Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost je po poročanju Al Džazire dejal, da je "jedrska eskalacija Irana toliko bolj skrb vzbujajoča v času, ko sile s podporo Irana nadaljujejo njihove nevarne in destabilizirajoče dejavnosti v regiji, vključno z nedavnimi smrtnosnimi napadi z letalniki in drugimi poskusi napadov v Iraku in Siriji ter napadi hutijevcev proti komercialnim ladjam v Rdečem morju".

Vodja IAEA-ja Rafael Grossi je v torek obvestil države članice organizacije o okrepljeni proizvodnji urana. Da je Iran okrepil proizvodnjo, so preverili inšpektorji IAEA-ja med obiskoma 19. in 24. decembra.

Teheran je konec novembra sporočil načrte o krepitvi proizvodnje v svojih obratih v Natanzu in Fordovu.

Od konca novembra so v obeh obratih obogatili na 60 odstotkov devet kilogramov urana. Pred tem so v povprečju na mesec obogatili tri kilograme urana. Za jedrsko bombo je sicer potrebna obogatitev do 90 odstotkov, za jedrske elektrarne pa 3,67-odstotna obogatitev.

Vodja iranske jedrske agencije Mohamad Eslami je v sredo zavrnil opozorila IAEA-ja. Dejal je, da ni Iran storil "ničesar novega" in da deluje "s skladu s pravili".

Zatrdil je, da niso ničesar spremenili in da niso vzpostavili novih zmogljivosti. "Tako kot doslej smo uran obogatili na 60 odstotkov," je dejal in ocenil, da IAEA želi z medijsko pozornostjo poročilu odvrniti pozornost javnosti z vojne na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran sicer vztrajno zagotavlja, da ne namerava ustvariti jedrske bombe.

Iran je letos upočasnil svoj program bogatenja urana kot znak dobre volje v času obnovljenih neformalnih pogovorov z ZDA o jedrskem sporazumu. Vojna v Gazi pa je okrepila tudi napetosti med Washingtonom in Teheranom.

Zaupno poročilo IAEA-ja, objavljeno prejšnji mesec, je pokazalo, da so ocenjene iranske zaloge obogatenega urana več kot 22-krat večje od količine, ki jo je določal jedrski sporazum iz leta 2015 med Iranom in svetovnimi silami, od katerega pa so ZDA izstopile v času predsednika Donalda Trumpa, čemur je sledil tudi odstop Irana.

Iran naj bi imel konec oktobra 4486,8 kilograma obogatenega urana, 693,1 kilograma več kot avgusta, piše v poročilu. Sporazum iz leta 2015 je kot dovoljeno količino določal 202,8 kilograma.

Iran se je v tistem sporazumu zavezal, da bo omejil svoj jedrski program v zameno za postopno odpravo zahodnih sankcij, a so ga ZDA z odstopom in okrepitvijo sankcij prekršile.