Izrael sistematično ruši domove palestinskih beduinov na zasedenem palestinskem ozemlju. Foto: EPA
Izrael sistematično ruši domove palestinskih beduinov na zasedenem palestinskem ozemlju. Foto: EPA

V skupni izjavi ob koncu mesečnega zasedanja Varnostnega sveta na temo konflikta na Bližnjem vzhodu so Estonija, Francija, Irska, Norveška in Združeno kraljestvo sporočili, da so "globoko zaskrbljeni, ker so izraelske oblasti v Humsi al Bakaji v dolini reke Jordan pred kratkim spet rušile in zasegle premoženje, vključno s poslopji, zgrajenimi s pomočjo sredstev EU-ja in donatorjev".

Države so izrazile zaskrbljenost tudi zaradi približno 70 ljudi, ki živijo v tej beduinski skupnosti, vključno z 41 otroki.

"Ponavljamo svoj poziv, naj Izrael preneha z rušenjem in zasegi," po poročanju Al Džazire piše v izjavi. "Ob tem pozivamo Izrael, naj omogoči poln, trajen in neoviran dostop za humanitarno pomoč do skupnosti v Humsi al Bakaji," so sporočile omenjene evropske države.

Humsa al Bakija je v dolini reke Jordan, na rodovitnem in strateško pomembnem ozemlju med Tiberijskim jezerom in Mrtvim morjem.

Sorodna novica Izraelski zid na Zahodnem bregu: varnost ali zemlja in demografska slika?

Izrael Palestincem na palestinskem ozemlju ne dovoli gradnje

V dolini reke Jordan živi po podatkih ZN-a okoli 60.000 Palestincev, a skoraj 90 odstotkov ozemlja, kjer živijo, je na t. i. območju C, ki predstavlja več kot 60 odstotkov vsega Zahodnega brega in je pod neposrednim izraelskim vojaškim nadzorom.

V tem delu zasedenega Zahodnega brega je Izrael vzpostavil zaprta vojaška območja in približno 50 nezakonitih naselij, v katerih živi 12.000 judovskih naseljencev.

Izrael Palestincem preprečuje dostop do tega območja, tudi do zemljišč, ki so v njihovi lasti. Ob tem ne smejo kopati vodnjakov ali graditi kakršne koli infrastrukture brez posebnih vojaških dovolilnic, ki pa jih je praktično nemogoče dobiti.

Med letoma 2009 in 2016 so izraelske oblasti Palestincem na omenjenem območju C gradbena dovoljenja izdale v manj kot dveh odstotkih od več kot 3300 prošenj, kažejo podatki izraelske organizacije proti izraelskim naselbinam Mir zdaj, ki se sklicuje na uradne podatke.

Vsemu, kar je zgrajeno brez dovoljenja, od povečanj domov do šotorov, poslopij za živali ali sistemov za namakanje, grozi rušenje, ki ga izvede izraelska vojska.

Samo lani je zaradi izraelskega rušenja domove izgubilo skoraj 800 Palestincev, med katerimi so 404 mladoletniki.

V petek je zaskrbljenost zaradi izraelskih rušenj in zasegov zemlje izrazil tudi odposlanec ZN-a, Norvežan Tor Wennesland. "Pozivam Izrael, naj preneha z uničevanjem domov in zasegi premoženja Palestincev po vsem okupiranem Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, in da omogoči Palestincem, da razvijajo svoje skupnosti," je dejal.

Spodaj si oglejte posnetek uničenja palestinske beduinske skupnosti Kirbet Humsa na začetku februarja. Video: Reuters