Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 17 glasov Ocenite to novico!
Kadirov je na mestu predsednika Čečenije nasledil svojega očeta, ko mu je bilo komaj 30 let. Foto: Reuters
Kadirov se je s svojim očetom med prvo čečensko vojno boril proti Rusom, potem pa zamenjal strani. Foto: Reuters
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je zaslovel (tudi) s pomočjo resničnostnega šova Pripravnik (The Apprentice) in krilatico "Odpuščen si", ki jo je izrekel ob koncu vsake epizode. Foto: Reuters
Trumpov Pripravnik je mreža NBC vrtela med letoma 2004 in 2015. Foto: AP

Dodaj v

Čečenski vodja izbral desno roko s pomočjo resničnostnega šova

Šov tudi kot priložnost za slikanje Kadirova v lepši luči
26. november 2016 ob 12:13
Moskva - MMC RTV SLO

Na ruski televiziji je potekal resničnostni šov Ekipa, v katerem so po vzoru Trumpovega šova Pripravnik iskali najbolj usposobljenega nadobudnega poslovneža. A če je bil prvotni namen ameriškega izvirnika vseeno zabava gledalcev, je šlo pri njeni ruski različici bolj zares - s šovom so namreč iskali desno roko čečenskega vodje Razmana Kadirova.

Končni zmagovalec je ta teden postal 24-letni Filip Varičenko, ki bo zdaj prevzel službo kot vodja čečenske agencije za strateški razvoj, vsem šestim, ki so prišli v ožji izbor, pa bodo ponudili delo v Čečeniji.

Kot navaja postaja Rusija 1, so 16 finalistov izbrali med več kot tisoč prijavljenimi, nato pa so se v osmih epizodah udarili med seboj v vrsti nalog - med drugim so morali predstaviti načrt za razvoj Čečenije v prihodnjih letih in reševati zahtevna poslovna vprašanja.

A Kadirov je bil zelo jasen, da mu tudi najboljši politični um prav nič ne koristi, če je oseba "šibkega duha", zato so tekmovalce postavili tudi pred fizične izzive, ne le mentalne - prebresti so morali deročo reko, stopiti v boksarski ring, se pomeriti v vzdržljivostnih športih, lokostrelstvu in ježi.

Ženske brez večjih možnosti
V širšem naboru tekmovalcev so bile tudi štiri ženske, a kot poroča Guardian, se zdi, da že od začetka niso imele realnih možnosti za zmago, saj je Kadirov izjavil, da je naloga ženske biti gospodinja, in priznal, da se mu zdi malo verjetno, da bi ženska lahko v Čečeniji prevzela kakšen vodstveni položaj. Med zadnjih šest finalistov se ni uvrstila nobena izmed tekmovalk.

Za pomoč pri izzivih je TV-postaja rekrutirala več ruskih zvezdnikov, na neki točki se je tekmovalcem pridružil tudi namestnik ruskega premierja Igor Šuvalov, ki je z njimi razpravljal o gospodarskem potencialu regije.

40-letni čečenski vodja slovi kot zelo nepopustljiv in oster, prejšnji mesec se je denimo znašel pod plazom kritik, ker je svoje tri mlade sinove poslal v ring, kjer so se morali v televizijskem prenosu spopasti s tekmeci v mešanih borilnih veščinah, in to brez rokavic ali kakršne koli zaščite. Turnir je osvojil Kadirov desetletni sin Ahmad, ki je za zmago nokavtiral nekega drugega dečka.

Dobrodušen, a oster, ko je potrebno
TV-šov Ekipa je kontroverznega Kadirova predstavila kot priljudnega in dobrodušnega voditelja, modrega vodjo regije, ostrega, ko je to potrebno, a zaščitniškega do svoje družine. Zdelo se je, da je del poante šova tudi prikazati Kadirova, ki se je s svojim očetom med prvo čečensko vojno boril proti Rusom, pozneje pa zamenjal strani, v bolj pozitivni luči.

