Svet
Miro Cerar
Slovenija je po obsegu tujih naložb na repu držav v EU-ju, vendar Cerar zagotavlja, da vlada želi privabiti čim več tujih naložb. Foto: Reuters
Delegacija se v New Yorku, Bostonu, San Franciscu in Seattlu srečuje s ključnimi podjetji s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij - IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft ter tudi Tesla. V gospodarski delegaciji so med drugim predstavniki podjetij Petrol, Pošta Slovenije, Nova Ljubljanska banka, Gorenje, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Dars, Cosylab, XLAB, Avant car in 4th Office. Poleg podjetij so v njej tudi predstavniki fakultete, podjetniškega pospeševalnika in predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS-ju, ki povezuje več kot 200 podjetij s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Microsoft
Slovenska delegacija se bo sešla z več vrhunskimi ameriškimi podjetji s področja digitalne tehnologije. Foto: Reuters
VIDEO
Premier Cerar na delovnem...
VIDEO
Cerar na gospodarskem obi...

Dodaj v

Cerar v ZDA prodajal Slovenijo vlagateljem

Koprivnikar: "Želimo postati referenčna zelena država"
2. december 2015 ob 07:51,
zadnji poseg: 2. december 2015 ob 20:19
New York - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Premier Miro Cerar je na drugi dan obiska ZDA v newyorškem Athletic Clubu članom Evropsko-ameriške zbornice govoril o prednostih vlaganja v Slovenijo. Nadaljeval je s potovanjem v Boston.

V Athletic clubu sta ga sprejela izvršna direktorica Evropsko-ameriške zbornice Yvonne Bendinger Rothschild in predsednik James Rosener, investicijskega zajtrka pa so se udeležili tudi predstavniki gospodarske delegacije, ki spremlja premierja na obisku pri vodilnih tehnoloških podjetjih v ZDA.

Cerar je v Athletic Clubu poudaril, da je Slovenija majhna, vendar obenem velika izvozna država, ki na primer v Nemčijo izvozi več kot Kanada ali Mehika. Kot prednost je navedel njeno zemljepisno lego na križišču med evropskim vzhodom in zahodom.

Bodo Američane privabile tudi visoko obdavčene plače?
Predstavil je tudi makroekonomske kazalnike - od leta 2013 dosega gospodarsko rast, ki se za letos ocenjuje na 2,7 odstotka BDP-ja, podjetja pa so visoko konkurenčna. Slovenija je lani dosegla 14-odstotno rast tujih neposrednih naložb, želi pa si več ameriških, je še dejal Cerar.

Prednost za ameriške vlagatelje vidi tudi v tem, da je Slovenija politično stabilna država z delujočimi demokratičnimi ustanovami in ugodnim davčnim okoljem - nominalna davčna stopnja za korporacije je 17-odstotna, torej med najnižjimi v EU-ju.

Poleg lokacije je Cerar kot prednosti Slovenije navedel izvrstno infrastrukturo, visoko izobraženo in usposobljeno delovno silo ter visoko stopnjo inovacij v podjetništvu. Zaveda pa se, da je potrebno nadaljnje odstranjevanje administrativnih ovir in spreminjanje delovne zakonodaje.

Memorandum z IBM-om
Cerar v ZDA obiskuje vodilna ameriška tehnološka podjetja, z njim pa tudi podjetja iz Slovenije dobijo dostop do največjih in najboljših v ZDA, kar bi bilo sicer precej težje. V torek je vlada tudi podpisala memorandum o razumevanju z IBM-om.

Gre za sodelovanje, pri katerem bodo sodelovali strokovnjaki IBM-a in zaposleni v vladi s ciljem preizkušati nove tehnologije v resničnem okolju in pripravljati skupne promocijske dejavnosti. IBM bo s slovensko vlado sodeloval tudi pri razvoju usposabljanj v okviru treh programov, ki bodo namenjeni pridobivanju novih veščin.

Prvi se imenuje Univerzitetne povezave in je namenjen posameznim fakultetam in raziskovalcem. Drugi je Akademska pobuda, ki se bo osredotočala na študente in proces poučevanja. Tretji pa je podjetniški program IBM Global Entrepreneur, v sklopu katerega bo IBM zagonskim podjetjem brezplačno ponujal poslovno mentorstvo, takojšnjo podporo pri plasiranju na trg in dostop do njegovih platform v oblaku.

