Svet
El Masri je sicer od Skopja dobil odškodnino, a ZDA še vedno ne želijo prevzeti odgovornosti. Foto: Reuters
Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2012 v primeru El Masrija odločilo, da je Makedonija kriva. Foto: Reuters

Dodaj v

Cia nemškega državljana "po pomoti" štiri mesece mučila v svojem tajnem zaporu

Makedonija se je opravičila El Masriju
6. april 2018 ob 15:33
Skopje - MMC RTV SLO

Makedonija se je uradno opravičila Khaledu El Masriju, nemškemu državljanu libanonskega rodu, ki ga je leta 2004 nezakonito izročila ameriškim oblastem, ki so ga v okviru tajnega programa Cie mučile.

Makedonska obveščevalna služba je El Masrija priprla decembra 2003, ko je bil v državi na dopustu, in ga zasliševala več kot tri tedne. El Masrija so obtožili, da je član Al Kaide, in ga predali agentom Cie.

Ti so ga vklenili, pretepli, slekli, posilili in omamili, preden so ga na skrivaj preselili v enega izmed tajnih (t. i. črnih) Cijinih zaporov v Afganistanu.

V štirih mesecih, kolikor jih je preživel v ujetništvu tam, so ga redno pretepali, mučili in prisilno hranili, nato pa so ga prepeljali nazaj v Evropo in sredi noči odvrgli ob cesti sredi Albanije, navaja Al Jazeera.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je v imenu El Masrija vložila tožbo proti nekdanjemu direktorju Cie Georgeu Tenetu, a je bil primer leta 2006 ovržen na podlagi argumenta, da gre za "državne tajne".

Opravičilo "ni dovolj"
Primer je nato romal na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je v svoji razsodbi leta 2012 razsodilo, da je Makedonija v primeru El Masrija kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah in Skopju naložilo plačilo 60.000 evrov odškodnine, kar je makedonska vlada tudi plačala.

Odvetnik za človekove pravice James Goldston, ki je El Masrija zastopal na Evropskem sodišču, pravi, da je opravičilo Makedonije dobrodošlo, da pa ni dovolj.

"Makedonija še vedno ni odprla uradne preiskave, kaj se je takrat sploh zgodilo, in kdo je kriv za to," je povedal Goldston. "Ameriški vladni dokumenti kažejo, da se je Cia zelo kmalu po tem, ko je El Masrija nezakonito pridržala, zavedla svoje napake, a so ga kljub temu imeli več kot štiri mesece zaprtega in ga zlorabljali."

ZDA branijo svoje
Jamil Dakwar
, eden izmed El Masrijevih odvetnikov in direktor ACLU-jevega programa za človekove pravice, meni, da bi moral ameriški senat vztrajati pri preklicu stopnje tajnosti senatnega poročila o mučenju, da bi se končno razkrila "celotna resnica o Cijinem nezakonitem in barbarskem programu mučenja, ki je uničil življenja številnih ljudi, kot je El Masri".

"Čeprav pozdravljamo uradno opravičilo Makedonije, pa je to le prvi korak pri razkritju celotne resnice glede El Masrijeve nezakonite ugrabitve in mučenja," je dejal Dakwar.

"Je tudi surov opomnik, kako Amerika nikakor noče pripisati odgovornosti svojim lastnim uradnim predstavnikom, kadar grobo kršijo tako ameriško kot mednarodno zakonodajo, kar je ključno, če hočemo preprečiti, da bi se take stvari ponavljale."

In še: "El Masri si zasluži pravico in nič manj kot polne in transparentne preiskave tistih, odgovornih za nadzor in implementacijo Cijinega programa za mučenje. Zasluži si tudi uradno opravičilo in odškodnino, ki bi pomagala njemu in njegovi družini znova zgraditi svoja življenja."

Kaj so "črne lokacije"?


