Skrb okoljevarstvenikov se je še okrepila po lanski jedrski krizi na Japonskem. Foto: EPA
Skrb okoljevarstvenikov se je še okrepila po lanski jedrski krizi na Japonskem. Foto: EPA

Namestnik bolgarskega finančnega ministra Vladislav Goranov je po seji vlade sporočil, da bodo na istem kraju zgradili termoelektrarno na plin.

Ruski jedrski reaktor, ki bi ga morali namestiti v nuklearko Belene, bodo namestili v že obstoječo nuklearko Kozloduj, s čimer bodo njeno moč povečali na 3.000 megavatov.

Projekt gradnje elektrarne Belene je bil najprej predlagan še v času komunizma, zaustavil pa se je leta 2009, ko je iz projekta zaradi negotovosti pri financiranju izstopil nemški RWE, ki je bil glavni investitor.

V projekt naj bi nato vstopil ruski Rosatom, a se Bolgarom z Rusi ni uspelo dogovoriti o pogojih. Sofija je računala na ceno okoli pet milijard evrov, medtem ko je ruska stran stroške investicije izračunala na 6,3 milijarde evrov. Začetek gradnje je bil večkrat prestavljen.

V četrtek bo zaradi ustavitve projekta bolgarski minister za gospodarstvo in energetiko Deljan Dobrev odpotoval v Moskvo ter ruski strani pojasnil odločitev bolgarske vlade.

Bolgarski okoljevarstveniki so odločitev pozdravili, saj naj bi bila elektrarna pri kraju Belene zgrajena na potresnem območju. Zaskrbljenost nad gradnjo druge nuklearke v državi se je okrepila po lanski jedrski katastrofi v Fukušimi na Japonskem.

Namestnik bolgarskega ministra za gospodarstvo in energetiko Valentin Nikolov je povedal, da že iščejo vlagatelje za plinsko elektrarno.