Palestinsko ministrstvo za zdravje poroča o skoraj 500 smrtnih žrtvah napada na bolnišnico. Foto: Reuters
Palestinsko ministrstvo za zdravje poroča o skoraj 500 smrtnih žrtvah napada na bolnišnico. Foto: Reuters

Izraelska vojska, ki se sklicuje na obveščevalne podatke, pravi, da je palestinsko gibanje Hamas v okviru svoje kampanje dezinformacij napihnilo število tragičnih smrti, je dejal tiskovni predstavnik vojske, ki drugih podrobnosti ni predstavil.

Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat pa je dejal, da je bilo ubitih dejansko "več deset" in ne več sto ljudi.

Tako kot drugih informacij v povezavi z napadom tudi navedb obeh strani o številu žrtev tuji mediji niso mogli neodvisno preveriti.

Še vedno ni potrjeno, kdo je zakrivil napad. Medtem ko je Hamas, ki vlada na območju Gaze, nemudoma sporočil, da je bolnišnico zadela raketa izraelske vojske, je ta krivdo pripisala Islamskemu džihadu, drugemu islamističnemu gibanju v Gazi, katerega raketa, namenjena nad Izrael, naj bi zaradi ponesrečene izstrelitve padla na bolnišnico.

Izraelska vojska je objavila posnetke iz zraka in prepise domnevnih pogovorov med Hamasom in Islamskih džihadom, ki naj bi omenjali raketo, ki je zašla s predvidene poti. Ameriški obveščevalci so – tako kot Izrael – sporočili, da njihovi podatki kažejo, da Izrael ni kriv za napad na bolnišnico.

Biden vztraja: Zelo neverjetno, da bi Izrael izvedel napad

O napadu na bolnišnico v Gazi – za kar Palestinci krivijo Izrael, ta pa spodletelo izstrelitev teroristične rakete – je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da razume, zakaj so v regiji skeptični do izraelskih trditev.

"Takih stvari ne govorim, če nisem prepričan o verodostojnosti vira, ampak naše obrambno ministrstvo mi pravi, da je zelo neverjetno, da bi napad izvedel Izrael," je dejal Biden.