Foto: Reuters
Foto: Reuters

Humanitarni konvoj vključuje 20 tovornjakov z zdravili, medicinsko pomočjo in hrano, je dejal Hamasov tiskovni predstavnik. Vseh 20 tovornjakov bo egiptovski Rdeči polmesec dostavil humanitarnim organizacijam v Gazi, med drugim Združenim narodom in Rdečemu polmesecu. Tovornjaki so predtem več dni čakali na egiptovski strani pred prehodom Rafa. Po oceni Združenih narodov bi moralo mejni prehod prečkati najmanj 100 tovornjakov, saj je pomanjkanje v Gazi zelo veliko. Pred izbruhom spopadov je sicer tja v povprečju dnevno prihajalo približno 450 tovornjakov pomoči.

"Humanitarne razmere v Gazi, ki so že tako negotove, so dosegle katastrofalne ravni," je v izjavi dejal vodja humanitarne službe ZN-a Martin Griffiths. "Prepričan sem, da bo ta dobava začetek trajnostnega prizadevanja za zagotavljanje osnovnih zalog, vključno s hrano, vodo, zdravili in gorivom," je dejal.

Sorodna novica Vse bolj vre tudi na Zahodnem bregu. Vse več napadov izraelskih naseljencev na Palestince.

Uradniki ZN-a ocenjujejo, da bi naslednji konvoj lahko mejo prečkal šele v ponedeljek, saj da se želi Izrael prepričati, da pomoč ne bo šla v roke Hamasu, je poročal britanski Guardian.

Izraelska vojska je kmalu po odprtju sporočila, da bo pomoč namenjena le jugu Gaze, med pomočjo, ki je vstopila v Gazo, pa ni nafte. Po navedbah izraelske vojske se je s severa Gaze proti jugu do zdaj premaknilo približno 700.000 Palestincev, je danes dejal admiral Daniel Hagari. Kot je znano, je Izrael pred napovedano kopensko ofenzivo prejšnji teden pozval prebivalce severa Gaze, naj se umaknejo na jug. Hagari je še dejal, da je v rokah Hamasa še 210 talcev.

Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je ob 8. uri sporočilo, da so prejeli informacijo, da bo mejni prehod Rafa odprt ob 9. uri, kar se je potem res zgodilo. Ob tem so na veleposlaništvu zapisali, da ni jasno, kako dolgo bo prehod, čez katerega bodo lahko Gazo predvidoma zapustili tuji državljani, odprt.

Reportaža Karmen W. Švegl iz vojaškega tamponskega pasu med Izraelom in Gazo

Voditelji pozdravljajo odprtje Rafe

"Pozdravljam odprtje mejnega prehoda Rafa za dostavo humanitarne pomoči v Gazo. To je pomemben prvi korak, ki bo olajšal trpljenje nedolžnih ljudi," je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je pozdravil odprtje mejnega prehoda. "Te pozitivne korake moramo še naprej nadgrajevati, da bi najranljivejšim civilistom zagotovili humanitarno pomoč," je poudaril in se zahvalil prizadevanjem generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa, organizaciji Rdeči polmesec, Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), Svetovnemu programu za hrano (WFP) in Skladu ZN-a za otroke (Unicef).

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je poudaril nujnost trajne dostave humanitarne pomoči civilistom. Koordinator ZN-a za nujno pomoč Martin Griffiths pa je opozoril, da prvi konvoj tovornjakov, ki je prečkal mejni prehod, ne sme biti zadnji. "Prepričan sem, da bo ta pošiljka začetek trajnih prizadevanj za zagotavljanje osnovnih potrebščin prebivalcem Gaze," je še dodal.

