Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški zunanji minister Antony Blinken se je v Tel Avivu srečal z izraelskim premierjem Netanjahujem in mu zagotovil podporo ZDA. "Tukaj smo, ne gremo nikamor," je dejal.

"Morda ste sami dovolj močni, da se branite. Toda dokler obstajajo ZDA, vam tega nikoli ne bo treba storiti. Vedno vam bomo stali ob strani," je zatrdil in obljubil, da bosta administracija predsednika Joeja Bidna in kongres sodelovala pri izpolnjevanju zahtev Izraela po vojaški pomoči.

Shod v podporo Izraelu v Londonu. Foto: Reuters
Shod v podporo Izraelu v Londonu. Foto: Reuters

"Kdor želi mir in pravico, mora obsoditi Hamasovo vladavino terorja. Hamas ima samo en namen – uničiti Izrael in pobijati Jude," je ponovil. Spomnil je, da je tudi sam judovskega rodu, in dodal, da je Izrael obiskal ne le kot državni sekretar ZDA, ampak tudi kot Jud.

Poudaril je, da imajo tudi Palestinci legitimne težnje, ki pa jih skrajno palestinsko gibanje Hamas ne zastopa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hvala, Amerika, da stojiš ob Izraelu; danes, jutri in vedno," pa se je ZDA zahvalil Benjamin Netanjahu. Ponovil je obljubo, da bo uničil Hamas, in svet pozval, naj njegove islamistične borce obravnava enako kot skrajno islamistično skupino Islamska država, ki je pred leti pustošila po Siriji in Iraku.

"Predsednik ZDA Joe Biden je imel prav, ko je Hamas označil za pravo zlo. Hamas bo obravnavan tako, kot je bila obravnavana Islamska država. To je čas, ko se moramo postaviti pokonci, združeni proti zlu," je še dodal.

Blinken v Tel Avivu zagotovil podporo Izraelu

Sodelovanje za izpustitev talcev

V skupni izjavi sta sporočila, da ZDA tesno sodelujejo z Izraelom, da bi zagotovili izpustitev talcev, ki jih je zajel Hamas, med katerimi je tudi nekaj Američanov. Blinken je še sporočil, da je bilo v napadih Hamasa ubitih tudi najmanj 25 ameriških državljanov.

Blinken si bo prizadeval pospešiti pogovore med Izraelom in Egiptom za zagotavljanje varnega prehoda za civiliste iz Gaze pred kopensko invazijo izraelske vojske. Neimenovani vir je ob tem za Reuters povedal, da v Gazi živi od 500 do 600 palestinskih Američanov.

Ameriški zunanji minister bo obisk Bližnjega vzhoda nadaljeval v Jordaniji, kjer se bo srečal s kraljem Abdulahom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ki s svojim gibanjem Fatah nadzoruje Zahodni breg, medtem ko rivalsko islamistično gibanje Hamas vlada območju Gaze od leta 2007.

Abas je medtem obsodil nasilje nad civilisti. "Zavračamo prakse ubijanja civilistov ali njihovega zlorabe na obeh straneh, ker so v nasprotju z moralo, vero in mednarodnim pravom," njegovo izjavo navaja uradna palestinska tiskovna agencija Wafa.

Vodja izraelske opozicije se ne bo pridružil vladi narodne enotnosti

Vodja izraelske opozicije Jair Lapid je potrdil, da se ne bo pridružil izredni vladi narodne enotnosti s premierjem Benjaminom Netanjahujem in nekdanjim obrambnim ministrom Benijem Gancem. Lapid je sodelovanje pogojeval s tem, da skrajno desničarske stranke v Netanjahujevi koalicijski vladi ne bodo vključene v varnostni kabinet.

"Moja ponudba velja. Odstranimo skrajneže iz vlade in združimo moči za zdravo, široko, močno in učinkovito vlado," je dejal po poročanju izraelskega časnika Harec, Hamasove napade v soboto pa je označil za "neuspeh" vlade.

V Izrael prihata Von der Leyen in Metsola

Evropska komisija je sporočila, da bosta v petek v Izrael pripotovali predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Srečali se bosta s izraelskim vodstvom in izrazili solidarnost z žrtvami Hamasovega napada.

"Svet je bil priča pobijanju Judov zgolj zato, ker so bili Judi. Spet. V Izraelu," je v nagovoru pred Evropskim parlamentom poudarila Metsola. Kot je dodala, je Evropa sicer pripravljena sodelovati pri iskanju rešitev, a opravičila za terorizem ni.

