Radimir Čačić, nekdanji podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo, mora za rešetke zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom. Foto: EPA
Radimir Čačić, nekdanji podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo, mora za rešetke zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom. Foto: EPA

Hrvaški politik je nesrečo povzročil leta 2010 na Madžarskem, kot prvo pa ga je obsodilo madžarsko sodišče, z današnjo odločitvijo pa je sodba zagrebškega sodišča, ki je potrdilo predhodno razsodbo sodišča v Kaposvaru na Madžarskem, postala pravnomočna.

Čačića so obsodili na 22 mesecev zapora, za rešetkami pa bo moral preživeti vsaj polovico tega časa, preden bo lahko zaprosil za pogojni izpust. Še tri leta po izpustitvi iz zapora pa ne bo smel voziti avtomobila.

Dva človeka umrla, voznica preživela
Radimir Čačić je nesrečo povzročil 8. januarja 2010 na avtocesti Nagykanisza-Budimpešta, ko se je s svojim avtomobilom chrysler zaletel v vozilo madžarske registracije. V madžarskem vozilu škoda fabia so bili trije ljudje - zaradi posledic nesreče sta umrla 81-letna ženska in 60-letni moški, voznica fabie je nesrečo preživela.

Takoj odstopil s položaja
Tožilstvo je trdilo, da Čačić ni prilagodil vožnje razmeram na cesti, zato je zanj zahtevalo od enega do pet let zapora, Čačić pa se je branil, da je trčil zaradi megle in da ni vozil prehitro. Takoj po objavi pravnomočne razsodbe na Madžarskem sredi novembra lani pa je odstopil s položaja podpredsednika hrvaške vlade in ministra za gospodarstvo.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo Čačić poslan za rešetke in v katerem zaporu bo odslužil svojo kazen - jasno je le, da bo šlo za polzaprti oddelek.