Pod skoraj desetletno vladavino Kadirova je Čečenija dosegla napredek in bila korenito prenovljena, se pa kritiki pritožujejo nad njegovim diktatorskim slogom in javnim sramotenjem svojih kritikov.

Režim Kadirova zaznamujejo tudi oporečni sodni procesi, ugrabitve in zunajsodni poboji. Prav može iz enega izmed Kadirovih polkov obtožujejo, da so lani pred Kremljem umorili opozicijskega vodjo Borisa Nemceva.

Januarja je Kadirov dejal, da bi morali ruske opozicijske voditelje obravnavati kot izdajalce in sovražnike ljudstva, mesec dni pozneje pa je šel še dlje in na svojem Instagramu objavil fotografijo opozicijskega voditelja Mihaila Kasjanova pod lupo ostrostrelca. Pozneje je dejal, da je šlo za šalo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
m72
# 26.11.2016 ob 12:39
"Naše politike bi morali dati na takšen resničnostni šov. ..."

Saj ga že imamo. Na tretjem je Kmetija 2 :-))
SEL
# 26.11.2016 ob 12:32
Naše politike bi morali dati na takšen resničnostni šov. ...pa da vidimo kdo bi se kvalificiral vsaj za finale. :-) :-) :-)
Politik meglomešec ja lahko vsak.
stefko84
# 26.11.2016 ob 12:40
Medtem pa so EU poslanci izglasovali resolucijo, ki je podlaga za cenzuro ruskih medijev. Evropa se je vrnila v čas sežiganja knjig.
nuLanuLa
# 26.11.2016 ob 12:46
Edini model, ki je prišel k Putinu v trenirki. Največja črna pika Putina.

Kremelj je sam ustvaril svojo Islamsko državo
nocoment78
# 26.11.2016 ob 13:14
Izsolan vohun FSB
Ramus
# 26.11.2016 ob 13:24
Kadirov se je s svojim očetom med prvo čečensko vojno boril proti Rusom, potem pa zamenjal strani

Težka mafija,...
Anar Hija
# 26.11.2016 ob 13:03
V Sloveniji se zdi, da smo na takšen način dobili predsednika Republike...
zapatist
# 26.11.2016 ob 14:04
Predsednik ISIS znotaj Rusije in veliki prijatelj Putina za katerega opravlja umazane naloge.
Majestic12
# 26.11.2016 ob 12:50
@komso

Ta tvoj "zvesti ruski lev" je najprej pobijal Ruse kot muhe. Hitro se lahko njegova "zvestoba" spet obrne, odvisno kako bo veter pihal.
Skippy
# 26.11.2016 ob 13:35
Kadirov je zvesti ruski lev s kavkaza. Velik borec proti uvoženemu đihadizmu.

Saj nisi resen. Najprej je bil borec proti Rusiji, potem pa je sprevidel, da islamizem veliko lažje uveljavlja, če je kao za Rusijo.
Henrik
# 26.11.2016 ob 13:34
US of A in Rossijska federacja - dve strani istega kovanca.
Drumpf in Putjin - isto sr*nje, drugo pakovanje.
Ljudje so znoreli.
Tadeusz
# 26.11.2016 ob 13:05
Kadirov po svoji miselnosti in dejanjih zlahka konkurira Stalinu v mladih letih. Ne vrjamete? Poglejte njegov instagram profil, vsak komentar je odveč.
Ples
# 26.11.2016 ob 14:56
saj je Kadirov izjavil, da je naloga ženske biti gospodinja,

Še en pravi dec ... ccc
Komisar
# 26.11.2016 ob 14:04
No ja, Kadirov. Ruski elitnež, populist, džihadist.
SF-SN
# 26.11.2016 ob 12:42
@stefko84
Medtem pa so EU poslanci izglasovali resolucijo, ki je podlaga za cenzuro ruskih medijev. Evropa se je vrnila v čas sežiganja knjig.

Kaj v čas sežiganja knjig, kmalu bomo vzpostavili Ministrstvo resnice.
Orwel se obrača v grobu
gesan
# 26.11.2016 ob 15:39
m72
# 26.11.2016 ob 12:39
"Naše politike bi morali dati na takšen resničnostni šov. ..."