IBM bo s slovensko vlado sodeloval tudi pri pobudah za strateško rast na področju kognitivnega računalništva, računalništva v oblaku, analitike in varnostnih tehnologij.

Kako povezati javno upravo in gospodarstvo
"Z ministrom Koprivnikarjem sva prišla, da najboljšim ameriškim podjetjem predstaviva možnosti za sodelovanje z vlado na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Gre za idejo, ki smo jo dolgo razvijali in pripravljali v sodelovanju s predstavniki podjetij, namreč, kako povezati javno upravo s področjem gospodarstva. Kako z najboljšimi podjetij na svetu na področju digitalne tehnologije izboljšati delovanje javne uprave, države, za večjo konkurenčnost našega gospodarstva in državljanov," je ob začetku obiska dejal Cerar.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dodal, da prihajajo z idejo o Sloveniji kot referenčni zeleni državi. "Želimo povedati, da je Slovenija ravno prav velika, da ima zgrajene in stabilne vse sisteme, kot jih imajo velike države, ampak je dovolj majhna oziroma dovolj odzivna na sistemsko uvajanje modernih tehnologij. Vse te družbe imajo odlične rešitve, vendar nobeni jih praktično ni uspelo uvesti na ravni celotnega sistema, na primer zdravstva, sociale, javne uprave," je dejal Koprivnikar in razložil, da pri ameriških podjetjih iščejo ponudbe za najboljše rešitve.

Estonija kot zgled
"Če potem to rešitev izpeljemo na ravni države, potem bo Slovenija podobno kot na primer Estonija zanimiva za druge države, da si pridejo ogledat, kako smo to naredili, in tako bomo postali referenčna država,"
je dejal minister in potrdil, da bi Slovenija tako postala nekakšen poskusni poligon za rešitve podjetij. Vendar tako, da tuja družba najprej začne dialog z vlado in skupaj najdeta interes države. Izpeljava konkretnih projektov pa je potem stvar javnih razpisov.

Cerar: Na začetku leta nekoliko počasnejša rast
V pogovoru za agencijo Reuters je Cerar omenil tudi begunski tok, ki se premika čez Slovenijo, in dejal, da ga naša država s pomočjo "nadčloveških naporov policije in vojske" uspešno usmerja naprej. Dodal je, da imajo prebežniki "omejen negativen učinek" na gospodarstvo in da so gospodarski obeti Slovenije trenutno stabilni, a da bi se to lahko spremenilo, če se Evropa ne bo primerno odzvala na največjo prebežniško krizo po drugi svetovni vojni.

V tretjem četrtletju letošnjega leta je imela Slovenija 2,5-odstotno gospodarsko rast. "Naša rast bo na začetku prihodnjega leta nekoliko počasnejša," je napovedal Cerar in pojasnil, da bo nova finančna shema Evropske unije znana šele v tretjem četrtletju leta 2016. Cilj slovenske vlade za prihodnje leto je sicer 2,3-odstotna rast BDP-ja.

A. P. J., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 02.12.2015 ob 07:57
Komu nas boš tokrat skušal prodat?!
severnik
# 02.12.2015 ob 08:00
Samo stran od njih!!!! Samo še več kontrole bo.
hafiks
# 02.12.2015 ob 08:17
Kdor je z Americani biznis delal je na koncu zvisu.
burruchaga1986
# 02.12.2015 ob 08:51
Mlahava čuna išče partnerja, našel bo gospodarja...
UličnaSvetilka
# 02.12.2015 ob 08:10
Zakaj v Ameriko? Saj imamo slovenske računalničarje, ki bi lahko naredili isto.
STANE
# 02.12.2015 ob 08:43
Zanimivo. "Fant" izvira iz močnega "komunističnega legla

Ne vem po čem sodiš,da je iz komunističnega legla?Oba starša sta pravnika,da ne govorim o očetu športniku,ki s politiko ni imel veze ne takrat,ne pozneje.Tudi mati se ni ukvarjala s politiko v komunističnih časih.
Pripopat nekomu etiketo na račun staršev,pa še brez argumentov,je pa res nizkotno.
Bake
# 02.12.2015 ob 10:44
Yvonne Bendinger-Rothschild

