Aasad je svoje privržence zbral na shodu v središču Damaska. Foto: EPA
Aasad je svoje privržence zbral na shodu v središču Damaska. Foto: EPA
Sirija
Ananov načrt predvideva umik težkega orožja z naseljenih območij. Foto: EPA

Posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan je Varnostni svet ZN-a pozval, naj nujno odobri odhod opazovalne misije v Sirijo in sirskega predsednika Bašarja Al Asada pozove, naj spoštuje vseh šest točk njegovega mirovnega načrta, vključno z umikom vladnih sil in težkega orožja z naseljenih območij.

Ananov tiskovni predstavnik Ahmad Favzi je sicer dejal, da je predhodna skupina opazovalcev ZN-a, ki bi štela do 30 članov, že pripravljena na odhod v Sirijo. Predhodnica naj bi pripravila vse potrebno za prihod opazovalne misije, v kateri naj bi sodelovalo do 250 opazovalcev, njihova naloga pa bi bila pomoč pri ohranjanju miru.

Favzi je še povedal, da je Anan v videokonferenci VS-ju ZN-a dejal, da je navzočnost opazovalcev na terenu nujna za nadzorovanje razmer, "glede na krhek mir, ki, kot kaže, prevladuje". Ocenil naj bi tudi, da Damask tehnično ne spoštuje njegovega mirovnega načrta, da pa je krhka prekinitev ognja "priložnost, ki jo je treba izkoristiti".

Obenem je Anan po navedbah Favzija poudaril, "da se mora nadaljevanje navzočnosti sirskih oboroženih sil, vključno s topništvom, v naseljenih območjih in okoli njih, takoj končati, prav tako pa se morajo končati vse kršitve, vključno z aretacijami, mučenjem in ugrabitvami".

Nemirno premirje
Iz Sirije so sicer kljub relativnemu miru spet poročali o incidentih. Na ulicah različnih sirskih mest so se namreč kljub zaostrenim varnostnim razmeram zbrali protivladni protestniki, v spopadih med sirsko vojsko in protestniki pa je umrlo pet ljudi.

Protestniki, ki so zahtevali odhod predsednika Al Asada, so se zbrali v predmestju Damaska, v pristaniškem mestu Latakia, na različnih območjih provinc Homs, Dara, Hama in Idlib.

Resolucija bo počakala
Kljub napovedim, da bi Varnostni svet ZN-a lahko na petkovem zasedanju sprejel resolucijo o napotitvi opazovalcev ZN-a v Sirijo, Rusija tudi na tokratnem zasedanju zavrača nov predlog Zahoda. Po navedbah ruskega veleposlanika v ZN-u Vitalija Čurkina osnutek resolucije o Siriji "zahteva še veliko dela", razprava o njej pa bi se lahko nadaljevala v soboto.

Rusija hoče kratko resolucijo, le da omogočijo namestitev nekaj opazovalcev na terenu, je poudaril Čurkin. "Potem pa smo dobili osnutek, ki je bil podroben opis mandata misije," je še dejal in dodal, da morajo o resoluciji, ki so jo predlagale ZDA, Velika Britanija in Francija, še razpravljati.

"Gotovo, takšna oblika resolucije zahteva veliko dela," je poudaril ruski predstavnik in dodal, da predlog resolucije ni v skladu z njihovim razumevanjem, "da je treba danes nekaj hitro narediti, da bi na teren poslali nekaj ljudi".