Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dolga kolona protestnikov je z izraelskimi zastavami na žgočem poletnem soncu več dni korakala po vijugasti avtocesti iz Tel Aviva do Jeruzalema.

Poskus vlade, da bi spremenila pravosodje, je državo pahnil v eno najhujših političnih kriz, ki je sprožila proteste po vsej državi, prizadela gospodarstvo in sprožila zaskrbljenost med zahodnimi zavezniki.

Protestniki, ki so danes prišli v Jeruzalem z različnih koncev države, so več dni hodili po vročini, kampirali čez noč, se srečevali z lokalnimi prebivalci, ki so jim ponujali hrano in pijačo, njihovo število pa se je povečalo, ko so prispeli do mestnih vrat v prizoru brez primere.

Več deset tisoč protestnikov se je zbralo tudi v drugih mestih, samo v Tel Avivu se je po poročanju Reutersa zbralo še 100.000 protestnikov.

V parlamentu bo v nedeljo potekala razprava, sledilo pa ji bo glasovanje o predlogu zakona, ki bi omejil pooblastila vrhovnega sodišča, da lahko razveljavi tiste odločitve, za katere meni, da so "nerazumne" vladne ali ministrske odločitve.

Netanjahujeva koalicija pravi, da je predlog zakona potreben za uravnoteženje vej oblasti, ker je sodišče postalo preveč intervencionistično. Kritiki pravijo, da bo sprememba odprla vrata korupciji in zlorabi oblasti.

Washington je Netanjahuja pozval, naj si prizadeva za soglasje o kakršnih koli pravosodnih spremembah, ki naj bi po njegovem mnenju ohranile neodvisnost izraelskega pravosodja.

Kriza je celo zasejala delitve znotraj vojske, ki je dolgo veljala za apolitični talilni lonec za razdrto družbo, pri čemer sta obe strani izrazili zaskrbljenost glede pripravljenosti na vojno.

Na desetine nekdanjih varnostnih uradnikov, vključno z vodji vojske, policije in Mosada, od katerih so nekateri služili pod Netanjahujem, je v soboto objavilo odprto pismo premierju, v katerem so ga pozvali, naj prekliče glasovanje in se namesto tega pogaja o široko sprejetih reformah.

"Zakonodaja uničuje tiste stvari, ki jih deli izraelska družba, razdvaja ljudi, razdvaja IDF [izraelske obrambne sile] in zadaja usodne udarce varnosti Izraela," je zapisano v pismu.

Netanjahu, ki mu sodijo zaradi korupcije, je dejal, da si je prizadeval za široke dogovore, neuspeh za dogovor pa je pripisal opoziciji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters