Jicak Rabin je dobil skupaj s Šimonom Perezom in Jaserjem Arafatom leta 1994 Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Jicak Rabin je dobil skupaj s Šimonom Perezom in Jaserjem Arafatom leta 1994 Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA

Levičarski aktivisti so vpili "sramota", ko je Hagai Amir zapuščal zapor Ajalon južno od Tel Aviva. Pred zaporom so bili poleg družine izpuščenega zbrani tudi levičarski in desničarski aktivisti. Amir, ki je bil leta 1996 obsojen, ker je bratu pomagal ugotoviti, kako ubiti Rabina, je pozneje za izraelski radio povedal, da je ponosen na svoje dejanje.

Amirju so leta 2006 kazen podaljšali za pol leta, ker je bil obsojen zaradi groženj s smrtjo nekdanjemu premierju Arielu Šaronu, medtem ko se je Izrael leta 2004 pripravljal na umik iz Gaze.

Desničarji zadovoljni, levičarji ogorčeni
"Tu smo, da preprečimo novega Jigala Amirja. Moramo vedeti, da tudi danes ta moški ne obžaluje svojih dejanj ali se opravičuje za njih. Ima podporo rabinov in drugih, ki verjamejo vanj. Še vedno ni odplačal svojega dolga družbi. Ni ubil le premierja, ampak celotno demokracijo," je dejal generalni sekretar stranke Meretz Dror Morag, ki je bil tudi med protestniki.

Rabinova hči Dalia je dejala, da Hagaia Amirja ne bi smeli nikoli izpustiti. "Ljudje, kot je on, sodijo za rešetke za vedno," je povedala. Na drugi strani je desničarski aktivist Noam Federman prepričan, da si Hagai Amir "zasluži, da ga izpustijo in da mu čestitajo".

Desničarski ekstremist Jigal Amir je Rabina ustrelil 4. novembra 1995 po mirovnem shodu v podporo mirovnemu sporazuma iz Osla in rešitvi izraelsko-palestinskega vprašanja z ustanovitvijo dveh držav.

Jigal Amir, ki zaradi svojega dejanja nikoli ni izrazil obžalovanja, v zaporu blizu Ramle služi dosmrtno kazen. Brata Amir sta hotela Rabinovi vladi preprečiti, da bi dala Palestincem zemljo, za katero sta menila, da jo je Izraelcem dal Bog.