Črne lokacije oz. black sites (oznako so dobili zato, ker so njihova imena tudi v uradnih dokumentih počrnjena) so Cijini tajni zapori, ki so jih ameriške oblasti vzpostavile po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Globalna mreža ameriških tajnih zaporov obstaja oz. je obstajala v več državah, tudi številnih vzhodnoevropskih, pa na Tajskem in v Afganistanu. V njih je bilo zaprtih več sto ljudi, izoliranih od preostalega sveta, brez dostopa do odvetnikov. ZDA so imele take zapore v tujini, ker je v ZDA pridržanje v tako veliki izolaciji nezakonito. Čeprav je takratni direktor Cie leta 2009 po preiskavi oznanil, da Cia tovrstnih zaporov ne upravlja več, pa je Obamova administracija leta 2011 priznala, da prakse niso še ravno popolnoma prekinili.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
friks
# 06.04.2018 ob 15:50
El-Masrija so obtožili, da je član Al Kaide in ga predali agentom Cie. Ti so ga vklenili, pretepli, slekli, posilili in omamili, preden so ga na skrivaj preselili v enega od tajnih (t. i. črnih) Ciinih zaporov v Afganistanu. V štirih mesecih, kolikor jih je preživel v ujetništvu tam, so ga redno pretepali, mučili in prisilno hranili, nato pa so ga prepeljali nazaj v Evropo in sredi noči odvrgli ob cesti sredi Albanije.

Zdaj vidite, kaj dela Amerika. Ugrabitev iz tuje države (človek je šel na dopust), mučenje, protipravno ujetništvo, spet mučenje, potem pa slabše kot garjavega psa na cesto sredi Albanije. Ampak o tem žal ne morejo govoriti, ker gre za državno tajnost.

Ampak Rusi, Rusi so pa podn.
SamoRes
# 06.04.2018 ob 15:54
Pahor, Janša, Nsi in ostali zagovorniki zahodnjaških totalitarizmov, ko naslednjič pozivate k solidarnosti in zahodnjaškim vrednotam, prosim da to govorite v svojem imenu. Prepričan sem, da večina Slovencev slepo ne podpira teh grozodejstev in da Slovenci ne delimo "vrednot", ki jih počnejo zahodnjaške države.
Če je v vas kaj pokončnosti, spoštovani sodržavljani, na volitvah ne obkrožite takšnih politikov.
audiac
# 06.04.2018 ob 15:36
El Masri je sicer od Skopja dobil odškodnino, a ZDA še vedno ne želijo prevzeti odgovornosti.
Kdaj so jo pa še???
grenadir
# 06.04.2018 ob 16:12
A bomo izgnal kakšnega diplomata al ne..??
atlet400
# 06.04.2018 ob 16:14
Kako je to možno? Ameriški veleposlanik je še pred nekaj dnevi govoril o demokratičnih vrednotah njihove države.
indoormouse
# 06.04.2018 ob 15:59
"(...) se je CIA zelo kmalu potem, ko je el-Masrija nezakonito pridržala, zavedla svoje napake, a so ga kljub temu imeli več kot štiri mesece zaprtega in ga zlorabljali."

"(...) vklenili, pretepli, slekli, posilili in omamili (...)"

Groza, no. Mučenja mimo vseh mednarodnih zakonov, dovolj je reči "državna varnost, državna tajna." Še dobro, da gre za demokratične države...
In seveda nujno vprašanje - čigave diplomate bomo zdaj izganjali?

"Kljub temu, da je takratni direktor Cie leta 2009 po preiskavi oznanil, da Cia tovrstnih zaporov ne upravlja več, pa je Obamova administracija leta 2011 priznala, da s prakso niso še ravno povsem prekinili."

So črne lokacije vsaj ukinili v tem času? Najbrž ne.
Kakšna informacija?
jodlzi
# 06.04.2018 ob 16:23
In potem nam njihov ambasador prodaja zgodbice o demokraciji...
Za bruhat...
kolibri123
# 06.04.2018 ob 16:21
Bomo ošteli veleposlanika ZDA v Sloveniji, mu odpovedali gostoljubje, dokler se ZDA ne poboljšajo in dokler ne prenehajo z maltretiranjem ljudi v svojih tajnih mučilnih zaporih? ZDA bi v trenutku napovedale vojno Rusiji, če bi njihova tajna organizacija naredila kaj takega državljanu ZDA!

Kaj pravite, gospod veleposlanik, bi ali ne bi?

Ugrabili, posilili, mučili in odvrgli!!!
SF-SN
# 06.04.2018 ob 16:10
El Masri je sicer od Skopja dobil odškodnino, a ZDA še vedno ne želijo prevzeti odgovornosti.

