Papež Frančišek je poudaril, da je njegova mirovna pobuda duhovne narave, ki bi lahko olajšala oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Foto: Reuters
Papež Frančišek je poudaril, da je njegova mirovna pobuda duhovne narave, ki bi lahko olajšala oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež Frančišek je Peresa in Abasa povabil na skupno molitev v vatikanske vrtove. Foto: Reuters

.

Papež Frančišek je povabil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in izraelskega predsednika Šimona Peresa k skupni molitvi, ki je v nedeljo popoldne potekala v vatikanskih vrtovih. Na vrtu v osrčju Vatikana se je zbrala skupina judov, muslimanov in kristjanov, ki so vsak po svoje in tudi skupaj molili za mir v nemirni deželi, katere konflikt je generator svetovne nestabilnosti.

"Mir zahteva več poguma kot vojna"
"Ustvarjanje miru zahteva pogum, veliko več kot vojskovanje. Kliče po pogumu in klic: da za srečanje in ne za spopad, da za pogajanja in ne za sovražnosti, da za spoštovanje dogovorov in ne za izzivalne poteze, da za odkritosrčnost in ne za dvoličnost. Za vse to je potrebno veliko poguma, zahteva moč in vztrajnost," je papež Frančišek med nagovorom pozval obe strani k dialogu za prepotrebni mir.

"Mir je najvišja odgovornost naše vesti in za naše ljudi," je še poglavar Rimskokatoliške cerkve položil na srce predsednikoma, ki se predtem nista sešla že dve leti.

Povabilo med obiskom svete dežele
Predsednika je na skupno duhovno srečanje povabil med nedavnim obiskom Izraela in Palestine. Z molitvijo naj bi kljub novim napetostim skušali premostiti desetletja nezaupanja med sprtima stranema. Papež Frančišek je ob napovedi skupne molitve poudaril, da gre za izključno duhovno pobudo in nikakor ne za poskus Vatikana, da posreduje v bližnjevzhodnem sporu.

"Sanje o miru ne smejo umreti"
Abas je v pogovoru za italijanski dnevnik La Repubblica izrazil upanje, da bo skupna molitev sporočilo vernikom vseh treh velikih ver, da sanje o miru ne smejo umreti. "Upamo, da bo ta molitev resnično lahko pomagala Izraelu, da se bo odločil. Sam sem s Peresom podpisal mirovne sporazume iz Osla in v vrtu Bele hiše leta 1993, a je izvršna oblast v Izraelu še vedno v rokah nasprotnikov teh sporazumov," je dejal Abas.

Palestinski predsednik je papeževo pobudo označil za izjemno pogumno. "Nič nas ne bi smelo ustaviti pri iskanju rešitev, ki bi obema narodoma, Izraelcem in Palestincem, omogočile bivanje v lastni državi in na mednarodno priznanem ozemlju, vključno z Jeruzalemom," je še dodal Abas.

Odnosi med Izraelci in Palestinci so se še poslabšali
Skupna molitev, katere pobudnik je papež Frančišek, se bo zgodila v času, ko so se odnosi med Izraelci in Palestinci z oblikovanjem nove palestinske vlade narodne enotnosti, ki je nastala na podlagi spravnega dogovora med Fatahom in islamističnim gibanjem Hamas, še poslabšali. Ker so v vlado sprejeli tudi gibanje Hamas, so Izraelci v četrtek objavili razpis za gradnjo 1.500 novih domov v judovskih naselbinah v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu.

Srečanje v Vatikanu bo tudi eno zadnjih opravil predsednika Peresa, ki se poslavlja od položaja, saj bo izraelski kneset že v torek volil novega predsednika.