Deček med ruševinami – posledicami napada savdske koalicije v prestolnici Sana. Foto: Reuters
Deček med ruševinami – posledicami napada savdske koalicije v prestolnici Sana. Foto: Reuters

Odločitve uradniki niso pojasnili, sporočili so le, da Maroko ne sodeluje v vojaškem posredovanju ali ministrskih srečanjih s koalicijo, poroča Al Džazira.

Savdska Arabija se je pred petimi leti vključila v boj proti šiitskim hutijevskim upornikom, ki so leta 2014 zavzeli večino Jemna. Z logistično podporo ZDA
je koalicija izvedla več kot 18.000 napadov na območja hutijevcev.

V napadih je umrlo in bilo ranjenih na tisoče civilistov, saj so bili usmerjeni tudi na poroke, pogrebe, šole, bolnišnice, elektrarne in vodne vire. Po nedavnih ocenah je od posredovanja savdske koalicije umrlo že 85.000 otrok.

Štiriletna jemenska vojna je sprožila najhujšo humanitarno krizo na svetu. Na robu lakote je 14 milijonov ljudi oziroma polovica prebivalstva. Cene hrane so se v povprečju zvišale za 68 odstotkov, cene proizvodov, kot so bencin, dizelsko gorivo in plin za kuhanje, pa so se v preteklem letu povečale za najmanj 25 odstotkov.

Maroko je svoje sodelovanje v vojni okrnil že maja leta 2015, ko so domnevno hutijevci sestrelili maroško vojaško letalo.

Med vojno razseljeni otroci pri pouku na severozahodu države. Foto: Reuters
Med vojno razseljeni otroci pri pouku na severozahodu države. Foto: Reuters

Krhanje odnosov s Savdsko Arabijo

Maroški kralj Mohamed VI. ni gostil savdskega kronskega princa Mohameda bin Salmana na njegovi nedavni turneji po arabskih državah. Salman se je za turnejo odločil v času hudih kritik mednarodne skupnosti zaradi vojne v Jemnu in umora novinarja Džamala Hašokdžija. Eden izmed uradnikov je za AP takrat dejal, da kralj princa ni sprejel zaradi "natrpanega urnika".

Vladni uradniki so tudi potrdili, da je Maroko poklical na pogovore svojega veleposlanika v Savdski Arabiji. Odločitev je bila domnevno sprejeta zaradi predvajanja dokumentarca o Zahodni Sahari na savdski televiziji Al Arabija, v katerem so avtorji podprli trditev, da je Maroko napadel ozemlje Zahodne Sahare po odhodu španskih kolonializatorjev leta 1975.