Von der Leyen pa je ob začetku kolegija komisarjev v sredo dejala, da "so Hamasovi teroristi ubijali ženske in otroke v njihovih domovih. Preganjali so stotine mladih moških in žensk, ki so praznovali življenje in glasbo. Stotine nedolžnih, katerih usoda še vedno ni znana, so zajeli za talce". "In na to lahko odgovorimo le na en način. Evropa stoji z Izraelom. In popolnoma podpiramo pravico Izraela do obrambe," je dejala.

V Izraelu v petek pričakujejo tudi visoke politične predstavnike več drugih zahodnih držav, in sicer nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock, italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija in ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina.

Scholz: Izrael ima pravico obrambe

Nemški kancler Olaf Scholz je v govoru pred nemškim parlamentom dejal, da se ima Izrael pravico braniti pred barbarskim napadom in zagotoviti varnost svoje države.

Shod v New Yorku. Foto: Reuters
Shod v New Yorku. Foto: Reuters

Kot je napovedal, bo Nemčija ustavila vso razvojno pomoč palestinskim ozemljem do konca pregleda, s čimer želi zagotoviti, da pomoč najbolje služi regionalnemu miru in varnosti Izraela. "Naše merilo bo, ali in kako ti projekti najbolje služijo miru v regiji in varnosti Izraela," je dejal.

"Dokler ta pregled ni končan, ne bomo dali na voljo novih sredstev za razvojno sodelovanje. Na žalost lahko predvidevamo, da se bo trpljenje civilnega prebivalstva v Gazi verjetno še povečalo – a tudi za to je kriv Hamas in njegov napad na Izrael," je zatrdil.

Scholz je okrivil Iran, ker je podpiral Hamas in omogočil, da je gibanje preraslo v silo, ki je v soboto izvedla napad na Izrael. "Čeprav nimamo trdnih dokazov, da je Iran operativno podpiral ta strahopetni napad, nam je vsem jasno, da brez iranske podpore Hamas nikoli ne bi mogel izvesti tega napada brez primere," je dejal.

Nemški kancler je povedal, da je v tesnem stiku z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom ter katarskim emirjem. "Vsi trije lahko igrajo pomembno vlogo pri umirjanju razmer," je dejal.

Berlin bo po besedah Scholza prepovedal propalestinsko skupino Samidoun, katere pripadniki so na nemških ulicah proslavljali Hamasov teror v Izraelu. "Naš zakon, ki ureja združenja, je oster meč. In mi kot močna ustavna država bomo ta meč potegnili," je še dejal nemškim poslancem.

Scholz: Varnost Izraela v nemškem nacionalnem interesu

Nemčija na pomoč z letalniki

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je povedal, da bo Nemčija dovolila izraelskim silam uporabo dveh brezpilotnih letal heron, na katerih se nemški vojaki urijo v Izraelu.

"Zagotovili bomo dve brezpilotni letali, za kateri so prosili Izraelci. Poleg tega obstajajo prve zahteve po strelivu in ladjah, o katerih se bomo zdaj pogovorili z Izraelci," je pojasnil Pistorius in dodal: "Stojimo Izraelu ob strani."

Sorodna novica Izrael ne bo dovolil oskrbe Gaze, dokler Hamas ne izpusti talcev. Izraelska vojska priznala napake.

Nato podpira Izrael in ga poziva k sorazmernemu odzivu

Članice zveze Nato so na zasedanju obrambnih ministrov v Bruslju izrazile solidarnost z Izraelom in sporočile, da ima Izrael pravico do obrambe, ki pa naj bo sorazmerna.

Kot so navedli na zvezi Nato, so članice obsodile teroristični napad Hamasa na Izrael. "Izrael ni osamljen," je generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg zagotovil izraelskemu obrambnemu ministru Joavu Galantu, ki je obrambnim ministrom Nata predstavil razmere v državi.

Zaveznice so izrazile solidarnost z Izraelom. Jasno so povedale, da ima Izrael pravico do obrambe, pri čemer pa naj ravna sorazmerno, so zapisali. Pozvale so tudi k zaščiti civilistov, Hamas pa k takojšnji izpustitvi vseh talcev. Članice Nata so poleg tega poudarile, da ne sme nobena druga organizacija ali država izkoristiti razmer ali jih še zaostriti.

Več članic je na zasedanju, ki se ga udeležuje tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, sporočilo, da Izraelu zagotavljajo praktično podporo pri njegovem odzivu na Hamasov napad.

Srečanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Foto: Reuters
Srečanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju. Foto: Reuters

Galant se je v nagovoru obrambnim ministrom Nata zahvalil za solidarnost držav po svetu z Izraelom, še posebej za podporo ZDA.

