Iskanje trupel se nadaljuje naprej. Foto: EPA
Iskanje trupel se nadaljuje naprej. Foto: EPA
Cecilia Malmström
Evropska komisarka Cecilia Malmström namerava obiskati Lampeduso. Foto: EPA
249 ponesrečencev pred obalo Lampeduse

"Državam članicam bom predlagala, da organizirajo veliko varnostno in reševalno operacijo v Sredozemskem morju, od Cipra do Španije," je napovedala evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Notranji ministri Evropske unije so se sestali na srečanju, kjer bodo razpravljali o perečem vprašanju prebežnikov in beguncev po tragediji pri Lampedusi.

Pred italijanskim otokom Lampedusa so potapljači v ponedeljek našli še 38 trupel ponesrečenih prebežnikov, s čimer se je skupno število žrtev tragedije povečalo na 232.

Po pričakovanju italijanskih oblasti se bo število žrtev še povečalo, saj je več deset trupel še vedno ujetih v podpalubju ladje, ki je potopljena 40 metrov globoko.

Ladja z okoli 500 prebežniki iz Somalije in Eritreje se je potopila v četrtek, potem ko je na krovu najprej izbruhnil požar. Nesrečo je preživelo 155 ljudi.

Pravil za politično zatočišče se ne bo spreminjalo
"Prosila bom za podporo in finančno pomoč za izvedbo operacije, s katero bi rešili več življenj,"
je dejala Malmströmova in dodala, da bi operacijo izvedla agencija EU-ja za zunanje meje Frontex.

Po tragediji so kljub pozivom o spremembi migracijske politike države članice EU-ja, predvsem severne Evrope, zavrnile predlog o spremembi pravil za pridobitev azila, s čimer bi olajšale položaj Italiji.

Prav Italija je pod največjim pritiskom prebežnikov, saj skušajo prek nje vstopiti v Evropsko unijo. "Mislim, da ni čas za takšno spremembo glede azila," je dejala evropska komisarka.

"Dogovor Dublin II ne bo spremenjen," je bil odločen nemški minister za notranje zadeve Hand-Peter Friedrich. V skladu z omenjenim dogovorom morajo države, kamor se zatečejo nezakoniti priseljenci, obravnavati njihove prošnje za azil in jim zagotoviti nastanitev. Kot je poudaril Friedrich, je Nemčija država, ki obravnava največ prošenj za politično zatočišče v Evropi.

Podobno mnenje sta izrazila tudi švedski in danski notranji minister, Tobias Billström in Morten Modskov. "Evropska unija ima vse potrebne instrumente, da se spopade s tem vprašanjem," je dejal Modskov. "Glede azilne politike se morajo vse države odrezati tako dobro kot Švedska in Nemčija," je bil odločen Billström.

Med 28 državami članicami jih 24 nasprotuje spreminjanju pravil glede pridobivanja azila, o katerih bodo razpravljali notranji ministri.

Evropska komisarka je še napovedala, da bo države članice pozvala, da storijo "vse, kar je v njihovi moči" glede nameščanja več beguncev, in pri tem dodala, da glede tega "polno odgovornost danes sprejema le šest ali sedem držav".

Je bilo ukrepanje ustrezno?
Italija je pozvala evropske partnerice k solidarnosti. V EU-ju trdijo, da so storili že ogromno in upajo na reševanje podobnih vprašanj predvsem z novim nadzornim sistemom Eurosur, ki naj bi začel delovati še letos. Nadzoroval bo odprto morje in severnoafriško obalo s satelitskimi posnetki in brezpilotnimi letali.

Sicer pa se marsikdo v EU-ju sprašuje o ustreznosti ukrepanja italijanskih oblasti, na primer, kako je mogoče, da ladje niso pravočasno opazili. Podobna vprašanja lahko pričakuje danes italijanski minister Angelino Alfano v Luksemburgu.

Val nezakonitih priseljencev na italijansko južno obalo medtem še ne poneha. V pristanišče sicilijanskega mesta Catania je danes zjutraj priplul tanker, ki je na morju rešil 250 beguncev, večinoma iz Sirije in s palestinskih ozemelj.

249 ponesrečencev pred obalo Lampeduse