Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Humanitarna pomoč Gazi? Nobenega stikala za elektriko ne bomo obrnili, nobene pipe za vodo ne bomo odprli in na območje ne bomo spustili nobenega tovornjaka z gorivom, dokler se ugrabljeni Izraelci ne bodo vrnili domov," je v izjavi za javnost sporočil izraelski minister za energijo Izrael Kac.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari, jim je do zdaj uspelo potrditi identiteto 97 talcev, ki jih je Hamas odpeljal v Gazo po napadu.

Izrael od sobote neprenehoma izvaja povračilne napade na Gazo. Foto: Reuters
Izrael od sobote neprenehoma izvaja povračilne napade na Gazo. Foto: Reuters

V preteklih dneh so mediji sicer poročali, da je bilo ugrabljenih več kot sto izraelskih in tujih državljanov, med njimi tudi udeleženci festivala elektronske glasbe in prebivalci kibucev v bližini meje z Gazo.

Rdeči križ v stiku s Hamasom in Izraelom glede izpustitve talcev

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem sporočil, da je v stiku s Hamasom in Izraelom, da bi omogočil izpustitev talcev. "Kot nevtralen posrednik smo pripravljeni izvajati humanitarne obiske, olajšati komunikacijo med talci in družinskimi člani ter omogočiti morebitno izpustitev," je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil regionalni direktor ICRC-ja za Bližnji vzhod Fabrizio Carboni.

Uničenje v taborišču Al Šati v Gazi po izraelskih napadih. Foto: Reuters
Uničenje v taborišču Al Šati v Gazi po izraelskih napadih. Foto: Reuters

Hamas je pozval k humanemu ravnanju s talci in poudaril, da mednarodno humanitarno pravo prepoveduje jemanje talcev, zato je treba vse pridržane takoj izpustiti. Ni želel pojasniti, ali organizacija ve, kje so talci. Spomnil je tudi, da se ICRC ne more pogajati o talcih, saj to ni vloga humanitarne organizacije.

Kritičen je bil tudi do izraelske popolne zapore območja Gaze. "Obleganje območij, kot je Gaza, kjer živi več kot dva milijona ljudi, je nesprejemljivo," je poudaril.

Izraelska vlada "ne more potrditi" obglavljanja otrok

Mednarodno skupnost še naprej razburjajo poročila o obglavljanju otrok, ki naj bi jih po trditvah več predstavnikov izraelskih oblasti med sobotnim napadom izvedel Hamas, vendar je predstavnik izraelske vlade zdaj sporočil, da tega "ne morejo potrditi".

"Bili so primeri, ko so skrajneži Hamasa izvajali obglavljenja in druga grozodejstva v slogu Islamske države. Ne moremo pa potrditi, ali so bile žrtve moški ali ženske, vojaki ali civilisti, odrasli ali otroci," je za ameriško televizijo CNN dejal uradnik.

V torek so se v izraelskih medijih pojavila poročila o pobojih otrok in obglavljenih dojenčkih v kibucu Kfar Aza. Tiskovna predstavnica Netanjahuja Tal Heinrič je v sredo dejala, da so v Kfar Azi našli dojenčke in malčke "z odrezanimi glavami".

V izraelskih napadih je bilo ubitih že več kot 200 otrok. Foto: EPA
V izraelskih napadih je bilo ubitih že več kot 200 otrok. Foto: EPA

Pozneje je tem navedbam pritrdil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je na srečanju z voditelji ameriške judovske skupnosti v sredo dejal, da je "videl preverjene fotografije teroristov, ki obglavljajo otroke".

Bela hiša je v četrtek nato sporočila, da niti Biden niti njegovi pomočniki niso videli slik ali prejeli potrjenih poročil o otrocih ali dojenčkih, ki jih je Hamas obglavil. Biden naj bi namreč v mislih imel poročanje medijev in komentarje izraelskih uradnikov.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus je danes dejal, da lahko po pričevanjih očividcev in izraelskega mrliškega oglednika "s precejšnjo gotovostjo potrdijo", da so bili obglavljeni dojenčki v Hamasovem napadu na neki drug kibuc – Beri, kjer je bilo po navedbah Konrikusa ubitih sto od skupno tisoč prebivalcev.

Hamas je zanikal, da bi njegovi skrajneži obglavili otroke ali napadli ženske. Tiskovni predstavnik in visoki uradnik Izat Al Rišek je v sredo opisal obtožbe kot "izmišljene in neutemeljene".