Odlično Miro! Tale klapa bo verjetno kar taprava. Vse IT rešitve v javni upravi bodo vsaj NSA-certified.
svabo
# 02.12.2015 ob 09:27
Haha ekspert za pisanje dragih pravnih mnenj brez dodane vrednosti se pogaja z IT velikani. Glede na to, da je bil klasičen piflarček bo morda memoriral vsaj osnovno izrazoslovnje iz plonk listkov.........
vidaest
# 02.12.2015 ob 08:31
Slovenska podjetja že zdaj sodelujejo s temi velikani, tako da, vprašanje, če potrebujemo neko vladno "delegacijo". Tudi sami smo že sodelovali z HP in EMC (v članku piše ECM??).
Morpheus2
# 02.12.2015 ob 09:04
©zapatist
''Bi to znal še argumentirati, ali pa gre spet samo za še en prispevek k populizmu, namenjenemu krepitve odpora prebivalcev do prebežnikov?''

Z lahkoto. Pokliči terme dobrna in jih malce povprašaj kako posel. Lahko pokličeš tudi male podjetnike v Šentilj, odvisnih od Avstrijskih strank. Škoda ker tvojih varnostnih obhodov ne počneš več. Bi tole zlahka opazil!
Drugače pa odpora do socialnih turistov ni potrebno krepiti, ker nas je velika večina že spregledala za kaj gre! Kljub silnim naporom Soroševih plačancev in lažnivih medijev!
swaho
# 02.12.2015 ob 10:32
sam sem iz tehnološke stroke in ne vem zakaj bi hodili k američanom po znanje, ker ne vedo čist nič več kot slovenska podjetja, raje bi rekel da manj in da so tudi manj fleksibilni.

Tako da Cerar spet nekej bluzi ...
konflikt76
# 02.12.2015 ob 10:20
Predvidevam, da zato ker se izteka 20-letna pogodba z Microsoftom za programsko opremo, ki jo ima celotna državna uprava. Sredi 90-tih je s takimi zadevami Microsoft zasužnjil kopico šibkih državic. Na linux spravit vse skupaj, Slovenija naj za svoje potrebe zoptimizira ali pa spiše svojo programsko opremo pa božornoboserna. Edina nevarnost pa res ostaja tale "kulturna nota", ki jo omenja samuelcek...
Follow Me
# 02.12.2015 ob 09:28
@Jeremy_T :D :D
Uvajaš nekaj 10 let in potem ugotoviš da greš na MS :D ne pomislit na kak lobi, ki se bori za to .

Vem iz prve roke koliko stanejo licence za samo en zdravstveni dom.

PONOS
# 02.12.2015 ob 09:10
Cerar nas bo direkt priklopil na PRISM.američanom še vohunit ne bo treba:)
samuelcek
# 02.12.2015 ob 08:24
V Sloveniji - glede na obnašanje vlade - seveda ni strokovnjakov, ki bi to naredili bistveno bolje kot Američani, saj bi bila "kulturna nota" vgrajena v vsak delček programske kode, vključno z uporabniškim vmesnikom.

Tej vladi ambicija sega res le do ljubljanske obvoznice, pa še znotraj nje ne najdejo kakovostnega kadra!
Bivši uporabnik
# 02.12.2015 ob 10:32
Res smo dobro izkoristili zadnjih 25 let. Estonija je za nas razviti Zahod.
Morpheus2
# 02.12.2015 ob 08:56
Slovenski socialisi iz našega gibala razvoja oz javnega sektorja so obiskali svetovno gibalo razvoja. Tam bodo tehnološkim velikanom razložili, da če pridejo v naš socialistični raj bo njihov delavec ob strošku za podjetje 100.000 eur dobil celih 35.000 eur.
Mislim, da bodo svetovni tehnološki velikani tako navdušeni nad tem dejstvom, da bodo kar pridrveli v naš socialistični raj!
komsomolec
# 02.12.2015 ob 10:20
Cerar v ZDA išče poti sodelovanja z informacijskimi velikani

da bojo lažje špijunirali državljane in pošiljali kapitalski plen iz države.
ste imeli iskra Delta računalniško firmo in so jo uničili, da so uvozniki računalniške opreme dobili monopol. Saj se ne zavedajo kaj smo imeli v socializmu.
k.u.j.o.
# 02.12.2015 ob 09:25
Dejte nas razbremenit, kopirajte samo njihov plačni in davčni sistem pa bomo sami zaživeli ....

