Med mladimi Britanci od 16 do 24 leta starosti je stopnja brezposelnosti skoraj 17 odstotkov. Foto: EPA
Med mladimi Britanci od 16 do 24 leta starosti je stopnja brezposelnosti skoraj 17 odstotkov. Foto: EPA
David Cameron
Cameron se na majskih volitvah poteguje za svoj drugi petletni mandat. Foto: EPA

Vsi med 18 in 21 letom, ki bodo brez dela najmanj pol leta, ne bodo upravičeni do prejemanja nadomestila za brezposelne, dokler se ne prijavijo za pripravništvo ali opravijo javnih del, med drugim pripravo obrokov za ostarele ai pomoč v človekoljubnih organizacijah.

Britanska vlada želi na ta način zagotoviti, da se 50.000 mladih, ki so "v največji nevarnosti, da začnejo življenje na socialnih ugodnostih", zaveda, da bodo do teh upravičeni le ob iskanju službe ali opravljanju javnih del, poroča britanski The Guardian.

Prosilci za državno pomoč bodo morali od prvega dneva prijave na zavodu za zaposlovanje opravljati najmanj 30 ur javnih del na teden in poleg tega deset ur nameniti iskanju službe.

Vsak prijavljeni bo prejemal nadomestilo, ki bo enako nadomestilu za mlade brezposelne in sicer 57,35 funtov oziroma skoraj 78 evrov na teden.

Red in disciplina
Po besedah britanskega premierja bodo spremembe prispevale k zmanjšanju brezposelnosti med mladimi in odvisnosti od države. Sam si želi, da bi se tako končala ustaljena pot od šolskih vrat do zavoda za zaposlovanje in nato do življenja na socialni podpori.

"Od prvega dneva se morajo zavedati, da socialne ugodnosti niso enosmerna cesta. Seveda jim bomo pomagali, a ne na način nekaj za nič. Treba bo vračati svoji skupnosti," je dejal premier, ki je prepričan, da mladi potrebujejo delovne izkušnje ter red in disciplino, kar je mogoče le tako, da pridejo vsak dan na delo.

Volitve pred vrati
Cameron je svoj načrt predstavil v sklopu priprav na predvolilno kampanjo pred majskimi parlamentarnimi volitvami in v govoru o vladnih načrtih za zajezitev dolgoročne brezposelnosti med mladimi.

Laburisti očitajo konservativcev, da s tem ne bodo pripomogli pri zagotavljanju "resnih služb" za mlade. Sami predlagajo obvezno zagotovilo delovnega mesta za mlade brezposelne, kar bi financirali z obdavčenjem nagrad bankirjev.