Svet
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Niger
Ozemeljski spor ni nikoli predstavljal vira napetosti med Burkina Fasom in Nigrom. Foto: EPA

Dodaj v

Burkina Faso in Niger zadovoljna z rešitvijo ozemeljskega spora

"Odhajamo kot dobri prijatelji, zelo dobri prijatelji"
16. april 2013 ob 21:26
Haag - MMC RTV SLO, STA

Burkina Faso in Niger sta izrazila zadovoljstvo z razsodbo Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v sporu o meji med državama, ki sega še v čase francoske kolonizacije.

V zelo tehnični razsodbi je sodišče razmejilo ozemlje obeh držav na območju, ki se razteza na okoli 380 kilometrih, kar je več kot polovica dolžine skupne meje. V razsodbi je ICJ obema državama dal vzrok za zadovoljstvo, čeprav je razsodba nekoliko v prid Burkina Fasu, posebno ker je v nasprotju z željami Nigra dobil večji dostop do reke Sirba, pritoka veletoka Niger.

"Menim, da je sodišče pravično razdelilo ozemlje. Nekaj smo pridobili na severu, nekaj izgubili na jugu. Zmagali sta obe državi, ker ni več spora o meji," je v odzivu dejal nigrski minister za pravosodje Marou Amadou, ki je v Haagu spremljal razglasitev razsodbe. Po njegovih besedah ozemeljski spor ni bil nikoli vir velikih napetosti med državama.

"Odhajamo kot dobri prijatelji, zelo dobri prijatelji. Pogosto je bila zmeda, predvsem glede varnostnih sil, patrulj in pobiranja davkov. Zdaj je vsega tega konec," je po razsodbi dejal minister Burkina Fasa za ozemeljsko administracijo in varnost Jerome Bougouma.

Državi sta poskušali več desetletij sami razrešiti spor o meji in sta tudi ustanovili skupno tehnično komisijo v ta namen, a so se vedno pojavila razhajanja glede določenih obmejnih znamenj, saj sta strani različno tolmačili nekatere kolonialne dokumente.

20. julija 2010 sta državi nato vložili skupno tožbo na ICJ in zaprosili sodišče, da določi mejo v osrednjem delu.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
IndyBob
# 16.04.2013 ob 23:00
Cestitke!
namib 05
# 17.04.2013 ob 07:05
bravo tako se dela
Volcano
# 17.04.2013 ob 09:16
Ko bi to slišali na zaključni razsodbi arbitraže med nami in našimi južnimi sosedi, bi začel verjeti v pravljice...
Bivši uporabnik
# 17.04.2013 ob 07:28
Afriko Afričanom in ne neokolonialnim korporacijam.
shalom
# 17.04.2013 ob 08:25
Čestitke!
Kazalo