Tle nas dušite, postavljate vedno nove omejitve, vedno bolj represivni..... Pa ne vem kaj si vi želite??

Sam poznam veliko obrtnikov, ki bi čez noč lahko zaposlili nove ljudi, vendar raje delajo sami, manj problemov....

Sam meglo prodajate, kriza je začela 2008 in je vsako leto slabše, res se sramujem vse politike, ki ste le hlapci kapitala !!
lukecvasgleda
# 02.12.2015 ob 16:36
strokovna ekskurzija na državne stroške:)
Mindmaster
# 02.12.2015 ob 12:06
Danci imajo pripravljeno strategijo programske opreme, ki promovira prednosti odprte kode v javnem sektorju, ze od leta 2003. Vec kot 10% danskih obcin je vclanjenih v drustvo za odprtokodno druzbo. Århus se ze eno leto pripravlja na prehod na odprtokodno programsko opremo, ki jo bodo tudi sami razvijali za svoje potrebe, zato da privarcujejo na licencninah.

Leta 2015 tale aparatcik hodi kleceplazit v Silicijevo dolino.
Alchemist
# 02.12.2015 ob 11:30
Ker domačega znanja pa nimamo in smo popolnoma nesposobni. Svašta.
Bivši uporabnik
# 02.12.2015 ob 11:26
Celotna državna uprave kraljevine Danske teče na odprtokodni programski opremi, Slovenija pa je abonirana pri Microsoftu. Imamo preveč denarja ali zgolj preveč komot ljudi?
antimason
# 02.12.2015 ob 10:58
Naslov bi lahko bil: Miro Cerar prodaja našo zasebnost zionistični kabali nadzora
burruchaga1986
# 02.12.2015 ob 09:05
Morpheus2: saj veš da so baltske države totalno desne? Križ, neoliberalizem, ksenofobija in podobne scene.
vidaest
# 02.12.2015 ob 08:31
sešel z izvršno direktorico Evropsko-ameriške zbornice Yvonne Bendinger-Rothschild

Dobra partija :)
nov
# 02.12.2015 ob 15:34
Privatizacija javne uprave??!?!?!?!? V španoviji z umazanci in psihopati prek luže? A je kdo na glavo pogrnu? Stran tace od javnega dobra! V zameno bodo pa hotl naše vodne vire! Nafte nimamo zato nas psihopati in barbari še niso oplenili!!!! Stran od korporacijskih pogodb!!!!!!!!!!!!!!
Cerar je navaden kvisling!!
hpet
# 02.12.2015 ob 13:36
Jaz tega dejansko ne razumem in ne vem zakaj se to tudi v javnosti ne izpostavi bolj. Namreč boli me, ko vidim te genije ki hodijo okoli MS, Oracla, IBM in podobnih, v katerih sisteme smo v tej Sloveniji že zmetali na desetine milijonov, in so na koncu na pol narejena skrpopucala, ki za svoje delovanje rabijo "šauflanje" denarja v podporne sisteme in vzdrževanje. Radi bi zagnali gospodarstvo, a hkrati bi nosili denar takšnim tujim velikanom, kjer denar izginja za en velik nič. Doma imamo na stotine nadobudnih IT podjetij, ki bi rada delala, če bi le na drugi strani bil nekgo, ki bi znal napisati/sestavit standard kaj potrebuje in kako. V kolikor bi se potem vsi držali tega, in država kot naročnik imela sposoben kader, ki bi to znal uveljavljat, bi lahko informatizacijo države uredili doma in podprli lasten razvoj. To so nesposobni hepani, ki pojma nimajo zakaj hodijo v službo, kaj šele da bi imeli vizijo za razvoj, praviloma pa jih spremlja enako "sposoben" kader.
majstr4
# 02.12.2015 ob 09:29
jah neki bo treba rešt. Problem je malo v tem, da verjetno naša delegacija ne zna drugega kot angleški jezik. Sicer je pa to ravno zadnji čas da se malo reši na tem področju.. ampak morda pa je tudi že prepozno! jaz bi šel v smeri kakih bolj norih idej, kot so WiFi po celem državnem ozemlju, morda tudi v povezavi s kakim logističnim rešitvam, ampak tu se hitro pojavi problem nafte. Uglavnem: če se hočemo rešiti, moramo postati kar se da dinamični, sicer se bomo tu 'razkuhali'
Elaphe
# 02.12.2015 ob 09:05
Ko berem tele komentarje, mi je slabo. S takšno negativno mislenostjo pa res ne bomo prišli daleč.
UličnaSvetilka
# 02.12.2015 ob 08:34
Firefox je boljši browser kot Chrome. Velikokrat se sesuje, ampak ga lahko dodelam in imam več zasebnosti. Linux Ubuntu je boljši OS kot Windows - imam z njim veliko več dela, a vsaj imam kontrolo nad vsem, varnost. - Hočem povedat, da je svoboda in neodvisnost težka in zoprna, a to je cena.