Saj ga že imamo. Na tretjem je Kmetija 2 :-))
........................................
.....
Pardon, imam pripombo.
To ni "Kmetija" ampak kmetavzarija.

In to je velika razlika. Kmet je kmet, kmetavzar pa kmetavzar.
Ne smemo mešat.

Kmet je ponosen, da je kmet, kmetavzar pa bo na vse kriplje hotel prikrit to kar je in se dela vse kaj drugega, tudi poštenega pa čeprav od poštenja nima niti za en majhen a na repu besede.
luxmundi
# 26.11.2016 ob 15:26
@ zapatist,

Kadirov je zelo sporen človek še iz časov čečenskih vojn, obstajajo posnetki, kako enote pod vodstvom Kadirova pobijajo ruske ujetnike. Kasneje, ko je bila vojna izgubljena, se je povsem podredil Kremlju v zameno za nekakšno paradržavno tvorbo znotraj RF, kjer ima sam precejšen vpliv. Na glavi ima precej "masla", ampak da Kadirova označiš za pripadnika IS je pa smešno. Kadirov je predvsem trda roka Kremlja v Čečenski republiki, in svojo funkcijo dolguje samo Putinu osebno. Če ne bo ubogal, bo zamenjan.

Glede IS pa to - point je v tem, da je precej Čečenov (nekateri govorijo celo o številki 20k) dejansko odšlo v Sirijo, tam se borijo tako na strani IS, Nusre, ali pa celo v samostojnih bataljonih. Ti Čečeni so ostanki upora, ki je pripeljal do čečenskih vojn, in so pod sponzorstvom arabskih držav prevzeli vahabitsko ideologijo. Prezirajo vsako obliko sodelovanja z RF in so trn v peti ne samo Putinu, ampak tudi Kadirovu. Kadirov je Putinu celo predlagal, da z lasnimi čečenskimi paravojaškimi enotami odide v Sirijo in tam obračuna z odpadniškimi Čečeni. Putin je to takrat zavrnil.
Roko_europe
# 26.11.2016 ob 18:31
... si je Putin na ta način, ko je Kadirova postavil za vodjo te republike, kupil mir...
NoriPlanet
# 26.11.2016 ob 14:41
Medtem pa so EU poslanci izglasovali resolucijo, ki je podlaga za cenzuro ruskih medijev. Evropa se je vrnila v čas sežiganja knjig.

Temu se reče beg pred resnico in strah pred ljudstvom.
nuLanuLa
# 26.11.2016 ob 14:16
Demokracija: politiki so klovni, niti v izadju vleče kapital. Račun za to orgijo politike in kapitala plačamo državljani sveta. Kriv ni seveda nihče nič.

Svojo nesposobnist in nepokončno držo politiki kompenzirajo z državnimi krediti, ki so tako rekoč neskončni. Demikracija je sistem v katerem nihče ne odgovarja za nič, na račun bebavega vodenja pa največ zasluži globalna plutokracija, ki ves čas propagira brezglavo zapravljanje - ko vzorce od posameznika projeciramo na državo, smo, kjer smo. 30.000.000.000 minusa. Do leta 2008 je vilo pufa "le" 8 milijard.