ZDA kot ZDA.
Prevzamejo "odgovornost"/zasluge samo za tisto kar so naredili drugi.
Hvalijo se z porazom nacizma (Rdeča armada je v resnici zmlela Wehrmacht), porazom ISISa (sirska in iraška vojska z rusko ter iransko pomočjo imajo nekajkrat več zaslug) itd.
Labod
# 06.04.2018 ob 16:20
Na bruhanje, ko to beres. In takih zgodb na tisoce. Naj se cimprej ameriski diplomati spokajo iz nase drzave, pa da jih nikoli vec ne vidimo. Takega svetovnega policaja nihce ne rabi. Vsaj polovici sveta je to ze jasno. Nasim politikom ne bo nikoli, ker njim disijo dobro placane sluzbe in zato so pripravljeni prodati in izdati tudi lastni narod.
alcatraz
# 06.04.2018 ob 16:21
Putin je car v primerjavi s temi zahodnimi kekci...
SMERŠ
# 06.04.2018 ob 16:29
A smo v tem primeru izgnali ameriške diplomate ali vsaj poklicali veleposlanika na zagovor?
robantus
# 06.04.2018 ob 16:34
Najbolje da kar Brent Hartleya izženemo iz Slovenije.
aktivist
# 06.04.2018 ob 16:31
Ameriska svoboda. Koliko nedolznih je v Guatanamu. Pa povejte se kaksne tehnike mucenja uporabljajo Americani. Po pomoti te primejo, ker mislijo, da si terorist pa nimas zveze s terorizmom niti z islamom. Potem ti pa nadenejo kapuco in moras v lezecem polozaju lezat po vec kot mesec dni brez da bi vstal ali se pogovarjal. Vmes ti pomešajo obroke, da ne veš a je dan ali noč. Dnevna svetloba in zivljenje postaneta samo še bajka in sanje. Vsake toliko pa te še malo tresejo z elektrošoki ali pa te davijo do meje onemoglosti z vodo. Psihično se potem več ne moreš ozdraviti in posledice ostanejo do smrti.

Marsikdo pa tudi začuda izgine in se po 30ih letih odkrijejo dokumenti CIE, ki je imela prste pri izginjanju ljudi. Lep primer je operacija CONDOR v Juzni Ameriki.
boro007
# 06.04.2018 ob 16:26
V štirih mesecih, kolikor jih je preživel v ujetništvu tam, so ga redno pretepali, mučili in prisilno hranili, nato pa so ga prepeljali nazaj v Evropo in sredi noči odvrgli ob cesti sredi Albanije, navaja Al Jazeera.

Še Albanska mafija je "nežnejša"...

Ameriška demokracija je bila že daleč nazaj ugrabljena in obstaja le še na papirju... CIA je po 9.11. toliko pridobila na moči in nedotakljivosti da počasi že verjamem da so dvojčka podrli kar sami.
HOR
# 06.04.2018 ob 17:16
"...Cia nemškega državljana "po pomoti" štiri mesece mučila v svojem tajnem zaporu..."

...
Nobenega izgona ameriških diplomatov iz Nemčije ali kakšnega odpoklica veleposlanika in nobene solidarnosti ostalih EU članic z Nemčijo...!?
SMERŠ
# 06.04.2018 ob 16:37
Zahodna hinavščina mi gre na bruhanje.
moonylink
# 06.04.2018 ob 17:28
yi so ga vklenili, pretepli, slekli, posilili in omamili, preden so ga na skrivaj preselili v enega izmed tajnih (t. i. črnih) Cijinih zaporov v Afganistanu.

pa kaj so to za ene zivali obupane katastrofa
Amur
# 06.04.2018 ob 17:14
posiljen?!pa kaj je s temi ameriškimi zblojenci?
qayxc
# 06.04.2018 ob 17:32
Oni pa nabijajo o Ruskih atentatih v s strupom v Angliji, ma bravo.
kapljač
# 06.04.2018 ob 17:07
samo 60.000 za tovrstna mučenja? Celo v kombinaciji z istospolnim posiljevanjem? Tudi Evropsko sodišče ni več to kar je nekoč bilo!
Bivši uporabnik
# 06.04.2018 ob 17:02
A si predstavljate, da bi to storili Rusi. Pol leta udarna vest na CNN-u in BBC-ju (plus ostala hlapčevska občila), sankcije, izgoni diplomatov, pridiganje o mednarodnem pravu in človekovih pravicah ....