Anthony Blinken in Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
Anthony Blinken in Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters

Blinken: Palestinski civilisti niso odgovorni za Hamasov terorizem

Odprtje so pozdravili tudi v ZDA. Državni sekretar Antony Blinken je ob tem pozval vse strani, naj držijo mejni prehod odprt in s tem omogočijo dostavo pomoči. Je pa opozoril, da je treba zagotoviti, da se Hamas ne bo vmešal v dostavo. "Palestinski civilisti niso odgovorni za grozljiv Hamasov terorizem," je dejal.

Nemški kancler Olaf Scholz je pozdravil prihod tovornjakov v Gazo. "Dobra in pomembna novica je, da je prva humanitarna pomoč zdaj dostavljena ljudem v Gazi," je zapisal na omrežju X in dodal, da si bo Nemčija še naprej prizadevala za olajšanje trpljenja v tem konfliktu.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je medtem opozorila, da civilnemu prebivalstvu v Gazi primanjkuje vsega, in pozvala k razširitvi dobave humanitarne pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazo prvič prispela humanitarna pomoč

Francosko zunanje ministrstvo pa je pozvalo še k humanitarni prekinitvi ognja, kar bi omogočilo trajno dostavo pomoči, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Začetek dobave pomoči je pozdravil tudi britanski zunanji minister James Cleverly. "Tovornjaki z življenjsko pomembno pomočjo so zdaj začeli prečkati Rafo v Gazo. Ta pomoč je rešilna bilka za vse, ki trpijo. Vendar ne sme biti enkratna. Združeno kraljestvo ostaja zavezano humanitarnemu dostopu do Gaze," je zapisal na omrežju X.

"Poznavalci pravijo, da je prav izpustitev talk povezana s tem, da je Hamas želel nekako pokazati dobro voljo, da bi se vrata v Rafi vendarle odprla in bi 20 tovornjakov s pomočjo prispelo v Kan Junis, kjer jo ljudje že nestrpno čakajo, saj jo potrebujejo," je za Drugo jutranjo kroniko poročala posebna poročevalka Karmen Švegl.

Talki so v spremstvu izraelskih vojakov odpeljali v Izrael. Foto: Zajem zaslona/Reuters
Talki so v spremstvu izraelskih vojakov odpeljali v Izrael. Foto: Zajem zaslona/Reuters

Dve ameriški talki izpuščeni

Kot je znano, je Hamas v petek izpustil dve talki, ameriški državljanki, 59-letno Judith Tai Raanan in njeno 17-letno hčer Natalie, ki so ju zajeli na jugu Izraela 7. oktobra. "Slišati je bila zelo zelo dobro, zelo srečna in dobro je videti," je po pogovoru s hčerko Natalie dejal Uri Raanan.

"Veliko upanja je po izpustitvi dveh talk, ki so jih sinoči predali Rdečemu križu in sta varno prispeli v Izrael, da bi lahko rešili še preostale talce, še približno 200 jih je v Gazi. Družine pogrešanih vztrajajo, da je treba dati priložnost pogajanjem, kar bi lahko podaljšalo čakanje na izraelsko kopensko ofenzivo. Neuradno Evropska unija in ZDA pritiskajo na Izrael, naj da priložnost pogajanjem. Katar je pri tem pomagal, Biden se je zahvalil izraelski in katarski vladi, da sta pomagali pri izpustitvi," je še poročala Karmen Švegl.

Sorodna novica Abas: Ne bomo odšli, ostali bomo na svoji zemlji. Michel: Rešitev sta dve državi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v izjavi v petek zvečer napovedal, da si bodo še naprej prizadevali, da bi izpustili tudi druge talce, in dal vedeti, da Izrael ne namerava popuščati v boju proti Hamasu. "Hkrati pa bomo nadaljevali boj do zmage."

