Škotska ustava bi začela nastajati po razglasitvi neodvisnosti, proces pa bi nadzoroval neodvisni škotski parlament. Škotska vlada bo v tem postopku le
Škotska ustava bi začela nastajati po razglasitvi neodvisnosti, proces pa bi nadzoroval neodvisni škotski parlament. Škotska vlada bo v tem postopku le "eden izmed številnih glasov", saj bi morala ustava "odražati vrednote škotskega ljudstva". Foto: Reuters

Načrt med drugim navaja, da se bodo škotski ministri skupaj s strankami in civilno družbo z britansko vlado pogajali o pogojih neodvisnosti.
Izid pogajanj bo "ustavnopravna platforma", v kateri bi opredelili delitev premoženja in obveznosti, nove globalne odnose, vključno z EU-jem, in škotsko vztrajanje pri monarhiji.

"Načrt škotske vlade ni kredibilen"
Dokument Prihodnost Škotske: od referenduma k neodvisnosti in ustavi znova poziva London k čimprejšnjemu začetku pogovorov o postopkih, ki bodo pripeljali do samostojne Škotske.
Britanski premier David Cameron je to že zavrnil, medtem ko je Alistair Darling, vodja kampanje "Boljši skupaj", ki si prizadeva ohraniti Veliko Britanijo v zdajšnji obliki, poudaril, da načrt škotske vlade ni kredibilen.

"Trdijo, da lahko v manj kot letu dni prekineš vezi s preteklostjo in vzpostaviš nekaj popolnoma novega. Ko razmišljate o pokojninah, delitvi dolga, obrambe, da ne rečemo Evrope - vse to so vprašanja, pri katerih škotska vlada ne bo povedala svojega mnenja do konca leta, kar je manj kot deset mesecev pred referendumom," je bil kritičen Darling.

Z njim se strinja tudi vodja škotskih liberalnih demokratov Willie Rennie, ki trdi, da škotska vlada močno podcenjuje kompleksnost pogovorov. Pogajanja bodo zajela 14.000 mednarodnih pogodb, vprašanje valute, delitve premoženja, članstva v Natu in sedežev mednarodnih organizacij. "Trditi, da bodo vse to spremenili v le 16 mesecih, je absurdno," je prepričan.