Princ Andrew je mlajši sin kraljice Elizabete in peti v vrsti za britanski prestol. Foto: EPA
Princ Andrew je mlajši sin kraljice Elizabete in peti v vrsti za britanski prestol. Foto: EPA
Epstein je svoj čas veljal za enega najbogatejših investicijskih bankirjev na svetu. Foto: Reuters

Tožnica, ki je tožbo na floridsko sodišče vložila anonimno ta teden, trdi, da jo je Epstein med letoma 1999 in 2002 redno spolno zlorabljal ter jo kot spolno sužnjo posojal tudi številnim drugim vplivnežem z vsega sveta. Gre sicer za zadnjo v dolgi vrsti obtožb žensk, ki trdijo, da jih je zlorabljal in izkoriščal ameriški multimilijonar, ki je nekoč veljal za najbogatejšega investicijskega bankirja. Epstein je bil sicer leta 2008 obsojen zaradi nagovarjanja mladoletne prostitutke.

Dokument s prošnjo za razširitev aktualne nove tožbe proti tožilstvu, ki je obravnavalo Epsteinov primer, navaja, da je bila omenjena ženska "kot mladoletnica prisiljena v spolne odnose s princem" v Londonu, New Yorku in na zasebnem karibskem otoku v lasti Epsteina. Tožba sicer ni uperjena proti princu Andrewu, ampak zgolj proti tožilstvu. Mlajši brat princa Charlesa je sicer že leta 2011 za Vanity Fair zanikal kakršen koli spolni stik z mladoletnicami, povezanimi z Epsteinom. Buckinghamska palača obtožb danes ni želela komentirati, njen predstavnik pa je dejal le, da kraljeva družina ne bi nikdar komentirala pravnih zadev, ki potekajo.

Pometeno pod preprogo
Se pa je oglasil še en tesni Epsteinov sodelavec, naveden v tožbi, profesor prava s Harvarda in ugleden odvetnik, ki je Epsteinu tudi svetoval, kako odgovoriti na FBI-jevo preiskavo, Alan Dershowitz. Dershowitz, obtožen spolnih odnosov z mladoletnico in opazovanja zlorabe drugih mladoletnic, je za Guardian zatrdil, da so obtožbe proti njemu "popolna laž in izmišljotina": "Nikdar je nisem spoznal. Ne poznam je. Nikdar nisem seksal z mladoletno osebo. Ta oseba si je to izmislila iz nič, zlohotno in z namenom izsiliti denar od gospoda Epsteina."

Tesen odnos princa Andrewa z Epsteinom, ki ga je obiskal tudi po njegovi izpustitvi iz zapora leta 2009, v Veliki Britaniji že dalj časa dviga prah. Vojvoda Yorški je v preteklosti že bil obtožen, da se je srečal z Epsteinovimi mladimi žrtvami in da je morda vedel za spolne zlorabe. Se pa je tokrat njegovo ime prvič pojavilo v sodnih dokumentih kot dejavni udeleženec v Epsteinovi spolni dejavnosti.

Leta 2006 je FBI odprl preiskavo zaradi obtožb, da Epstein že leta plačuje za spolne odnose z mladoletnicami v svoji vili v Palm Beachu. Do naslednjega leta je tožilstvo našlo že 40 deklet, ki naj bi jih Epstein nezakonito priskrbel, a so morali leta 2008 preiskavo opustiti, potem ko je Epstein s tožilstvom sklenil sporni dogovor. Po tem dogovoru je milijonar priznal manjši prekršek - nagovarjanje mladoletne, 14-letne prostitutke - in odslužil 13 mesecev zaporne kazni.

Številne izmed njegovih domnevnih žrtev so v tem času z Epsteinom dosegle zunajsodne poravnave, dve pa sta vložili skupno tožbo proti tožilstvu, ki naj bi kršilo pravice žrtev, ko je sklenilo tajni dogovor z Epsteinom, ne da bi se predtem posvetovalo z žrtvami.