V čem je poanta tega tako imenovanega "mednarodnega povezovanja"? Sem prepričan, da imamo Slovenci dobre računalničarje in elektrotehnike, inženirje na splošno, ki bi pravtako lahko posodobili informacijsko infrastrukturo. Naj vlada angražira študente tehniških strok, lahko bi sodelovali na nadtečaju, si tako pridobili izkušnje ... izdelek pa bi bil naš, slovenski.
frenkb
# 02.12.2015 ob 21:34
Upam, da v US ne odkrivata tople vode, kajti državne in paradržavne institucije z IBM tesno sodelujejo že več kot 40 let. Morda samo onadva tega nista vedela. Kaj pa odprti trg, konkurenca, javno naročanje . . . Vse skupaj mi diši po . . .
if
# 02.12.2015 ob 16:09
Cerar: "Slovenija je po obsegu tujih naložb na repu držav v EU-ju. Vlada želi privabiti čim več tujih naložb."

Cerar, ste morda na kraju snemanja burlesk tipa Chaplin?
Realnost povzena z vašo oblastno pozicijo izraža obratno stanje. Tujci ven (DUTB)!
nov
# 02.12.2015 ob 15:36
Kitajcem prodajamo software in HW in nam ni treba uvažat ameriško storitev!! Mi svoje poznamo najbolje in lahko prilagajamo zakonodaji pa še cenejši smo!!

@life http://www.24alife.com/home
hpet
# 02.12.2015 ob 14:15
@oleander: tisti sistem ki ga omenjaš od davčne je IBM/Oracle sistem in nima kaj dosti veze z domačim znanjem. Večina teh sistemov je že zdaj naveza IBM/Oracle/MS in podobni tuji velikani. Tisto malo kar je domačega in problematičnega je pa tudi žal večinoma posledica naročnikovega neznanja kaj sploh hoče, kaj šele da bi nadziral ali potem to tudi zahteval. V kolikor bi bil na naročnikovi strani nekdo, ki bi imel jasno vizijo kaj hoče, kako hoče, postavil nek standard, pravila, potem bi lahko zadevo delalo N malih in manjših slovenskih IT podjetij. Poglej si samo eRačun - vsak ki ima kaj pojma o teh zadevah se lahko za glavo prime - odraz popolnoma nestrokovnega pristopa in izvedbe.... še čudno da niso uporabili šumnikov. Če naročnik nima pojma kaj bi, potem logično tudi rezultata ni, ne glede na to kdo je izvajalec.
Ta veseli dan
# 02.12.2015 ob 14:05
Halo! Poenostavite birokracijo; najemite naše strokovnjake; preverite funkcije in rešitve v praksi in REŠITEV PRODAJTE AMERIČANOM! Vse ostalo je metanje milijonov iz žepov davkoplačevalcev v vrečo brez dna! Že voham nove kredite in dolgove. No ja bodo pa davčne blagajne pokrile stroške (sarkazem).
Lovec
# 02.12.2015 ob 11:33
Na tem portalu ne napišete vzroka. Zaradi slabega poslovnega okolja in vlad, začenši Pahorjeve in preostalih dveh levih so največje korporacije na področju IT selile svoja predstavništva v druge za njih bolj ugodne centre tj. Zagreb in Beograd. Mi smo samo še podružnica.

Vsi enakopravni vsi revni.

