CDU je z bavarsko sestrsko stranko CSU na septembrskih volitvah dobil 311 sedežev v 631-članskem parlamentu, kar ni dovolj, da bi sam oblikoval vlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
CDU je z bavarsko sestrsko stranko CSU na septembrskih volitvah dobil 311 sedežev v 631-članskem parlamentu, kar ni dovolj, da bi sam oblikoval vlado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Angela Merkel
Leta 2009 so socialdemokrati, potem ko so bili štiri leta v vladi kanclerke Merklove, doživeli najslabši izid na volitvah do zdaj. Foto: EPA

uvedba minimalne plače 8,5 evra bruto na uro.

Krščanski demokrati (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel, ki so zmagovalci parlamentarnih volitev, menijo, da bi morala biti minimalna plača nezavezujoča in omejena na posamezne industrijske panoge oziroma regije. Uvedbi zakonsko določene minimalne plače ostro nasprotuje tudi nemška industrija.

"Če bomo minimalno plačo uvedli čez noč, bo ogroženih okoli milijon delovnih mest," je v ponedeljek dejal vodja nemške gospodarske zbornice (DIHK) Martin Wansleben.

Po napovedih bodo socialdemokrati (SPD) v koalicijskih pogajanjih zahtevali tudi uvedbo možnosti dvojnega državljanstva, enako plačilo za moške in ženske, ukrepe za izboljšanje skrbi za starostnike ter več vlaganj v infrastrukturo in izobraževanje. SPD je sicer naredil korak nazaj glede zahteve po zvišanju davka za bogate.

Druga sporna točka bi utegnila biti porazdelitev ministrskih položajev. SPD naj bi želel dobiti finančno ministrstvo, pa tudi ministrstvi za delo in za družino.

Neuspešna pogajanja z Zelenimi
CDU je z bavarsko sestrsko stranko CSU na septembrskih volitvah dobil 311 sedežev v 631-članskem parlamentu, kar ni dovolj, da bi sam oblikoval vlado. Pripravljalni pogovori z Zelenimi so se pretekli teden končali neuspešno. V parlament se je prebila tudi Levica, s katero pa nihče ne želi oblikovati koalicije.

Krščanskim demokratom so tako preostala le še pogajanja s socialdemokrati. 75 pogajalcev Konzervativne unije CDU in CSU ter socialdemokrati se bodo sestajali v 12 skupinah in štirih podskupinah. Če bodo pogajanja uspešna, bi se lahko končala do konca novembra, nato pa bo o koalicijski pogodbi odločalo še 470 tisoč članov socialdemokratske stranke.

Novo vlado pa bi morala biti oblikovana najpozneje do božiča. Če bodo pogajanja uspešna, bo Nemčijo tretjič po drugi svetovni vojni vodila velika koalicija. Leta 2005 so pogajanja o oblikovanju koalicijske vlade trajala 65 dni.

Začetek koalicijskih pogajanj v Nemčiji
Začetek koalicijskih pogajanj v Nemčiji