"Močno nas je zadelo. Vendar pa smo v letu 2023, ne v letu 1943. Še vedno smo Judje, vendar imamo drugačne zmogljivosti. Izraelska država je močna. Smo enotni in močni," je povedal.

Hamas je ob tem primerjal s skrajno sunitsko skupino Islamska država, ki je pred leti pustošila po Siriji in Iraku. "Islamska država Gaze ne bo obstajala na naših mejah. Izraelska vojska bo uničila Hamas. Polovili bomo vse, ki imajo kri naših otrok na svojih rokah," je še dejal.

ZDA Izraelu ne postavljajo pogojev glede uporabe orožja

ZDA izraelskim silam ne postavljajo pogojev, pod katerimi lahko uporabijo orožje, ki jim ga dobavlja Washington, je po sestanku Natovih ministrov v Bruslju povedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Ameriški minister je kmalu po sobotnem napadu Hamasa napovedal, da si bo Pentagon, ki že sicer znatno pomaga izraelskim silam, prizadeval zagotoviti, da bo Izrael imel vse, kar potrebuje "za obrambo in zaščito civilistov pred vsesplošnim nasiljem in terorizmom".

Austin je pojasnil, da ZDA izraelskim silam ne narekujejo, kako naj uporabijo ameriško orožje v bojih s Hamasom, ker je to "profesionalna vojska, ki jo vodi profesionalno vodstvo, zato upamo in pričakujemo, da bodo pri vodenju svoje kampanje ravnali pravilno". Po srečanju z ministrskimi kolegi je ponovil, da ima Izrael pravico do samoobrambe.

Raisi in Salman za enotnost islamskega sveta

Iranski predsednik Ebrahim Raisi in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta v sredo v telefonskem pogovoru po zaostritvi nasilja in spopadov v Izraelu in na območju Gaze poudarila potrebo po enotnosti islamskega sveta. Gre za njun prvi neposredni stik, odkar so se odnosi med državama letos začeli izboljševati.

Hamas uživa podporo šiitskega Irana, ki je največji regionalni tekmec sunitske Savdske Arabije. Iran zanika vpletenost v napad Hamasa na Izrael, vendar pa so voditelji države napad pohvalili.

Savdska Arabija je pomembna zaščitnica interesov Palestincev in Riad je že v soboto zahteval konec širitve spopadov, krivdo za napad pa pripisal izraelski politiki do Palestincev.

Iran in Savdska Arabija imata dolgo zgodovino rivalstva za vodilno vlogo v islamskem svetu, marca letos pa sta državi presenetili z dogovorom o obnovitvi diplomatskih odnosov, ki je bil dosežen pod pokroviteljstvom Kitajske.

Palestinski begunci v Bejrutu. Foto: Reuters
Palestinski begunci v Bejrutu. Foto: Reuters

Raisi je zdaj poklical bin Salmana za pogovor o trenutnem vojaškem položaju v Gazi in okolici. Bin Salman ga je obvestil, da se Riad z vsemi mednarodnimi in regionalnimi stranmi zavzema za ustavitev širjenja spopadov. Poudaril je tudi trdno zavezo kraljevine za podporo Palestincem.

Iranska tiskovna agencija Irna je medtem poročala, da sta govorila o potrebi po končanju vojnih zločinov nad Palestinci. Poudarila naj bi tudi pomen enotnosti islamskega sveta.

Princ Mohamed je v sredo po telefonu govoril tudi s turškim predsednikom in mu prav tako zagotovil, da si Riad prek regionalnih in mednarodnih komunikacij prizadeva za koordinacijo, ki bo ustavila širjenje spopadov.

Raisi je po telefonu govoril tudi s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom.

"Islamske in arabske države ter vsi svobodni ljudje sveta morajo doseči enotno stališče, da ustavijo zločine sionističnega režima nad zatiranim palestinskim ljudstvom," je iranski predsednik dejal svojemu sirskemu kolegu.

Iranski zunanji minister Husejn Amirabdolahjan se je v četrtek odpravil na obisk v Libanon in Irak, kjer bodo glavna tema pogovorov odnosi med Izraelci in Palestinci.

"Nadaljevanje vojnih zločinov Netanjahuja in sionistov nad civilisti Gaze, obleganje, izklop vode in elektrike ter onemogočanje vstopa zdravil in hrane, je ustvarilo razmere, v katerih si sionisti prizadevajo za genocid v Gazi," je ob tem sporočil zunanji minister.