Javljanje Karmen W. Švegl iz Tel Aviva

Načelnik generalštaba priznal napake

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je po poročanju Al Džazire priznal, da so varnostne sile krive, ker niso preprečile Hamasovega napada. "IDF (kratica za izraelsko vojsko, op. a.) je odgovoren za obrambo države in njenih državljanov in v soboto zjutraj na območju okoli Gaze temu nismo bili kos," je dejal generalpodpolkovnik. "Učili se bomo in preiskovali, a zdaj je čas za vojno," je dodal.

Izrael: Prisegla vlada narodne enotnosti

Izraelski parlament je s 66 glasovi za in štirimi proti potrdil krizno vlado narodne enotnosti, o kateri sta se v sredo dogovorila izraelski premier Benjamin Netanjahu in opozicijski voditelj Beni Ganc. Ta je danes skupaj s še štirimi člani njegove stranke Nacionalne enotnosti prisegel kot minister. Vsi so sicer ministri brez resorja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Drugi opozicijski vodja Jair Lapid je medtem sporočil, da se ne bo pridružil krizni vladi narodne enotnosti, ker so v njej tudi ekstremisti, in pri tem navedel ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvirja. Kljub temu pa podpirajo vojno proti Hamasu, je dodal. Netanjahu in Ganc sta se v sredo dogovorila še o vzpostavitvi vojnega kabineta, v katerem bodo še obrambni minister Joav Galant in dva opazovalca.

Napadi na predore Hamasa

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo, kjer so bili tarča predori, ki jih palestinsko gibanje Hamas uporablja za skrivanje svojih pripadnikov in operacije proti Izraelu.

Posledice enega od izraelskih napadov v Gazi. Foto: Reuters
Posledice enega od izraelskih napadov v Gazi. Foto: Reuters

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od sobote po podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti ubitih več kot 1400 ljudi. V nepričakovanem sobotnem napadu pripadnikov Hamasa na jug Izraela je bilo ubitih več kot 1300 ljudi. Število žrtev na obeh straneh naj bi se še povečalo.

Izraelska vojska je sporočila, da je bil zadnji niz napadov namenjen uničevanju predorov, ki jih je na območju Gaze zgradil Hamas za premikanje zalog, operacije proti Izraelu in skrivanje svojih pripadnikov.

"Razmišljajte o območju Gaze kot o enem sloju za civiliste in enem sloju za Hamas," je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Jonatan Konrikus in pojasnil, da obsežnost in pomen predorov zakrivata gosto poseljene soseske Gaze.

Po njegovih besedah je veliko Hamasove infrastrukture skrite očem. Trenutno so cilj izraelskih napadov poveljniki in voditelji Hamasa vseh rangov, je še dejal. "Kar koli je in pripada Hamasu, bomo napadli," je zatrdil.

Tarča napadov so bili tudi Hamasovi poveljniški centri in elitne formacije Nuhba, ki so izvedle vdor na izraelsko ozemlje.

Enote Nuhba sestavljajo pripadniki Hamasa, ki so jih posebej izbrali pomembni poveljniki in so izurjeni za izvajanje terorističnih napadov in infiltracijo na izraelsko ozemlje skozi omrežje predorov.

Palestinski Rdeči križ: Izrael namerno napada naša vozila

Palestinski Rdeči križ (PRCS) medtem opozarja na namerne izraelske napade na reševalce, poroča Al Džazira. V sredo so bili v dveh izraelskih napadih ubiti štirje palestinski reševalci v reševalnih avtomobilih.

Izrael je ob območje Gaze napotil že več kot 300.000 vojakov, ki čakajo na začetek morebitne kopenske ofenzive. Foto: EPA
Izrael je ob območje Gaze napotil že več kot 300.000 vojakov, ki čakajo na začetek morebitne kopenske ofenzive. Foto: EPA

"Reševalna vozila PRCS imajo jasen emblem na vrhu vsakega vozila. Zelo dobro se vidi od koder koli, tudi iz zraka. Emblem je treba spoštovati v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Namerno so ciljali nanje," je sporočil tiskovni predstavnik.

Operacija na meji še naprej poteka

Izraelska vojska je sporočila, da še vedno poteka operacija za zavarovanje varnostne ograje okoli Gaze, ki so jo pripadniki Hamasa prebili v soboto in nato vdrli na izraelsko ozemlje. Vojska je opozorila, da bodo ustrelili vsakogar, ki se bo približal ograji.