Ko sem mal računal, sem prišel do grozljive cifre - celoten pobran denar za proračun zadošča za kakšne 8 let plačevanja samo obresti. Kaj šele glavnica. Dem(n)okracija?
topol
# 27.11.2016 ob 13:04
Kadirov je prikaz oblasti nad težavnimi regijami. Rusija ne more nadzirat Čečenije. Škoda je padlih vojakov. Državljani bi jim raje dali samostojnost in nato zgradili zid okoli Čečenije kot pa pokopavali trupla. To ni sprejemljivo za oblast. Zato je bolje imeti domačega izdajalca. Ubijejo ga domači, ker se je izneveril, ubijejo ga Rusi, če jih spet izda. Tako pa je zvest. Špila diktatorja in skrbi, da ni mrtvih Rusov. Podobno nadzirajo Francozi Afriko. Domači diktatorji in občasne hitre vojaške intervencije s tujsko legijo, ker je Francozov škoda za kar nekaj.
Roko_europe
# 26.11.2016 ob 18:30
Kakorkoli že obrnete in komentirate, po vsem "sporu" in vojni z Čečenijo, si je Putina na ta način, ko je Kadirova postavil za vodjo te republike. Čečenija je zavoljo nastavljenega oz. od Moskve odobrenega vodjo naredila ogromen gospodarski in ekonomski napredek, tako se zdaj vlaga v infrastrukturo, razvitje regije, kulturo in predvsem na religiozno "strpnost" med islamom in pravoslavnimi kristjani ter na medsebojno spoštovanje, kar se zelo odraža na zadovoljstvu naroda. In kar se tiče tv reality in ostalih showov na ruskih tv programih... tam ni obveznega rtv prispevka kot ga poznamo pri nas. Kvaliteta le teh pa vsebinsko-tematsko, po kakovosti in pa po gledanosti močno prekaša evropske programske hiše z izjemo kakšnih komercialnih tv, kar seveda dokazuje upravičeno porabo proračunskih sredstev. Daleč spredaj pa imajo Rusi tudi "stend up comedy" showe, kar je za razliko od naše "revščine" prav z veseljem gledati. Hja, tudi Rusija je v tem planu daleč spredaj...
anny22
# 26.11.2016 ob 15:35
Vse kar je južneje od Gibraltarja in vzhodno od Urala in Izraela, potrebuje trdo roko. Če se Čečeniji zgodi jogurtna revolucija ali čečenska pomlad, boste v istem hipu imeli Daesh no.2. Zato je Kadirov boljša opcija. Čečenske službe so do islamistov brez milosti in to mislim dobesedno.
zapatist
# 26.11.2016 ob 14:05
Se popravljam..IS in ne ISIS...
hexen
# 26.11.2016 ob 14:04
Trump bo rekel: great, great man!
NoriPlanet
# 26.11.2016 ob 13:38
V ZDA z resničnostnim šovom izberejo predsednika države.
darkwader
# 26.11.2016 ob 13:18
Če je tako kot je to v Sloveniji ni s takim načinom pridobivanja kadra nič na slabšem.
Hopi
# 26.11.2016 ob 23:15
Flagellum Dei ob 21:06
Kaj mogoče cele dneve prikazujejo Putina?! Potem verjamem,
da je res dobra stand-up komedija.
------------------------------
Ah tepček, ki ne gledaš. Ne veš, kaj vse zamujaš! Kaj ne veš,
da Rusi po cele dneve na vseh kanalih prikazujejo J.Janšo?
Res dobra stand-up komedija. Ni za verjeti, nekaj, kar...,moraš
si ogledati, ti ne morem dopovedati.
Pac-Man
# 26.11.2016 ob 19:30
luxmundi
# 26.11.2016 ob 15:26

Kadirov je predvsem trda roka Kremlja v Čečenski republiki, in svojo funkcijo dolguje samo Putinu osebno. Če ne bo ubogal, bo zamenjan.
--------------------------

O tem, kdo se koga boji & "uboga", je precej debate. Kadirovci seveda poslašajo Kadirova, ne Putko in če Kado ni srečen lahko RU pričakuje veliko štalo. Da ne bi kdo pozabil, to pogosto demonstrirajo, po mačje, s crkovino pred vrati.

https://en.wikipedia.org
/wiki/Boris_Nemtsov


https://en.wikipedia.org
/wiki/Kadyrovtsy#Alleged_crimes_and_huma
n_rights_abuses
Pac-Man
# 26.11.2016 ob 19:22
miket
# 26.11.2016 ob 14:07

PAc-Man, kaj se delaš neumnega, če sem ti že lani dal vse povezave in razložil, da je ista praksa čisto povsod po svetu. V ZDA na primer tujci ne smejo imeti v lasti več kot 25 odstotkov posameznega medija. Identičen zakon je v veljavi tudi v vseh evropskih državah.
------------------------------------

