Kosovski deček s kosovsko in ameriško zastavico v rokah. Foto: EPA
Kosovski deček s kosovsko in ameriško zastavico v rokah. Foto: EPA
Mnoge vzhodnoevropske države za svojo odločitev, da so priznale Kosovo, 'krivijo' tudi pritisk ZDA. Foto: EPA
Češki predsednik Vaclav Klaus (na sliki s srbskim kolegom Tadićem) se je po češkem priznanju neodvisnosti Kosova Srbiji skorajda opravičeval. Foto: EPA

Odstavljena vlada je namreč Kosovu priznala neodvisnost kljub drugačnim stališčem večine parlamentarnih strank, javnosti in predsednika države, zaradi česar se odpira možnost ponovne preučitve sporne odločitve Prage, je povedal Filip za Frankfurtske Novice.



Vaclav Klaus odločno proti
Češki predsednik Vaclav Klaus, velik nasprotnik priznanja kosovske neodvisnosti, ne namerava podpisati poverilnega pisma in v Prištino poslati češkega veleposlanika, še pišejo Novice. Naj spomnimo: Klaus je lani po češkem priznanju kosovske neodvisnosti v praškem časniku Mlada Fronta Dnes objavil svoj blog, naslovljen "Kako me je sram".

O vprašanju kosovske neodvisnosti naj bi razsojalo Mednarodno sodišče ZN-a. Turčija je medtem prejšnji teden namignila, da bi po razsodbi ZN-a ponovne preučitve Kosova lahko dobile nesluten zagon. Nekateri pravni strokovnjaki menijo, da bi razsodba lahko tlakovala pot orjaškim tožbam držav, ki so Kosovo priznale.

Priznanje vsilili Američani?
Češka namreč ni prva vzhodnoevropska država, ki zdaj na svoje priznanje gleda skeptično. Tudi poljski in slovaški premier sta pred kratkim namignila, da so njunima državama priznanje Kosova "vsilile" (oz. v primeru Slovaške skušale vsiliti) zahodne sile - ZDA in njene zahodnoevropske zaveznice.

"Vsi imamo dvome glede Kosova. Morda le pri Američanih ni videti, da bi imeli kakršne koli dvome," je dejal poljski premier Donald Tusk le nekaj dni pred poljskim priznanjem Kosova. Slovaški premier Robert Fico je evropske države takrat obsodil, da so se "takoj priključile ameriški strani". Slovaška Kosova sicer nazadnje ni priznala. Na Madžarskem je ameriški veleposlanik April Foley v tistem času dvignil kar nekaj prahu z izjavo, da ZDA "upajo in pričakujejo, da bo Madžarska priznala Kosovo", kar je zvenelo kot zahteva.

Rehn išče evropsko perspektivo za Kosovo
Filipove izjave so prišle na dan le nekaj dni pred srečanjem ministrov EU-ja, na katerem bo glavna tema pogovorov vstop balkanskih držav v EU. Evropski komisar Olli Rehn je pred srečanjem povedal, da bi morali pri Balkanu vztrajati z evropsko perspektivo. Ob tem je še dodal, da obstaja možnost, da bo do jeseni EU izvedel študijo, kako doseči evropsko perspektivo tudi za Kosovo.

Spodnji dom češkega parlamenta je v torek sredi češkega predsedovanja EU-ju izglasoval nezaupnico vladi premiera Mirka Topolanka. Za padec desnosredinske vlade je glasoval 101 poslanec, proti pa 96 poslancev.

K. S.