Ustavitev rafinerije v Baiji bo vplivala na vso državo. Foto: EPA
Ustavitev rafinerije v Baiji bo vplivala na vso državo. Foto: EPA

Napadalci so rafinerijo v provinci Salahedin severno od Bagdada napadli ob pol petih zjutraj po tamkajšnjem času in podstavili bombe v eno izmed enot rafinerije. Eksplozija je povzročila ogenj, ki je močno poškodoval rafinerijo in povsem ustavil njeno delovanje. Ogenj je 50 gasilskih vozil gasilo več kot pet ur, odpravljanje škode pa naj bi bilo precej dolgotrajno.

"To je velika izguba za vso državo. Vsa iraška mesta so odvisna od nje," je povedal guverner province Ahmed Al Jubouri. Rafinerija v Baiji je ena treh največjih v Iraku, v njej napolnijo več kot 150.000 sodčkov nafte na dan.

"Napad je del terorističnega načrta, katerega cilj so iraške naftne enote. Spodkopati želi ministrstvo za nafto, ki je uspelo zadovoljiti domače povpraševanje po nafti," je v izjavi zapisal minister za nafto Abdul Karim Luaibi.

Uporniki ogrožajo ambicije Bagdada
Bagdad je podpisal večmilijardne pogodbe z mednarodnimi naftnimi družbami, da bi povečal črpanje nafte na 12 milijonov sodčkov na dan v naslednjih nekaj letih. Uspešnost projekta je odvisna tudi od tega, ali bo iraškim oblastem uspelo zavarovati rafinerije in drugo infrastrukturo pred uporniki.

Pred leti je imela mednarodna teroristična mreža Al Kaida tolikšno moč v Baiji, da je lahko ustrahovala delavce v tamkajšnji rafineriji in si prilaščala proizvode, ki jih je nato prodajala v sosednih državah, z dobičkom pa financirala svoj upor.