Ne. Najprej imamo tu izjavo FCCja iz l. 2013, kjer pravijo, da se trdega 25% limita ne bodo držali.

http://www.broadcastlawblog.com/2013/11/articles/fcc-allows-more-than-25-foreign-ownership-of-broadcast-stations-instructions-for-investors-are-to-be-developed/

Potem na praktičnem nivoju, RT ima sicer sedež v Moskvi, obstaja pa RT America s sedežem v Washingtonu

https://en.wikipedia.org
/wiki/RT_America


na drugem koncu je prav tako v ZDA lociran BBC America

https://en.wikipedia.org
/wiki/BBC_America


Oba sta bila ustanovljena pred l. 2013. Kako, ne vem, vprašanje za kakega ameriškega pravnika s področja medijev.

Ali pa morda primera iz EU. RT UK v Londonu

https://en.wikipedia.org
/wiki/RT_UK


in RT Deutsch v Berlinu

https://en.wikipedia.org
/wiki/RT_Deutsch


V Rusiji tuje ,medijske hiše praktično ne morejo delovati, domače pa imajo velike probleme. Samo za primer, blokirali so dostop do RFERL-ovega projekta Krym.Realii

http://ru.krymr.com/

https://cpj.org/2016/05/russia-censors-crimean-news-website.php
gesan
# 26.11.2016 ob 15:41
KLIPAN
# 26.11.2016 ob 14:22
Ta bo samo svetovalec, Trump pa je predsednik.
.....................
Saj, če bi tole familijo kdo gledal 24 ur, bi mu tudi lahko kapnilo.
Če ne, mu ni pomoči brez zdravil.

Že, ko samo 5 minut gledaš slike in posnetke malega, lahko vidiš, da je vse sfiženo do amena.
gesan
# 26.11.2016 ob 15:35
Dajmo še vlado in predsednike izbirat preko "resničnostnih šovov"!
:)
Ajde, da jih preden jih izbiramo, gledamo 24 ur na dan, vsaj 3-4 mesece.

Če je svet bolan, naj bo bolan do konca.
Mogoče tako pridemo do istreznitve in posledično možnosti, da družbeno ozdravimo.
xerces8
# 26.11.2016 ob 14:18
Idiocracy, here we come! :-)
Flagellum Dei
# 26.11.2016 ob 21:06
"Daleč spredaj pa imajo Rusi tudi "stend up comedy" showe, kar je za razliko od naše "revščine" prav z veseljem gledati. Hja, tudi Rusija je v tem planu daleč spredaj..."

Kaj mogoče cele dneve prikazujejo Putina?! Potem verjamem, da je res dobra stand-up komedija.
Hopi
# 26.11.2016 ob 18:51
zapatist ob 14:05
-----------------------
Vzorna koalicija pod vodstvom Obamove »ZDA«:

Talibani › AlKaida › ISIL › ISIS› IS› BOKO HARAM ›
Džabhat al Nusra (sirska veja Al Kaide) › bivša Svobodna Sirska
Vojska SSV(FSA) › zmerni uporniki - zmerna opozicija › Daesh
[drugo ime za IS] › / Vahabisti so eni in isti / muslimanske
bratovščine / mudžahedini / ETIM - ki jo tako Združeni narodi
kot ZDA uvrščajo med teroristične skupine, je militantna islamska
organizacija, ki se zavzema za neodvisnost Xinjianga /
Mali - skupina Al Murabitun, veja teroristične mreže Al Kaida /
džihadisti /

Daeš - arabski akronim za IS

Kitajska severozahodna pokrajina Sinkiang, kjer živijo Ujguri,

No ja, to so že stari - bolj začetni, podatki.

Imam tudi novejše, pa je že kar dolg seznam, še naprej
NAMERNIH "prekrščanj" militantnih terorističnih skupin...
ciracara
# 26.11.2016 ob 16:14
Vprašanje je kako se bo to končalo.