Tiskovni predstavnik Hamasovega oboroženega krila Abu Ubaida je dejal, da sta bili talki izpuščeni "iz humanitarnih razlogov", kot odgovor na katarsko mediacijo.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da ne bo ne lahko ne hitro uresničiti izraelskih ciljev. "Razrušili bomo organizacijo Hamas. Uničili bomo njeno vojaško in vladno infrastrukturo. To je faza, ki ne bo lahka. Imela bo svojo ceno," je Galant povedal parlamentarnemu odboru. Dodal je, da bo naslednja faza daljša, a je namenjena doseganju "popolnoma drugačnega varnostnega položaja", brez grožnje Izraelu iz Gaze. "To ne bo en dan, ne en teden in na žalost ne en mesec," je dejal.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo od 7. oktobra ubitih 307 vojakov.

Izraelski tanki pred Gazo. Foto: Reuters
Izraelski tanki pred Gazo. Foto: Reuters

Močno bombardiranje tudi v noči na soboto

Izrael je v bližine Gaze v pričakovanju kopenske ofenzive nakopičil tanke in enote. V silovitih izraelskih bombardiranjih v dveh tednih, ki je sledilo Hamasovemu napadu na jug Izraela, v katerem je umrlo približno 1400 Izraelcev, je umrlo najmanj 4385 ljudi, med njimi je 70 odstotkov žensk in otrok, ranjenih je 13.651, podatke palestinskih oblasti navaja Reuters. Milijon ljudi je zapustilo svoje domove.

Al Džazira poroča, da je ponoči v Gazi umrlo 46 ljudi. Palestinski mediji dodajajo, da je bilo v napadu na hišo v Džabaliji na severu Gaze ubitih najmanj 24 ljudi, v napadu na drugo hišo na istem območju je umrlo še 10 ljudi, v napadih na še šest hiš pa še najmanj 9 ljudi, ranjenih je najmanj 45. Izraelska vojska se na navedbe še ni odzvala.

Združeni narodi so sporočili, da je v Gazi poškodovanih več kot 140.000 domov, od tega jih je skoraj 13.000 v celoti uničenih. Humanitarna kriza se v tej enklavi, kjer na le 365 kvadratnih kilometrov živi 2,3 milijona ljudi, od tega okoli milijon otrok, iz dneva v dan povečuje.

Pogled na Zahro, ki je v izraelskih napadih popolnoma uničena. Foto: Reuters
Pogled na Zahro, ki je v izraelskih napadih popolnoma uničena. Foto: Reuters

Blinken znova ponovil, da se ima Izrael pravico braniti

Ameriški državni sekretar Blinken je v petek na vprašanje, ali je Izrael doslej v svojem odgovoru upošteval zakone, ki veljajo v vojni, ponovil, da ima Izrael pravico, da se brani in zagotovi, da Hamas, ki ga podpira Iran, ne more znova izvesti napadov. "Pomembno je, da se operacije izvajajo v skladu z mednarodnim pravom, humanitarnim pravom, vojnim pravom," je dejal. "Na voljo bo dovolj časa za oceno o tem, kako so bile te operacije izvedene, a za ZDA lahko rečem, da je to za nas še naprej pomembno."

V številnih mestih po svetu potekajo shodi v podporo Palestini. Prizor je iz Sydneyja. Foto: Reuters
V številnih mestih po svetu potekajo shodi v podporo Palestini. Prizor je iz Sydneyja. Foto: Reuters

Izrael poziva svoje državljane, naj odidejo iz Egipta in Jordanije

Izraelske oblasti so pozvale svoje državljane, naj nemudoma zapustijo Egipt in Jordanijo, je danes sporočil izraelski svet za nacionalno varnost. "Izraelski svet za nacionalno varnost zvišuje stopnjo opozorila o varnosti potovanj v Egipt in Jordanijo na 4. stopnjo. Državljanom priporočamo, naj ne potujejo v ti državi, tisti, ki pa so že tam, pa naj ju nemudoma zapustijo," je sporočil svet. Izrael je že pred tem iz varnostnih razlogov sicer odpoklical svoje diplomate iz Turčije ter svoje državljane pozval, naj zapustijo državo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem odsvetujejo tudi vse nenujne poti v Maroko.