Vlada želi s prepovedjo zmanjšati popivanje med Britanci. Foto: EPA
Vlada želi s prepovedjo zmanjšati popivanje med Britanci. Foto: EPA
Zagovorniki zdravega življenjskega sloga so prepričani, da bi morala vlada uvesti minimalno ceno za enoto alkohola. Foto: EPA
Britanci imajo veliko težavo s čezmernim uživanjem alkoholnih pijač, predvsem preveč pijejo mladi. Foto: EPA

Za vlado so največji kamen spotike visoki popusti: v nekaterih trgovinah je bil paket piva zaradi njih celo cenejši od vode. Po novem pa bo v supermarketih in pooblaščenih trgovinah za prodajo alkohola prepovedana prodaja pijač pod določeno minimalno ceno: 440-mililitrska pločevinka piva tako ne bo smela biti cenejša od 50 penijev (približno 50 centov), steklenica vina od 2,24 funta (2,70 evra), steklenica vodke ali druge žgane pijače pa bo morala stati najmanj 10,16 funta.

Iz ukrepa, ki bo začel veljati 6. aprila, so izvzeta piva, ki imajo 1,2 odstotka ali manj alkohola, in prodaja alkoholnih pijač v brezcarinskih trgovinah na letališčih, letalih in ladjah.

"Prepoved prodaje alkohola pod minimalno ceno, ki je vsota vladnih dajatev in davka na dodano vrednost, bo ustavila najhujše primere škodljivega, zelo poceni pijančevanja," je dejal pristojni minister Norman Baker. Ob tem je dejal, da državo kriminalna dejanja, povezana z alkoholom, letno stanejo 11 milijard funtov.

Po uradnih ocenah naj bi vlada z novim ukrepom posredno privarčevala 5,3 milijona funtov v zdravstveni blagajni in 3,6 milijona funtov zaradi zmanjšanja kršitev zakonodaje.

Predlog minimalne cene za enoto alkohola padel v vodo
Vlada je že lani poleti predstavila načrte za takšno prepoved in bila deležna hudih kritik, ker ni uvedla minimalne cene za enoto alkohola. Zagovorniki boja za zdravje so takrat obtožili ministre, da so se vdali pritiskom proizvajalcev pijač.

Takrat je zdravstveno združenje Alcohol Health Alliance dejalo, da bo imela alternativa predlogu o minimalni ceni, torej prepoved prodaje pod minimalno določeno ceno, dejansko le minimalne pozitivne posledice na porabo alkohola.

Že sama vlada je namreč ocenila, da bo uvedena prepoved prizadela le 1,3 odstotka vse prodane pijače, predvsem v supermarketih, kar pa v praksi vendarle pomeni 220 milijonov litrov prodanih alkoholnih pijač letno.

Ministri opozarjajo, da je prodaja pod ceno velika gospodarska in socialna težava. Študija britanskega urada za varstvo konkurence iz leta 2008 je pokazala, da je kar šest od sedmih verig supermarketov prodajalo alkoholne pijače 12 odstotkov pod minimalno ceno. Ob tem na vladi poudarjajo škodljivo vlogo poceni alkohola za mlade ljudi.

Vlada le zapravlja čas?
"Ideja, da se bomo s prepovedjo prodaje poceni alkohola spopadli z alkoholizmom, je smešna, povzroča zmedo in je skoraj nemogoča. Poleg tega pa ta poročila kažejo, da bo prepoved vplivala le na odstotek prodanih alkoholnih izdelkov v trgovinah in supermarketih, pri čemer pa sploh ne bo imela vpliva na pijače, ki so med mladimi najbolj priljubljene," je do novosti kritičen Eric Appleby iz nevladne organizacije Alcohol Concern.

Ob tem dodaja, da vlada tako le zapravlja čas, saj mednarodne raziskave kažejo, da je uvedba minimalne cene za enoto alkohola tisto, kar potrebujemo za reševanje življenj in znižanje stopnje kriminala.