Od marca lani je bilo v nasilju v Siriji ubitih več kot 36.000 ljudi. Foto: EPA
Od marca lani je bilo v nasilju v Siriji ubitih več kot 36.000 ljudi. Foto: EPA

"Upam, da lahko Kitajska igra dejavno vlogo pri reševanju dogodkov v Siriji," je dejal Brahimi na srečanju s kitajskim zunanjim ministrom Jang Džječijem.

Jang je dejal, da bi morala mednarodna skupnost polno sodelovati in da bi morala posredniške napore podpreti z večjim občutkom nujnosti in odgovornosti.

"Vpletene strani bi morale čim prej določiti ugledne predstavnike, ki bi bi prišli z načrtom za politično tranzicijo s pomočjo odposlanca Brahimija in mednarodne skupnosti," je dejal kitajski zunanji minister in izrazil prepričanje, da so politični kanali edini realističen način za rešitev krize v Siriji.

Kitajska je sicer zadržana do vmešavanja v notranje zadeve drugih držav. Skupaj z Rusijo sta že uporabili pravico do veta v Varnostnem svetu in tako preprečili stopnjevanje pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Novembra naj bi Brahimi VS-ju predložil nove predloge, s katerimi bi sirske upornike in režim prisilili k dialogu.

Prejšnji teden je Brahimi z uporniki in režimom dosegel dogovor o štiridnevnem premirju med muslimanskim praznikom kurban bajram, a se nobena stran ni držala svojih zavez, tako da orožje ni utihnilo.