Kriminalisti si med drugim obiskovali celo domače kraje umrlih otrok, da bi se spoznali z okolico in življenjem drugih družinskih članov. Foto: EPA
Kriminalisti si med drugim obiskovali celo domače kraje umrlih otrok, da bi se spoznali z okolico in življenjem drugih družinskih članov. Foto: EPA

Prakso je uvedla in izvajala posebna tajna služba britanske policije, ki so jo sicer razpustili leta 2008. Njeni pripadniki so dolga leta pregledovali rojstne liste in potrdila o smrti, da bi našli otroke, ki bi najbolj ustrezali njihovi izmišljeni identiteti.

Kriminalisti obiskovali domače kraje umrlih otrok
S prevzeto identiteto - imeli so njihove osebne dokumente in vozniška dovoljenja z njihovimi imeni - so se nato infiltrirali v različne protestne in nezakonite skupine. Med drugim so obiskovali celo domače kraje umrlih otrok, da bi spoznali okolico in življenje drugih družinskih članov.

Najnovejše razkritje bo najverjetneje znova sprožilo burno razpravo o policistih pod krinko, ki so se vključevali v protestne skupine. Od leta 2011, ko so razkrili, da je eden izmed policistov med svojim delom s številnimi ženskami razvil intimna razmerja, so sprožili že 15 ločenih preiskav.

Starši niso vedeli
Keith Vaz
, vodja parlamentarnega odbora, ki preiskuje tovrstno delovanje policistov, meni, da je nujno nemudoma obvestiti starše vpletenih otrok. "Brezčutno in kruto bi bilo to informacijo skrivati pred njimi," je dejal za The Guardian. Njegov odbor bo v zvezi z najnovejšimi razkritji zaslišal predstavnico britanske policije. Primer že preiskuje poseben odbor britanskega parlamenta.

Kot je za The Guardian dejal eden izmed dveh pripadnikov posebne enote,
je bilo celotno dogajanje primerljivo z delovanjem nekdanje vzhodnonemške obveščevalne službe Stasi.