Polet družbe Kogalymavia Šarm el Šejk-Sankt Peterburg se je tragično končal 23 minut po vzletu, umrlo je vseh 217 potnikov in 7 članov podružnice, velika večina je bila Rusov. Foto: EPA
Polet družbe Kogalymavia Šarm el Šejk-Sankt Peterburg se je tragično končal 23 minut po vzletu, umrlo je vseh 217 potnikov in 7 članov podružnice, velika večina je bila Rusov. Foto: EPA
Je v letalu eksplodirala bomba?

"Počakajte nekaj mesecev, da preiskava pripelje do prvih zaključkov," sporoča Aleksander Neradko, vodja ruske letalske agencije Rosaviacija, ki vodi preiskavo letalske nesreče Metrojeta Airbus A321, ki je v soboto strmoglavil 23 minut po vzletu iz Šarm el Šejka, pri čemer je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke. Neradko je tudi zagotovil, da bodo vse ostanke letala preverili, ali so na njih sledi morebitnega razstreliva.

Tudi Kremelj ne mara ugibanj
"Kakršno koli razlago tega, kaj se je zgodilo, in vzrokov za to lahko nudi le preiskava in ta za zdaj še ni sporočila ničesar,"
je v imenu Kremlja sporočil tudi prvi govornik Dmitrij Peskov in vse različne teorije označil zgolj za ugibanja, ki ne prispevajo k poteku preiskave, temveč samo ustvarjajo zmedo in dvome v javnosti, tako v ruski kot mednarodni.

V sredo so mediji namreč obširno poročali o informacijah iz vrst obveščevalnih služb ZDA in Velike Britanije, ki sumijo, da se je nesreča najverjetneje zgodila zaradi na letalu podtaknjene bombe, a pri tem so prav vsi dodali pogojnike.

Britanski zunanji minister Philip Hammond je tik pred prihodom egiptovskega predsednika Abdela El Sisija v London napovedal ustavitev vseh poletov iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk zaradi suma, da je rusko letalo uničila "eksplozivna naprava". Tudi po mnenju ameriških obveščevalcev je letalo uničila bomba, ki jo je podstavila skrajna skupina Islamska država (IS) ali katera izmed njenih podružnic.

Številne letalske družbe so prekinile polete v priljubljeno obmorsko letovišče ob Rdečem morju, nekatere države, med njimi tudi Nemčija, so posvarile državljane pred potovanjem v Šarm el Šejk in raziskovanjem polotoka Sinaj, na katerem že več let poteka upor islamistov, ki so v zadnjem letu prisegli zvestobo zloglasni Islamski državi.

Britanci v petek po svoje turiste
Britanske letalske družbe naj bi tako v petek odšle po britanske turiste, ki so ostali v egiptovskem letovišču Šarm elŠejk, potem ko so britanske oblasti v sredo prekinile vse polete v in iz tega kraja. Pri Easyjetu načrtujejo devet poletov iz Šarm el Šejka. Dva sta bila že tako ali tako predvidena, dva sta bila predvidena v sredo, še pet pa so jih organizirali dodatno za prevoz britanskih turistov, ki se želijo vrniti v domovino.

Tudi družba Monarch načrtuje izvedbo petih poletov - dva sta bila redno načrtovana, še trije pa bodo dodatni leti. Predstavnik te letalske družbe je sicer opozoril, da še niso povsem prepričani, da bodo polete lahko izvedli.

Sinajska provinca IS-a je tako prevzela odgovornost in zatrdila, da je sestrelila letalo, a sta tako Egipt kot Rusija zavrnila to kot propagando, saj po do zdaj znanih podatkih niti matični IS na ozemlju Sirije in Iraka ne razpolaga s protiletalskim orožjem, ki bi bil zmožen sestrelitve letala na 9.144 metrih. Na tej višini se je namreč nad osrednjim Sinajem izgubil stik z letalom in sledil je hiter padec ter razpad plovila že v zraku.

Je v letalu eksplodirala bomba?