Kar je Američanom dovoljeno, je ostalim strogo prepovedano..
Druga Švica
# 06.04.2018 ob 17:13
Zakaj ZDA ne priznava Haaškega sodišča in ni podpisnica ICC-ja (International Criminal Court)?
Kitajska npr. je. Zakaj le ....

https://en.wikipedia.org/wiki/United_Sta
tes_and_the_International_Criminal_Court
Breskvica
# 06.04.2018 ob 16:51
Tile zapori ... igrišča za najhujše psihopate, pa še plačani so za to. Dediščina dr. Mengeleja?
Diliges
# 06.04.2018 ob 16:40
Hmm, a ni Nobelov nagrajenec za mir v dveh letih uspel narediti reda?
gitano
# 06.04.2018 ob 20:41
jodlzi
# 06.04.2018 ob 16:23
In potem nam njihov ambasador prodaja zgodbice o demokraciji...
Za bruhat...
-------------

Ambasador ZDA Hartley je bil v Afganistanu svetovalec za vojaška in politična vprašanja preden je prišel v Slovenijo. A mislite, da ta gnida ni vedela kaj se počne v zaporih CIA?
Druga Švica
# 06.04.2018 ob 16:59
A si predstavljate, da bi to storili Rusi. Pol leta udarna vest na CNN-u in BBC-ju (plus ostala hlapčevska občila), sankcije, izgoni diplomatov, pridiganje o mednarodnem pravu in človekovih pravicah ....
Ni_Nicka
# 06.04.2018 ob 16:43
Odgovorni naj bodo za 4 mesece kaznovani na enak način..... :)
evaevi
# 06.04.2018 ob 19:18
Grozen režim, ki uničuje ves svet.
Kaj bomo ukrenili ;
bomo poklicali na raport njihovega veleposlanika in izrazili protest
ali ga je smiselneje izgnati?
gruzinec
# 06.04.2018 ob 17:36
Primer je nato romal na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je v svoji razsodbi leta 2012 razsodilo, da je Makedonija v primeru El Masrija kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah in Skopju naložilo plačilo 60.000 evrov odškodnine, kar je makedonska vlada tudi plačala.

Kadar gre za pravega psa, tudi njegov lastnik odgovarja če koga napade...Tukaj pa je psiček (Makedonija) morala prevzeti vso odgovornost in krivdo svojega lastnika...Ampak kaj drugega jim verjetno ni preostalo, ker bi se lahko ob neposlušnosti kmalu začel kakšen upor na zahodu države..
jarovit
# 06.04.2018 ob 17:31
Da se nimajo samo tajnih zaporov imajo tudi tajna sodišča.
Rasta75
# 06.04.2018 ob 17:09
Sankcije? Izgon veleposlanika?
Druga Švica
# 06.04.2018 ob 17:06
Danes nove sankcije proti Rusiji. V Washingtonu še poudarjajo, da sankcije niso usmerjene proti Rusom.

Seveda ne. Proti Papui - Novi Gvineji so ....... je pa ja logično, ke ne?!
kapljač
# 06.04.2018 ob 17:02
Uničili smo si skupno državo, da se danes lahko razprodajamo za drobtinice.
Bivši uporabnik
# 06.04.2018 ob 17:00
V vseh državah EU ima CIA svoje zapore in mučilnice.
Ameriški gestapo....
bori
# 06.04.2018 ob 16:36
Obupaničok deluje kar brez same substance. Agonija zblojenega uma.
adrenalincek
# 06.04.2018 ob 17:55
Dvoličnost ZDA. Svetovni agresor št.1 si privošči vse, drugim pa žuga za iste zadeve. Vtikajo se v notranje zadeve vseh držav, oni pa ne priznajo nič, kar jim je celo dokazano. Grozijo vsem, ki ne delijo njihovega mnenja.

To je novodobni fašizem. Že dolgo govorim, da tretja svetovna vojna že poteka, le da pri nas ne z orožjem pač pa ekonomsko, propagandno, gospodarsko ...
Amerika smrdi in gnije navznot. Še malo pa se bo novodobni babilon sesul sam vase. Petro Dolar se je že začel podorati. Sledi, podrtje gospodarstva, pa še Trump pomaga s sankcijami Kitajski in Rusiji, ekonomija je pa itak že pol stoletja bolana in temelji na fiat valuti.

