojasni.