Po svetu so z ogorčenjem sprejeli obsodbo ruskih glasbenic. Foto: EPA
Po svetu so z ogorčenjem sprejeli obsodbo ruskih glasbenic. Foto: EPA

Pankerska skupina je na Twitterju zapisala, da bosta njeni članici v tujini "pridobivali tuje feministke za pripravo novih protestov". V sporočilu je še navedeno, da v Rusiji ostaja 12 članic Pussy Riot.

Omenjeni članici sta skupaj z zaprtimi kolegicami februarja letos v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika uprizorili provokativno pankovsko molitev.

V molitvi so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Vladimirja Putina, ki se je na majskih predsedniških volitvah vrnil v Kremelj. Ob tem so obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev".

Zaradi spornega nastopa je sodišče odločilo, da so 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadedža Tolokonikova in 29-letno Jekaterina Samucevič krive huliganstva in jih obsodilo na dve leti zapora.

Z novo pesmijo nad Putina
Ruski preiskovalci so prejšnji teden sprožili novo preiskavo proti še dvema članicama skupine, ki sta nastopili v katedrali.

Ena izmed članic, ki ji je uspelo zbežati, je ob branju razsodbe kolegicam na balkonu stanovanjskega bloka nasproti moskovskega sodišča odigrala novo pesem "Putin neti ogenj revolucij".

"Ker je moskovska policija sporočila, da ju išče, ne bosta vzbujali pozornosti. Sta na varnem in stran od dosega ruske policije," je dejal mož zaprte Tolokonikove, Pjotr Verzilov.

Verzilov je še povedal, da je od 12 do 14 članic ostalo v Rusiji in so še naprej dejavne v skupini. "Gre za velik kolektiv," je pojasnil.