Iran zatrjuje, da je pripravljen na morebiten napad, ki bo tudi
Iran zatrjuje, da je pripravljen na morebiten napad, ki bo tudi "kaznoval". Foto: EPA

Britanski levousmerjeni časopis piše dan po tem, ko je izraelski časopis Haaretz pisal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu med člani svoje vlade išče podporo za napad na iranske objekte.

Izrael se namreč čuti ogroženega od Irana zaradi njegovega jedrskega programa, za katerega v Teheranu trdijo, da je miroljubne narave, medtem ko so na Zahodu prepričani, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja.

Guardian, ki se pri pisanju sklicuje na vire pri britanskem obrambnem ministrstvu, je poročal, da bi ZDA ob morebitnem napadu na Iran zaprosile za vojaško pomoč Velike Britanije, ki bi jo nato tudi dobile. ZDA bi lahko tudi zaprosile za dovoljenje za napad z britanskega atola Diego Garcia v Indijskem oceanu, ki so ga Američani že uporabljali v spopadih na Bližnjem vzhodu.

V pričakovanju poročila o Iranu
Prihodnji teden bo Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje.

Konec tedna je New York Times poročal, da naj bi ZDA razmišljale o napotitvi več vojaških ladij na območje, ob tem pa si prizadevajo za okrepitev vojaških stikov s šestimi zalivskimi državami: Savdsko Arabijo, Kuvajtom, Bahrajnom, Katarjem. Združenimi arabskimi emirati in Omanom.

Vir blizu britanske vlade je Guardianu zaupal, da je Iran "nepričakovano odporen" proti sankcijam Zahoda, ki tudi ni bil uspešen s poskusi, da bi spodkopali iranski jedrski program bogatenja urana, vsaj ne toliko, kot so sprva pričakovali.