Pripadniki Hamasa po navedbah vojske še vedno poskušajo z vdori na izraelsko ozemlje prek morja, a so bili do zdaj ti poskusi neuspešni. Izraelska vojska je še sporočila, da je od sobote, ko je začela napadati cilje Hamasa, na območje Gaze odvrgla približno 6000 bomb s skupno težo okoli 4000 ton.

Hkrati je vojska opozorila, da še ni sprejeta odločitev o kopenski ofenzivi na Gazo, čeprav priprave nanjo potekajo.

V prihodnje izraelska vojska ne bo več sporočala števila palestinskih raket, ki jih je prestregel protiraketni obrambni ščit Železna kupola, saj bi lahko takšne informacije pomagale Hamasu. "Sovražniku ne bom povedal števila naših prestrezanj," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Richard Hecht.

V Izraelu ostaja 19 slovenskih državljanov

Iz Izraela so se varno vrnili vsi slovenski državljani, ki so do zdaj izrazili željo po vrnitvi v domovino. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tel Avivu sta v stiku z 19 slovenskimi državljani, ki še ostajajo v Izraelu.

Ti za zdaj ne želijo zapustiti države, so pa prek veleposlaništva v stalnem stiku z njimi, je sporočil v. d. vodje konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Viktor Mlakar.

Trenutni potovalni nasvet za območje je, da odsvetujejo vsa nenujna potovanja v državo, vključno s turističnimi, in na vsa območja, kjer potekajo spopadi.

Tisti, ki so še včeraj čakali na odhod v domovino, so že zapustili državo, po zadnjih podatkih pa trenutno v Izraelu ni slovenskih državljanov, ki bi se želeli vrniti v domovino.

Pozivi za humanitarne koridorje

Po Hamasovem napadu je Izrael v ponedeljek uvedel zaporo Gaze, zaradi česar je območje odrezano od dobave elektrike, pa tudi hrane in vode.

Pripadnik Hamasa ob sobotnem vdoru v kibuc Beri. Foto: Reuters
Pripadnik Hamasa ob sobotnem vdoru v kibuc Beri. Foto: Reuters

Krepi se pritisk za vzpostavitev humanitarnih koridorjev, po katerih bi se lahko tja stekali pomoč in zdravila, obenem pa bi Palestincem omogočili odhod z območja, kjer so bili številni domovi uničeni v izraelskih zračnih napadih.

Da je nujna dobava osnovnih življenjskih potrebščin, je v sredo opozoril tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. "Takoj zdaj potrebujemo neoviran dostop humanitarne pomoči," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal v New Yorku. Ob verjetni izraelski ofenzivi v Gazi je pozval tudi k spoštovanju mednarodnega prava.

Na območju Gaze, gosto poseljene enklave z 2,3 milijona prebivalci, je bilo od začetka novega vala spopadov in obstreljevanja razseljenih že več kot 338.000 ljudi, je sporočil Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih razmer (OCHA).

Poleti z rezervisti tudi na šabat

Izraelska letalska družba El Al Airlines je sporočila, da bo to soboto opravila polete iz ZDA in Azije, s katerimi se bodo v domovino vrnili rezervisti, ki so se odzvali vpoklicu v vojsko, s čimer je prekršila 40-letno politiko prepovedi letenja na šabat.

Sorodna novica Blinken v Tel Avivu: Vedno vam bomo stali ob strani. V Izrael tudi Von Der Leyen in Metsola

El Al ne leti ob sobotah od leta 1982, vendar je družba zdaj prejela dovoljenje rabinov, ki so sklenili, da ohranjanje življenja prevlada nad drugimi verskimi zakoni.

Letalska družba je sporočila, da bo opravila dva poleta z letali boeing 787 iz New Yorka in Bangkoka. Kot so še sporočili, bodo poleti za vojake brezplačni, saj jih bodo plačali El Al in velike finančne institucije v ZDA.

Izrael je pred pričakovano kopensko ofenzivo proti Hamasu v Gazi vpoklical približno 360.000 rezervistov.

Izraelski napad v Siriji

Sirska državna televizija je poročala, da je Izrael napadel letališči v prestolnici Damask in drugem največjem mestu Alep, zaradi česar začasno ne delujeta. Ob napadih se je sprožila sirska zračna obramba, so še sporočili iz Damaska.

"Izraelski napadi so poškodovali vzletno-pristajalne steze na obeh letališčih in jih onesposobili," so ob sklicevanju na neimenovani vojaški vir poročali sirski mediji. Vojaški vir je napade opisal kot obupen poskus Izraela, da bi preusmeril pozornost od konflikta s Hamasom v Gazi.

Izrael napadel predore Hamasa v Gazi