Cameron je Nigerijo in Afganistan označil za izjemno skorumpirani državi, nigerijska civilna družba pa je ravno nekaj dni pred njegovo izjavo Camerona pozvala, naj prepreči britansko omogočanje pranja denarja nigerijskih skorumpiranih politikov. Foto: Reuters
Cameron je Nigerijo in Afganistan označil za izjemno skorumpirani državi, nigerijska civilna družba pa je ravno nekaj dni pred njegovo izjavo Camerona pozvala, naj prepreči britansko omogočanje pranja denarja nigerijskih skorumpiranih politikov. Foto: Reuters
Muhamad Buhari
Nigerijski predsednik Muhamad Buhari je znova zatrdil, da se bo njegova vlada še naprej ostro borila proti korupciji. Zahvalil se je britanski vladi za njeno dozdajšnjo pomoč pri odkrivanju ukradenega denarja, ki se "skriva" v britanskih bankah, hkrati pa od Londona pričakuje, da bo še naprej sodeloval z nigerijskimi oblastmi. Foto: Reuters
false
London bo v četrtek gostil mednarodni protikorupcijski vrh, opozicija pa opozarja, da ima Velika Britanija sama umazane roke zaradi svojih davčnih oaz. Foto: Reuters
Nigerija
Letos marca je revizija pokazala, da nigerijska državna naftna družba državi dolguje 25 milijard ameriških dolarjev, ki so poniknili v poneverbah in sumljivih poslih. Foto: Reuters
Britanska kraljica okarala Kitajce
Britanska kraljica: Kitajci so bili nesramni

Premier se je s kraljico Elizabeto II. v Buckinghamski palači pogovarjal o dogodku, ki bo v četrtek, posnetek pa je prišel v javnost. "V Britanijo prihajajo voditelji nekaterih izjemno skorumpiranih držav ... Nigerije in Afganistana, verjetno dveh najbolj skorumpiranih držav na svetu," je po poročanju BBC-ja dejal Cameron.

Ob Cameronu je med pogovorom stal tudi canterburyjski nadškof Justin Welby, ki je po Cameronovi izjavi o Nigeriji posredoval: "A ta predsednik ni skorumpiran ... močno se trudi." Predsednik spodnjega doma parlamenta John Bercow je dejal: "Predvidevam, da prihajajo na svoje stroške?"

Medtem pa je v javnost prišel še posnetek kraljice Elizabete II., ki je v pogovoru s policistko kitajske diplomate v času obiska kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Veliki Britaniji označila za "zelo nesramne". Višje rangirana policistka je kraljici opisala, kako so kitajski diplomati predčasno odšli s sestanka z britansko veleposlanico na Kitajskem Barbaro Woodward. "Bili so zelo nesramni do veleposlanice," je dodala kraljica. Kraljičina izjava je prišla v javnost po Cameronovi izjavi o skorumpiranosti Nigerije in Afganistana.


Buhari: Britanske banke naj vrnejo ukraden denar

Iz omenjenih držav so že prišli odzivi. Nigerijski predsednik Muhamed Buhari, ki je bil lani na položaj izvoljen ravno z obljubami o boju proti korupciji, je dejal, da je bil zaradi Cameronove izjave "šokiran". Nigerijska vlada je osramočena, je dejal. Cameron je verjetno opisoval Nigerijo pred njegovim prihodom na oblast, je sporočil Buhari in nadaljeval, da ne bo zahteval opravičila, ampak ga bolj zanima vrnitev (nigerijskega) ukradenega denarja, ki je v britanskih bankah. Pri tem pričakuje pomoč britanske vlade.

Za Afganistan takšna oznaka nepoštena
Z afganistanskega veleposlaništva v Londonu so sporočili, da je boj proti korupciji ena glavnih prioritet predsednika Ašrafa Ganija. Afganistan naj bi močno napredoval v boju proti korupciji na institucionalni ravni, zato je takšna oznaka Afganistana "nepoštena", so sporočili z veleposlaništva.

Organizacija Transparency International je v letu 2015 na lestvici skorumpiranih držav Afganistan uvrstila na 167. mesto pred Somalijo in Severno Korejo, Nigerijo pa na 136.

Britanska vlada že skuša zmanjšati škodo, ki jo je povzročila Cameronova nediplomatska poteza. Kot so sporočili, je premier dejal, da sta predsednika Nigerije in Afganistana "prepoznala stopnjo korupcije, s katero se srečujeta v svojih državah".

Nigerijski pozivi, naj Velika Britanija ne omogoča korupcije
Nekaj dni pred Cameronovo izjavo o skorumpiranosti Nigerije in Afganistana pa je britanski časnik The Times objavil članek o pozivu nigerijske civilne družbe Cameronu, naj Velika Britanija prepreči pranje denarja nigerijskih skorumpiranih politikov z vlaganjem na britanskem trgu. Predstavniki 95 nigerijskih skupin so britanskega premierja pozvali, naj uredi stvari doma, preden pridiga preostanku sveta o korupciji, piše v članku, ki je bil objavljen 28. aprila.

Velika Britanija namreč z odprtimi rokami sprejema denar, pridobljen s korupcijo, opozarja nigerijska civilna družba. "Protikorupcijski vrh je tako priložnost, da veliki finančni centri priznajo svojo vlogo v omogočanju korupcije," so sporočili iz Nigerije.

Opozicija: Konservativci ne morejo pridigati o korupciji
Opozicijska Delavska stranka pa je sporočila, da je to, da konservativna vlada organizira protikorupcijski vrh, kot, da bi dali "lisico na čelo kurnika". Kot poudarjajo laburisti, vlada ne želi sprejeti potrebnih ukrepov, da bi zaprla britanske davčne oaze, ki po besedah ministrice vlade v senci za mednarodni razvoj Diane Abbott "skupaj sestavljajo največjo mrežo finančnih tajnosti na svetu".

Transparency International sicer sporoča, da so rezultati Velike Britanije glede korupcije različni. Potrebno je konkretno ukrepanje glede utaje davkov in davčnih tajnosti, še posebej po razkritju afere o panamskih dokumentih. Transparency International še opozarja, da je nujno zaščititi živižgače, ki izpostavijo korupcijo, še poroča BBC.

Britanska kraljica okarala Kitajce
Britanska kraljica: Kitajci so bili nesramni