Venezuelski predsednik Hugo Chavez je prepričan, da bo na oktobrskih predsedniških volitvah dobil še en mandat. Foto: EPA
Venezuelski predsednik Hugo Chavez je prepričan, da bo na oktobrskih predsedniških volitvah dobil še en mandat. Foto: EPA

Odsotnost Huga Chaveza z domačega političnega parketa je v državi vnesla veliko negotovosti, predvsem glede prihajajočih oktobrskih volitev. 57-letni Chavez je konec februarja na Kubi prestal operacijo v predelu medenice, kjer so mu kubanski zdravniki že junija lani po dveh operacijah odstranili rakav tumor. Sledili sta kemoterapija in radioterapija.

''Prepričan sem, da bo imelo zdravljenje takšen učinek, kot smo ga predvideli, Boga je treba vedno prositi za pomoč in čudež življenja, da mu bomo tudi mi lahko služili … A ko ure in dnevi minevajo sem prepričan, da bom z božjo pomočjo, medicino in s telesom vojaka prišel nazaj na svoje mesto, to pa je v prve bojne vrste, ki jih podpirajo Venezuelci, ljudje, ki podpirajo socialistično revolucijo,'' je dejal Chavez v nagovoru ljudstvu ob prihodu na letališče v Caracasu, ki sta ga neposredno prenašala državni radio in televizija.

Ob tem je zatrdil, da je njegovo zdravljenje zdaj končano, čeprav v javnosti ni nikoli omenil, katero vrsto raka naj bi imel, skrival pa je tudi druge podrobnosti o bolezni.

Chavez je predsednik Venezuele vse od leta 1999, kljub težavam z zdravjem pa je prepričan, da bo 7. oktobra letos zmagal na predsedniških volitvah. Njegov glavni tekmec na volitvah bo skupen kandidat opozicije Hanrique Capriles.