Vojaki skupaj z več tisoč zdravstvenimi delavci med Brazilce delijo štiri milijone letakov, na katerih oblasti ljudem pojasnjujejo nevarnosti okužbe z virusom. Foto: Reuters
Vojaki skupaj z več tisoč zdravstvenimi delavci med Brazilce delijo štiri milijone letakov, na katerih oblasti ljudem pojasnjujejo nevarnosti okužbe z virusom. Foto: Reuters

Med 31.555 obolelimi z virusom Zika v Kolumbiji, ki ga prenaša komar ščitar (Aedes aegypti), je 5.013 nosečnic. Slovenski znanstveniki so pred dnevi prvi na svetu dokazali, da virus Zika pri plodu povzroča mikrocefalijo oziroma možganske okvare ploda. Kolumbija ima 48 milijonov prebivalcev.

V Braziliji, ki ima 200 milijonov prebivalcev, pa se je boju proti virusu Zika danes pridružilo več kot 220.000 vojakov, ki ljudi seznanjajo z nevarnostmi okužbe. Do zdaj so v tej južnoameriški državi potrdili 462 primerov mikrocefalije, več kot 3.800 jih preučujejo.

Vojaki ne bodo šli v favele
Vojaki skupaj z več tisoč zdravstvenimi delavci med Brazilce delijo štiri milijone letakov, na katerih oblasti ljudem pojasnjujejo nevarnosti okužbe z virusom. Med drugim skušajo ljudem dopovedati, da se morajo še posebej izogibati mlakam in zbiralnikom vode, saj so ta prava gojišča za nevarne komarje.

Zbiralnikov vode je še posebej veliko v revnih favelah, kjer pogosto ni prenovljenih kanalizacijskih in vodovodnih sistemov. A ravno tja naj bi vojaki danes ne šli, saj bi utegnili pri tem izbruhniti spopadi s preprodajalci mamil, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Moto vladne kampanje - Nič Zike
Po informacijski kampanji in opredelitvi glavnih žarišč okužbe naj bi v prihodnjih dneh in tednih sledila druga faza, v kateri bo okoli 50.000 vojakov na posebej prizadetih območjih s posebnimi insekticidi uničevalo komarje in mesta, kamor odlagajo jajčeca.

Kot še piše DPA, je moto vladne kampanje "Nič Zike", a pot do tega cilja bo še dolga. Virus oziroma komarji, ki ga prenašajo, naj bi se razširili na že kar 80 odstotkov ozemlja te ogromne južnoameriške države, število okužb pa ocenjujejo od pol milijona do 1,5 milijona.