V Kuvajtu so po sedmih letih znova izvedli usmrtitve. Foto: EPA
V Kuvajtu so po sedmih letih znova izvedli usmrtitve. Foto: EPA

Med usmrčenimi sta bili dve ženski, Etiopijka in Kuvajtčanka, ter pet moških, trije Kuvajtčani, Sirec in Pakistanec, piše v izjavi tožilstva. Usmrtitev so izvedli z obešenjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kuvajt je izvedel prve usmrtitve po letu 2017, tudi takrat so usmrtili sedem ljudi, med njimi člana kraljeve družine.

Usmrtitve so sovpadle z obiskom podpredsednika Evropske komisije in komisarja za "promocijo evropskega načina življenja" Margaritisa Schinasa.

Komisar je obsodil usmrtitve in dejal, da bodo sledile posledice. Schinas naj bi od kuvajtskih oblasti tudi prejel zagotovila, da usmrtitev ne bo.

Evropski parlament v četrtek glasuje o Kuvajtu

Schinasu naj bi kuvajtske oblasti zagotovile, da usmrtitev ne bo. Foto: Reuters
Schinasu naj bi kuvajtske oblasti zagotovile, da usmrtitev ne bo. Foto: Reuters

"Ugotovili bomo, kakšne posledice bo to imelo na razprave o uvrstitvi Kuvajta na brezvizumski seznam," je v izjavi zapisal Schinas in napovedal, da bo Evropski parlament v četrtek glasoval o predlogu Evropske komisije, da se Kuvajt uvrsti na seznam držav, katerih državljani lahko v Unijo za največ tri mesece vstopijo brez vizuma.

Schinas je napovedal, da bo v kontekstu današnjih usmrtitev potekal tudi "dialog o človekovih pravicah" med EU-jem in Kuvajtom prihodnji teden.

Kuvajtski veleposlanik na zagovor

Evropska služba za zunanje delovanje (EEAS) je medtem na zagovor poklicala kuvajtskega veleposlanika v EU-ju. "EU poziva k zaustavitvi usmrtitev in k popolnemu dejanskemu moratoriju na izvrševanje smrtne kazni, kar bi bil prvi korak k uradni in popolni odpravi smrtne kazni v Kuvajtu," so zapisali.

Smrtna kazen razširjena v regiji

V Kuvajtu so od uvedbe smrtne kazni sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja usmrtili več deset ljudi, večinoma domnevnih morilcev ali preprodajalcev mamil.

Smrtna kazen je v regiji zelo razširjena, zlasti v Iranu in Savdski Arabiji, kjer so marca v enem dnevu usmrtili 81 ljudi. K odpravi smrtne kazni v teh državah že dalj časa pozivajo nevladne organizacije, med njimi še posebej Amnesty International.

"Smrtna kazen je kršitev pravice do življenja in skrajna okrutna, nečloveška in ponižujoča kazen," je v odzivu na današnje usmrtitve sporočila tiskovna predstavnica Amnesty International Amna Guellali.