Komaj čakam, da se tale dekadenca konča in prične katarza.
Smrt fašizmu, svoboda ljudem.
kapljač
# 06.04.2018 ob 17:05
Makedonija ima med obveščevalci sigurno tudi Albance . Ti se istospolno "sekajo" med seboj, že kot mladeniči, ker morajo dekleta obvezno nedolžna v poroko. Pa jim druga ne preostane.
Bivši uporabnik
# 06.04.2018 ob 17:03
Nekje sem prebral, da ima CIA največ zaporov in mučilnic prav na Poljskem.
Druga Švica
# 06.04.2018 ob 17:01
Medtem pa novička na zadnjih straneh zahodnih medijev:

35-letnega ameriškega znanstvenika Timothya Cunninghama, ki je delal na razvoju zdravila proti Eboli in Zika virusu, so našli mrtvega v reki v Atlanti (ZDA).

Jst bi reku, da je "hajli posibl", da za umorom stoji ameriški farmacevtski lobi.
Breskvica
# 06.04.2018 ob 16:49
Ubogi revež, kaj so mu naredili. Upam, da bo zahteval tudi plačilo stroškov rehabilitacije. Te grozote imajo hude posledice ...
bori
# 06.04.2018 ob 16:41
"Črne lokacije oz. black sites (oznako so dobili zato, ker so njihova imena tudi v uradnih dokumentih počrnjena) so Ciini tajni zapori, ki so jih ameriške oblasti vzpostavile po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Globalna mreža ameriških tajnih zaporov obstaja oz. je obstajala v več državah, tudi številnih vzhodno evropskih, pa na Tajskem in v Afganistanu. V njih je bilo zaprtih več sto ljudi, izoliranih od preostalega sveta, brez dostopa do odvetnikov. ZDA so imele take zapore v tujini, ker je v ZDA pridržanje v tako veliki izolaciji nezakonito. Kljub temu, da je takratni direktor Cie leta 2009 po preiskavi oznanil, da Cia tovrstnih zaporov ne upravlja več, pa je Obamova administracija leta 2011 priznala, da s prakso niso še ravno povsem prekinili."

Aja, v zda je nezakonito.. celo.. drugod pa lahko..
Zid okoli in okoli, do neba naj naredijo.
gitano
# 06.04.2018 ob 20:29
Makedonska obveščevalna služba je El Masrija priprla decembra 2003, ko je bil v državi na dopustu, in ga zasliševala več kot tri tedne. El Masrija so obtožili, da je član Al Kaide, in ga predali agentom Cie.
-----------------
To isto počne slovenska vlada. Še huje. Agentom CIE izroča svoje državljane.
J@st
# 06.04.2018 ob 17:29
Makedonska obveščevalna služba je El Masrija priprla decembra 2003, ko je bil v državi na dopustu, in ga zasliševala več kot tri tedne. El Masrija so obtožili, da je član Al Kaide, in ga predali agentom Cie.
---------------------------
Kaksna drzava taksna in obvescevalna....izprijenci,fuj.
Bivši uporabnik
# 06.04.2018 ob 16:40
CIA misli, da je bolje 100 nedolžnih pobiti kakor enega krivega izpustiti ?
gitano
# 06.04.2018 ob 20:26
Ni hujšega zla od zločincev, ki upravljajo z ZDA. In te psihopatske izmečke naši desnaki z Pahorjem na čelu obožujejo.
J@st
# 06.04.2018 ob 18:31
Stricek

Torej pri jenkijih ceplivo za varnost gre cez tazadnjo. Samo da vem.
J@st
# 06.04.2018 ob 18:23
UncleSam

# 06.04.2018 ob 17:55
Prijavi neprimerno vsebino ....samo čakam da kdo omeni gvantanamo....fantje..sa varnost vas in vaših otrok se gre
------------------------------
Kako gre skupaj posiljevanje napacno obtozenega ujetnika moskega spola z varnostjo.
A zdaj, ko ze posiljen, nii vec nevaren?
aktivist
# 06.04.2018 ob 18:09
@UncleSam

Ko bodo tebe ponesreci ali preventivno zaprli in mucili 4 mesece bos verjetno rekel: Fantje, posteno sem bil zaprt. Za varnost vas in vasih otrok se gre.
m72
# 06.04.2018 ob 18:00
Izgnat amerskega veleposlanika je najmanj, kar moramo narediti. Takoj!
Tudi referendum za izstop iz teroristične organizacije bo prej ali slej prišel.
Kazalo