Putin je tukaj res zakuhal tempirano bombo.
planet1
# 26.11.2016 ob 14:16
Ce lahko Americani zakaj nebi se Ceceni? Eni vsaj odkrito priznajo da jih vodijo ljudje iz resnicnostnih sovov, drugi se vedno zivijo v utopiji.
hexen
# 26.11.2016 ob 14:11
miket
# 26.11.2016 ob 14:07
PAc-Man, kaj se delaš neumnega, če sem ti že lani dal vse povezave in razložil, da je ista praksa čisto povsod po svetu. V ZDA na primer tujci ne smejo imeti v lasti več kot 25 odstotkov posameznega medija. Identičen zakon je v veljavi tudi v vseh evropskih državah.


Hm, ampak je pa treba priznati, da to, da rasist poroča za rt.com, je pa kar skrb vzbujajoče.
miket
# 26.11.2016 ob 14:07
PAc-Man, kaj se delaš neumnega, če sem ti že lani dal vse povezave in razložil, da je ista praksa čisto povsod po svetu. V ZDA na primer tujci ne smejo imeti v lasti več kot 25 odstotkov posameznega medija. Identičen zakon je v veljavi tudi v vseh evropskih državah. Če kritiziraš Rusijo, daj vsaj kakšno normalno temo najdi.
Flagellum Dei
# 26.11.2016 ob 20:54
"Medtem pa so EU poslanci izglasovali resolucijo, ki je podlaga za cenzuro ruskih medijev."

Pravilna odločitev. Ugotovilo se je da Ruski mediji posredujejo lažne novice.
Hopi
# 26.11.2016 ob 18:11
Zopet AntiRuska propaganda. Kar poglej, kaj je Hilarca delala z
resničnostmi šovi predvolilne kampanje v plačancih
- NATO Cenzuriranih - tvojih Mainstream Medijih?!
KLIPAN
# 26.11.2016 ob 14:22
Ta bo samo svetovalec, Trump pa je predsednik.
COP
# 26.11.2016 ob 18:02
Usekanec. Tako kot Trump, ljubi resničnostni šov. In prijateljuje s Putinom. Gliha vkup štriha.
vojnaslo91
# 26.11.2016 ob 16:02
anny22 # 26.11.2016 ob 15:35
....
Čečenske službe so do islamistov brez milosti in to mislim dobesedno.
----------------------
Kaj je to "islamist"? A je "islamist " tisti, ki se upira podkupljenemu voditelju Čečenije, ki v Ruski Federaciji uvaža vzporedno pravo takoimenovano šeriatskega pravo?

A boš zanikal, da se v Ruski Federaciji izvaja šeriatskega pravo?
vojnaslo91
# 26.11.2016 ob 15:52
NoriPlanet # 26.11.2016 ob 13:38
V ZDA z resničnostnim šovom izberejo predsednika države.
--------------------
Ja kaj češ... Rusija caplja za Ameriko.... in posnema vsako bedarijo, ki jo dela Amerika.
Neko boljšo samopodobo o sebi... bi pa ti Rusi lahko imeli o sebi.
vojnaslo91
# 26.11.2016 ob 16:03
*širatsko
Pac-Man
# 26.11.2016 ob 13:03
stefko84
# 26.11.2016 ob 12:40

Medtem pa so EU poslanci izglasovali resolucijo, ki je podlaga za cenzuro ruskih medijev. Evropa se je vrnila v čas sežiganja knjig.
-------------------------

V Rusiji je tuje (privatno) lastništvo v medijih omejeno na 20%. V EU dovolimo prosto delovanje propagandnim organizacijam v 100% lasti ruske države.

Situacija se mora spremenit, ali pa nas bodo požrli od znotraj. Preveč ljudi ne opazi laži in propagande.
Cervantes
# 26.11.2016 ob 13:18
Haha, Kadirov rules the waves!
To mi deli, ne pa ena bedasta demokracija!
Dem. je itak fail.
komsomolec
# 26.11.2016 ob 12:46
Kadirov je zvesti ruski lev s kavkaza. Velik borec proti uvoženemu đihadizmu. Njegovi vitezi se borijo za obrambo antifašističnega Donbasa in v Siriji. Vse priznanje mlademu junaku iz Čečenije in modremu liderju.
Kazalo