Stranka Verjamem se Vam zahvaljuje, vključno z novimi obrazi.
Bivši uporabnik
# 02.12.2015 ob 11:24
Ali to pomeni konec obdobja, ko so v slovenskih inštutucijah kupovali doma napisane programe, ki med sabo niso kompatibilni ali pa so polni hroščev, tako kot tisti od davčne, o katerem smo poslušali kakšno leto nazaj?
Jarik
# 02.12.2015 ob 09:26
Po zgledu Obame in njegovega velikega truda za prenovo javne uprave, vidim še mi.
V tem sicer ne vidim slabega početja, le nekoliko pozno so se spomnili, saj v celem svetu na veliko potekajo ti projekti.
Nisem pa vedel, da je Cekiju to pomembno, al pa sem spet kaj spregledal...
hepimen
# 02.12.2015 ob 09:25
Zakaj bi javni denar pustili pri katerem izmed sposobnih slovenskih podjetij, če lahko pa denar, ki smo ga dobili z nakupom kredita, odnesemo čez lužo?

Morda bom pa v prihodnosti podobno razmišljal tudi sam. Zakaj metati denar skozi okno v davčno naviti Sloveniji, če lahko pa podjetje zaprem in ga odprem kje drugje?
bojanvasiljevic
# 02.12.2015 ob 09:24
Fakulteta za račulnaištvo in pa njeni ljudje ter študentje so ena od platform, s katero bi se dalo jih vključiti v proces sodelovanja pri projektu posodobitve informacijske tehnologije. Če že izobražujemo, plačlujemo ljudi, zakaj jih ne bi na licu mesta. Sej ni ravno nek zdravstveno riskanten projekt.
tihomir
# 02.12.2015 ob 08:46
A v Evropi ni dosti znanja?
Springbok
# 02.12.2015 ob 08:27
Da dr. Cerar hodi okoli po silikonski dolini ni nič slabega. Bo marsikaj videl in morda tudi dojel.

Je pa nezadostno in neprimerno, da karkoli podpisuje z IKT podjetji. Kaj na to pravi zakon o kavnem naročanju je že drugo vprašanje. Najprej naj doma oz. v vladi določi, kdo je pristojen za informacjsko družbo. Infromatika ni samo v javni upravi. Pomambna je npr. tudi v gospodarstvu (Industrija 4.0). Glede na papirje, bi morala z njim ministrica za šalstvo, saj je MIZŠ pristojno za informacijsko družbo. LOL Pa še sredstva za širokopasovni internet v vsako vas naj naiprej zagotovi. Nič ti ne pomaga najboljši SW, če nimaš povezljivosti. Nekaj domačih nadarjenih kadrov v informatiki imamo. Vsi pa zapustijo Slovenijio zaradi davkov, 4. dohodninski razred pa ohranjamo,
galoper
# 02.12.2015 ob 14:06
Prekladanja podatkov je naša prevelika potrošnja. Poglejte cene, zaslužke in rezultate.
firtoh
# 02.12.2015 ob 12:41
Moja hčera je pustila študij računalništva v Ljubljani in odšla študirat v Bologno, Italija.Zdaj je v Berlinu in na plačilni listi Zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave.Njeno področje arhitektura čipov in polprevodniki.V Sloveniji nima sogovornikov,na žalost
jure-kacicnik
# 02.12.2015 ob 11:41
telem pa zgori ne dihta vse, to pomeni le, da ničesar več ne delaš tle, k bodo itak amiji vse pokradl....
Jeremy_T
# 02.12.2015 ob 09:51
@FollowMe

Lobij? Da ti rata v 10 letih migrirat 15% računalnikov. Sori... Noben lobij ni tako močen, ampak mora nekaj hudo iti narobe.
bojanvasiljevic
# 02.12.2015 ob 09:35
A ne bi bila Fakulteta za računalništvo neka dobra osnovna platforma za tovrstne projekte. Uvede naj se predmet informacijska posodobitev javne uprave, študentom pa naj dajo nalogo napisat določeno število vrstic, ki bi jo koordinirali profesorji.
Jeremy_T
# 02.12.2015 ob 09:07
@zapatist

Kako se to lahko argumentira? Nisem ekonomist, ampak nekako mi je jasno, če moramo dati milion € za tele od katerih nimamo nič, niti nočejo biti pri nas, potem ostane milion € manj za naše ljudi. Nekdo ta denar mora plačati.
pobrisan
# 02.12.2015 ob 14:23
hafiks
Kdor je z Americani biznis delal je na koncu zvisu.
-------------

Naša firma ima z njimi že vrsto let zelo dober biznis.......
Kazalo