Ker je ponesrečeno rusko letalo v Egiptu Airbusovo, v uradni preiskavi sodelujejo tudi Francozi in zdaj iz njihovih vrst prihajajo izjave, ki potrjujejo teorijo o podtaknjeni bombi. Foto: Reuters
Ker je ponesrečeno rusko letalo v Egiptu Airbusovo, v uradni preiskavi sodelujejo tudi Francozi in zdaj iz njihovih vrst prihajajo izjave, ki potrjujejo teorijo o podtaknjeni bombi. Foto: Reuters
Kogalimavia (Metrojet) let 9268
Čeprav so Rusi in Egipčani poudarjali, da naj se počaka na prve izsledke uradne raziskave, se dogodki in izjave dnevno zapletajo in krepijo sume, da je polet 9268 iz Šarm el Šejka v Sankt Peterburg res prekinila podtaknjena bomba na letalu. Foto: Reuters
Šarm el Šejk
Polete v Šarm el Šejk je ustavila večina držav, Rusija pa bo očitno začasno zaustavila ves letalski promet z Egiptom, kar še krepi sume, da se je Metrojetov airbus A321 res ponesrečil zaradi podtaknjene bombe. Foto: Reuters
Šarm el Šejk
Evakuacijo britanskih turistov je v četrtek odobril premier David Cameron po zasedanju sveta za nacionalno varnost. Foto: Reuters
Evakuacija turistov iz Šarm el Šejka
Adria Airways ustavila polete v Šarm el Šejk

Televizija France 2, agencija AFP in drugi francoski mediji so govorili z različnimi preiskovalci, ki imajo dostop do črnih skrinjic oz. podatkov, ki jih je prejel proizvajalec ponesrečenega letala Airbus. "Vse je normalno, popolnoma normalno med poletom in nato nenadoma ni ničesar več. To napeljuje na brutalnost nenadnega dogodka," je povedal francoski agenciji AFP vir blizu preiskave in dodal, da je na nekaterih fotografijah ostankov mogoče videti ostanke naluknjanih delov, ki so iz notranjosti leteli navzven. "Vse to podpira teorijo o eksplozivni napravi," je dodal vir AFP-ja.

Še neposrednejši je bil preiskovalec, ki je osebno poslušal posnetke iz črne skrinjice. "Na posnetku naprave se jasno sliši hrup eksplozije ob koncu poleta," je izjavil za televizijo France 2, pri tem pa je pojasnjeno, da vzorec eksplozivnega hrupa ni bil skladen z eksplozijo motorja, kar še okrepi domnevo o podtaknjeni bombi na krovu airbusa A321 družbe Kogalimavija.

Rusija prekinila letalski promet z Egiptom
Na priporočilo vodje ruske obveščevalne službe FSB je predsednik Vladimir Putin ukazal ustaviti letalski promet z Egiptom, kjer se je v soboto še iz neznanega vzroka ponesrečilo rusko letalo.

"Dokler ne vemo pravega vzroka, kaj se je zgodilo, mislim, da je primerno, da ustavimo ruske polete v Egipt," je sporočil vodja Zveznega varnostnega urada (FSB) Aleksander Bortnikov. Samo pol ure po objavi njegovega razmišljanja v povezavi s sobotno nesrečo poleta 9268 družbe Kogalimavija/Metrojet na Sinaju, pri čemer je umrlo 224 potnikov in članov posadke, večinoma Rusov, je prišel iz Kremlja ukaz o ustavitvi letalskega prometa z Egiptom.

Pripravlja se načrt za evakuacijo Rusov
Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal začasno ustavitev poletov iz Rusije v Egipt in obratno, sočasno je predsednikov urad sporočil, da se bo oblikoval mehanizem za morebitno evakuacijo ruskih državljanov iz Egipta, kjer jih je trenutno po podatkih Kremlja kar 45 tisoč. Hkrati bodo ruski varnostni organi pomagali Egipčanom, da bo čim prej zagotovljena varnost v tamkajšnjem letalskem prometu.

