Palestinski predsednik Mahmud Abas. Foto: Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas. Foto: Reuters

Palestinski predsednik Abas je v svojem govoru poudaril, da Palestinci ne bodo razseljeni ali pregnani s svoje zemlje. "Ne bomo odšli, ne bomo odšli," je dejal zbranim.

Guterres s pozivom za oblikovanje dveh držav

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je pozval k humanitarni prekinitvi ognja na območju Gaze in k zagotovitvi neovirane dobave humanitarne pomoči civilistom, k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki so jih islamistične skupine ugrabile v Izraelu, ter k okrepitvi prizadevanj za zajezitev nasilja. Prepričan je, da je konflikt mogoče rešiti le z rešitvijo dveh držav, ene za Izraelce in druge za Palestince.

Opozoril je, da Gaza doživlja hudo humanitarno katastrofo, v kateri je umrlo na tisoče ljudi, več kot milijon pa je razseljenih. "Prišel je čas, da ukrepamo, da končamo to strašno nočno moro," je še dodal.

Voditelji v Kairu na čelu z Guterresem poudarili nujnost humanitarnega koridorja

Jordanski kralj Abdulah je v govoru obsodil, kot je rekel, svetovni molk o izraelskih napadih na enklavo, in pozval k nepristranskemu pristopu k reševanju izraelsko-palestinskega spora. "Sporočilo, ki ga sliši arabski svet, je, da so palestinska življenja manj pomembna kot izraelska," je dejal.

Ob tem je dodal, da je ogorčen in užaloščen zaradi nasilnih dejanj, ki se izvajajo nad nedolžnimi civilisti v Gazi, na Zahodnem bregu in v Izraelu. "Izraelsko vodstvo se mora enkrat za vselej zavedati, da država nikoli ne more prosperirati, če je zgrajena na temelju nepravičnosti ... Naše sporočilo Izraelcem bi moralo biti, da želimo prihodnost miru in varnosti za vas in Palestince," je še dejal jordanski kralj.

Sorodna novica Tovornjaki s humanitarno pomočjo že v Gazi. Blinken: Palestinski civilisti niso krivi.

Cilj t. i. vrha za mir, ki je bil na hitro sklican v Egiptu, je preprečitev stopnjevanja konflikta v regionalno krizo. Vrha se udeležujeta tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell ter več evropskih voditeljev, med njimi italijanska premierka Giorgia Meloni, španski premier Pedro Sanchez in grški premier Kiriakos Micotakis.

Nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Rishi Sunak se vrha ne bosta udeležila, se ga pa udeležujeta francoska zunanja ministrica in njen britanski kolega. Francoska ministrica Catherine Colonna je dejala, da je potreben humanitarni koridor za dostavo pomoči civilistom v Gazi, vzpostavitev koridorja pa bi po njenem mnenju lahko vodilo do premirja. Britanski minister James Cleverly je povedal, da je z izraelsko vlado govoril o upoštevanju mednarodnega prava in zaščiti civilistov v Gazi.

Evropski voditelji so poudarili rešitev dveh držav. Foto: Reuters
Evropski voditelji so poudarili rešitev dveh držav. Foto: Reuters

Michel: Rešitev sta dve državi

Predsednik Evropskega sveta Michel je opomnil, da je odgovornost in dolžnost vsakega, da prepreči širitev konflikta v regiji. Prepričan je, da je treba najti trajnostno rešitev za konflikt, ki temelji na rešitvi dveh držav.

Italijanska premierka Meloni je pozvala mednarodno skupnost, da se mora izogniti zaostritvi odnosov in začrtati zemljevid v smeri ustanovitve dveh držav. Brutalnost Hamasa v njegovem napadu na Izrael 7. oktobra je treba po njenih besedah ostro obsoditi.

"Noben razlog ne opravičuje terorizma, noben razlog ne opravičuje pokolov žensk in obglavljenja otrok," je dejala in opozorila, da se Hamasu ne sme dovoliti, da bi ustvaril trenja med arabskimi državami, Izraelom in Zahodom, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Meloni bo po vrhu odpotovala v Izrael, kjer se bo srečala s političnim vrhom.

Španski premier Sanchez pa je pozval k prekinitvi ognja v vojni v Gazi. "Zaščititi moramo vse civiliste, tako talce, ki se morajo vrniti k svojim družinam, kot tiste, ki trpijo na območju Gaze, in edini način, da to dosežemo, je več humanitarne pomoči in humanitarna prekinitev ognja," je pojasnil.

Foto: zajem zaslona/Reuters
Foto: zajem zaslona/Reuters

ZDA niso prišle na srečanje

Zaradi odsotnosti najvišjega uradnika glavnega izraelskega zaveznika, ZDA, in nekaterih drugih velikih zahodnih voditeljev so se znižala pričakovanja glede uspeha srečanja. ZDA, ki trenutno nimajo veleposlanika v Egiptu, zastopa odpravnik poslov njihovega veleposlaništva.

Srečanje v Kairu poskuša najti načine, kako preprečiti širšo regionalno vojno, čeprav se pričakuje, da bodo zbrani bližnjevzhodni in evropski voditelji skušali doseči skupno stališče do spopadov med Izraelom in pripadniki Hamasa.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je v svojem govoru dejal, da njegova država nasprotuje, kot je to poimenoval, razseljevanju Palestincev v egiptovsko območje Sinaj. "Egipt pravi, da rešitev za palestinsko vprašanje ni razselitev, njegova edina rešitev je pravičnost in dostop Palestincev do legitimnih pravic ter življenje v neodvisni državi."

Egipt je zaradi negotovosti ob meji z Gazo na severovzhodnem Sinaju, kjer je izbruhnil islamistični upor, ki je dosegel vrhunec po letu 2013 in je zdaj večinoma zatrt, previden. Stališče Egipta odraža arabske strahove, da bi lahko Palestinci znova zbežali ali bili prisiljeni množično zapustiti svoje domove, kot so bili med vojno leta 1948.

Michel je že v četrtek poudaril, da Egipt potrebuje pomoč, saj naj bi država morala kmalu sprejeti več deset tisoč Palestincev, ki bi želeli iz Gaze zbežati pred izraelskimi napadi.

Sorodna novica Vse bolj vre tudi na Zahodnem bregu. Vse več napadov izraelskih naseljencev na Palestince.

Sprejetje skupne izjave malo verjetno

Po poročanju Reutersa so trije diplomati dejali, da je malo verjetno, da bo sprejeta skupna izjava, saj so mnenja glede pozivov k prekinitvi ognja različna, prav tako ni strinjanja, ali naj bi izjava vključila omembo Hamasovega napada in pravice Izraela do obrambe.

Visoki uradnik EU-ja je v petek dejal, da so potekale razprave o skupni izjavi z vrha, vendar še vedno obstajajo "razlike", tako da ni jasno, ali bo na koncu sprejeto besedilo. Evropske države so se po dneh zmede in mešanih sporočil trudile doseči enoten pristop h krizi, poleg obsodbe Hamasovega napada.