Adria ustavila polete, MZZ odsvetuje Šarm el Šejk
V Adrii Airways so odpovedali jutrišnji polet v Šarm el Šejk. Na podlagi razpoložljivih informacij tako iz javno dostopnih virov kot iz komunikacije z drugimi letalskimi prevozniki Adria Airways do preklica ne bo opravljala letalskih prevozov na letališče Šarm el Šejk v Egiptu, so sporočili iz slovenskega letalskega prevoznika.
Slovensko zunanje ministrstvo je danes objavilo opozorilo, da začasno odsvetujejo vsa potovanja v egiptovsko letovišče Šarm el Šejk, dokler ne bo znanih več informacij o razlogih sobotnega strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajskim polotokom.

Britanci in Američani sumijo podtaknjeno bombo
Natančni vzroki nesreče letala airbus A321 ruske družbe Kogalimavija še vedno niso znani, a nekateri zahodni obveščevalci imajo podatke, ki napeljujejo na teroristično dejanje, saj naj bi na letalu tik pred vzletom nekdo podtaknil bombo. Letalo je strmoglavilo le 23 minut po vzletu iz priljubljenega letovišča na Sinajskem polotoku, plovilo je razpadlo že v zraku, ostanki pa so razpršeni daleč naokrog v puščavi.

Britanski in ameriški obveščevalci so prepričani, da je letalo strmoglavilo zaradi eksplozije bombe, to pa sklepajo glede na podatke, ki so jih prestregli v komunikaciji med skrajneži na Sinajskem polotoku. Da bi bila lahko vzrok nesreče bombna eksplozija, meni tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je v radijskem pogovoru dejal, da resno proučujejo to možnost. Rusija in Egipt po drugi strani opozarjata, da je še prezgodaj govoriti o vzrokih strmoglavljenja, dokler se ne konča uradna preiskava.

IS prevzel odgovornost, a za sestrelitev, ne bombo
Egiptovske oblasti so pred desetimi meseci okrepile varnostne ukrepe na letališču v Šarm el Šejku na zahtevo britanskih oblasti, je med obiskom Londona povedal egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki meni, da je britanska prepoved poletov v letovišče nepravična, vendar vseeno razume zaskrbljenost Britancev.

Britanski preiskovalci proučujejo možnost, da je nekdo z dostopom do oddelka s prtljago, tik preden je letalo vzletelo, nastavil bombo na prtljago. Takoj po nesreči so pripadniki sinajske veje skrajne skupine Islamska država sporočili, da so odgovorni za strmoglavljenje, pri čemer je IS zatrjeval, da je letalo sestrelil, kar pa so varnostni analitiki tako v Egiptu in Rusiji kot na Zahodu zavrnili kot nemogoče, saj džihadisti nimajo protiletalskega sistema, ki bi lahko sestrelil letalo na višini 9144 metrov, kolikor je znašala višina ponesrečenega airbusa A321. Islamska država je zaradi vojaškega posredovanja v Siriji pozivala k vojni proti Rusiji, predtem pa tudi proti ZDA.

V Šarm el Šejku okoli 20 tisoč britanskih turistov
Britanske oblasti medtem skušajo v sodelovanju z Egiptom zagotoviti evakuacijo britanskih turistov, ki so ostali ujeti v Šarm el Šejku, potem ko je London v sredo prekinil letalske povezave s Sinajem. Britanske letalske družbe bodo iz Šarm el Šejka v domovino prepeljale britanske turiste, ki jih je v priljubljenem egiptovskem rdečemorskem letovišču ostalo še 20.000.

Na poletu domov dovoljena le osebna prtljaga
Evakuirani britanski potniki bodo lahko imeli pri sebi le ročno prtljago, medtem ko bo preostala prtljaga prišla za njimi s posebnimi letali. Tudi nizozemski prevoznik KLM je potnikom na svojih poletih iz Kaira v Amsterdam danes dovolil le še ročno prtljago.

Pri omejevanju potovanj v Šarm el Šejk so se Britancem pridružile tudi druge države. Francija in Belgija sta svojim državljanom odsvetovali nenujna potovanja v letovišče, Nizozemska je opozorila pred potovanji prek tamkajšnjega letališča, medtem ko je nemška letalska družba Lufthansa ustavila polete svojih hčerinskih družb.



Evakuacija turistov iz Šarm el Šejka
Adria Airways ustavila polete v Šarm el Šejk